szerző:
hvg.hu

A hét meghatározó piaci eseménye volt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) öt év után változtatott irányadó kamatán, 25 bázisponttal emelve annak mértékét.

Öt év után emelés. A döntésről szóló hír nagy kilengéseket nem okozott a piacon, mivel már korábban beárazódott a kamatemelés, de nagyon fontos pont volt, hogy Jean-Claude Trichet kommentárjában egy kamatemelési sorozat kezdeteként, vagy csak egy egyszeri lépésként aposztrofálja az Európai Jegybank döntését.

Mivel a komment azt emelte ki, hogy jelzés a piac felé az EKB éberségét illetően a kamatemelés, a kedélyek megnyugodtak, a piacok visszatértek a korábbi árszintekhez. A döntés előtti időszak azonban nem volt ennyire nyugodt, hiszen „benne volt a pakliban” egy 50 bázispontos szigorítás lehetősége is, ami a kelet-európai feltörekvő piacokra jelentős negatív hatást gyakorolhatott volna.

Devizapiac. A nemzetközi devizapiaci események is a kamatöntés körül alakultak, hiszen a jelenlegi helyzetben a kamatkülönbözeteknek jelentős hatása van a keresztárfolyamokra. A dollár korábbi erősödő trendje megtört, pillanatnyilag inkább oldalazó mozgás jellemző az 1,17-1,85-ös sávon belül.A továbbiakban az várható, hogy megmarad a kamatkülönbözet a jelenlegi szinten, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő FED várhatóan még egy kamatemelést fog végrehajtani, így a korábbi különbség hosszabb távon is fennmaradhat.

Ez egyben az eurózóna számára kedvező gazdasági helyzetet jelent, mivel a relatív gyenge euró a külkereskedelem egyenlegére továbbra is kedvező hatást gyakorol, de az energiahordozók árainak esetleges növekedése az inflációs nyomást erősítheti.

A várható trendek viszont nem vetítik előre a további jelentős olajár-emelkedést, így ma kedvezőek a gazdasági növekedési kilátások. Ajánlásunk ezért jelentősen nem változott (devizapozíciók építése), de ezúttal inkább az euróban denominált eszközök vételét preferáljuk a dollár alapú termékkel szemben.

A hazai piacon szintén meghatározó volt a kamatdöntés, de a piac a döntést megelőző időszakban mutatott nagyobb kilengéseket, mivel kérdéses volt a kamatemelés mértéke, illetve az, hogy a kommentekben milyen jövőbeni kamatpályát jeleznek előre az EKB illetékesei. Ennek megfelelően a hazai események kissé háttérbe szorultak és a térség valamennyi devizája egy irányban mozogva gyengültek az előző napokban.A hazai elemzők véleménye szerint az EKB kamatemelése nem akasztja meg az éppen beindulni látszó európai növekedést, így hazánkra sincs különösebben negatív hatása, ráadásul a hazai gazdaság kamatérzékenysége jelentősen alacsonyabb, mint ahogy az a gazdasági modellek alapján várható lenne. Ezzel együtt továbbra is a devizapozíciók építését javasoljuk 250-es EUR/HUF szintnél erősebb forint esetén.

Továbbra is érdemes tartani az állampapírokat (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvénypiac – igazodva a devizapiaci eseményekhez – trend nélkül mozgott a héten, de jelentős kilengéseket mutatott a kamatdöntést megelőző időszakban.A három hónapot felölelő időszakot mutató chart szerint a hozamok emelkedése a 3-5 éves szegmensben volt jelentős, ami annak tudható be, hogy az euróövezeti csatlakozás dátuma ma még korántsem adható meg egzakt módon, tehát itt a legnagyobb a bizonytalanság. A múlt heti ajánlásunkra visszautalva azt mondhatjuk, hogy az akkor 7 százalék fölötti szinteken megvásárolt állampapírokat továbbra is érdemes tartani, mivel a következő időszakban várható további hozamcsökkenés.

Részvénypiac. A részvénypiac mozgása meglehetősen hektikusra sikeredett a héten, de alapvető trendet nem vettek fel a részvényárak, ami annak köszönhető, hogy új hír, információ nem volt, amely a piac egészére döntő hatást gyakorolhatott volna. Az EKB kamatdöntése itt is hatott, de trendforduló nem következett be.Ma nem látható a piacon nagyobb aggregációra utaló jel, ugyanakkor nagyobb eladások sem nyomják le tartósan az árakat. Ebben a helyzetben a relatív alulértékeltség alapján az OTP, valamint a Mol, illetve a Pannonplast ajánlható vételre, a többi részvény esetében a tartást javasoljuk.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- 3-5 éves lejárat tartása (eladás 6,30-6,50 százalékos szinten)

- 3-5 éves lejáratok eladása után éven belüli lejáratok vétele

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: OTP, Pannonplast

- tartás: a többi hazai részvény

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Megosztom, tehát vagyok?

Megosztom, tehát vagyok?

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről