szerző:
hvg.hu

Mielőtt meghirdetnénk lakásunkat, tegyünk néhány előkészítő lépést, hogy az ingatlan jó benyomást és érdeklődést keltsen a vevőjelöltekben. Három tippünk: rendrakás, átrendezés, kiürítés.

Ingyenes lakásmarketing

A lakásvásárlás jelentős részben érzelmi döntés (nem véletlenül mutatják ki mind több felmérésben, milyen nagy a nők szerepe az ingatlanvételben), ezért a meleg, tiszta, egyszerű, tágas, kellően világos, kacatmentes lakások válnak nyerővé.

Rendet rakni a leghatásosabb marketingeszköz, ráadásul szinte pénzbe sem kerül.

Ha végeztünk a munkálatokkal, minden szobát fényképezzünk le, és kérjük meg az ingatlanost, hogy ezeket a képeket használja a hirdetésekben.

A legtöbb ingatlanközvetítő azt mondja, mindegy milyen állapotban mutatjuk meg eladó lakásunkat az érdeklődőknek, mert a vevők 99 százaléka úgyis kifesti és némileg átalakítja új otthonát. A vételről szóló döntés meghozatalában valóban ritkán játszanak szerepet a lakás jelenlegi, megváltoztatható elemei.

Ennek ellenére most arra teszünk javaslatot, hogy érdemes rendet tenni és némiképp kiüríteni a lakást, mielőtt meghirdetnénk azt. Miért? Mert olyan teret kell teremtenünk, amelyben a legváltozatosabb életkorú és hátterű vevők is el tudják képzelni az életüket. Ezt pedig igen nehéz megtenniük, ha belépnek egy olyan lakásba, amely tele van a jelenlegi tulajdonos afrikai utazásából ottmaradt bivalykoponyákkal, esetleg családi fotókkal a gyermekek különböző korszakaiból, és az sem segít, ha a fürdőszoba rózsaszín csempéihez egy eladót ábrázoló egyedi freskó társul. Nem is beszélve a lakás tisztaságáról, a kacatok mennyiségéről.

Racionális megfontolás is társul mindehhez: ha elhanyagolt lakást lát a vevőjelölt, arra gondol, ugyanilyen igénytelen a lakás szerkezete is.

Belépő benyomások

Kezdjük mindjárt a bejáratnál. Az első benyomás mindig lényeges szerepet játszik a későbbiekben, és az egész látogatás hangulatát, mi több, végkicsengését meghatározhatja. Egy apróság máris jó hatást kelthet: ha elhasználódott a lábtörlő, cseréljük ki újra. Szerepét jól jelzi, hogy angolul „welcome mat”, azaz üdvözlő szőnyeg a neve.

A bejárat környékén legyen minden ragyogóan tiszta, ne vonja el a figyelmet semmilyen folt, karcolás vagy hiba. Ne legyenek zavaró tárgyak, kis szétszórt apróságok: az a legjobb, ha a vevő rögtön távolabb tekint, a lakás belseje felé, és nem vonja el semmi a figyelmét. Ha tehetjük, még a kabátokat, ruhadarabokat is tegyük el az előszobafogasról. A bejárati ajtó is sokatmondó, hiszen ha koszos, elkopott a fája, máris rossz benyomást kelt. Itt érdemes egy kicsit költeni, és átfesteni, picit felújítani, a különbség óriási lesz.

Több hely, több fantázia (Oldaltörés)

Igyekezzünk minél kevesebb bútort, nagyméretű tárgyat meghagyni a nappaliban. Ez talán a legnehezebben teljesíthető tanács, mivel manapság a használt lakások eladása egy évig is elhúzódhat, és addig is lakni kell bennük. Ám az biztos, hogy a kevésbé bútorozott helyiségek több helyet hagynak a vásárlói fantáziának. Ugyanez igaz a gyűjteményekre, kiállított trófeákra, a már említett családi fotóra. Ezek elvonják a vásárló figyelmét. Ha tehetjük, a látogatás idejére vegyük le a famíliát ábrázoló festményt, fotót, később pedig visszatehetjük.

Ehelyett igyekezzünk a figyelmet a nappali (általában a lakás fő helyisége) legvonzóbb tulajdonságaira irányítani. Ha például szép a kilátás, mindenképpen szabadítsuk fel az ablakhoz vezető rövid útvonalat, ha van egy szép bútorunk, akkor álljon az a középpontban. Néhány dekorációs tárgy maradhat.

Fel a lámpával!

A könyvespolc mindig kulturáltságot sugall, de ne tömjük plafonig könyvekkel. Igyekezzünk csak kisebb szobanövényeket meghagyni, mert a nagyra nőtt darabok csökkentik a teret, a lakás kisebbnek tűnik tőlük.

Apró, de kihagyhatatlan trükk: minden redőnyt húzzunk fel, és kapcsoljuk fel a lámpákat is. Igen, az összeset és fényes nappal is! Ugyanígy járnak el a profik is, amikor a lakberendezési magazinokba lakást fotóznak. Ettől sokkal szebbnek, tágasabbnak, tudatosabban elrendezettnek tűnik a lakásbelső, ráadásul nem maradnak árnyékos, sötét sarkok.

Konyha: a lakás lelke

A legtöbben magával a konyhával kezdik a nézelődést, sok család számára ez a legfontosabb helyiség. Ha cserét nem is javaslunk, de konyhabútor alapos tisztítását, rendrakást mindenképpen. Árához képest elképesztően hatásos a fogantyúk lecserélése.

A használt vagy elmosogatott edények, kisgépek, nejlonzacskók szem elől eltüntetése itt is alapvető teendő. Még a hűtőre mágnesezett üzeneteket is vegyük le. A szemeteskosarat rejtsük el. Maradhat viszont néhány virág, antik holmi, terítő, friss gyümölcs, szakácskönyv, minden, ami a rendezettség érzetét kelti, és hangulatot varázsol a munkalapokra.

(A jövő héten a hálószobákkal, a fürdővel és a kerttel folytatjuk.)

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Hogyan találjunk gyorsan vevőt lakásunkra?

Ezerszámra álló eladatlan használt lakások, válogatós vevők, elnyúló értékesítési idők. Ha Önt is érinti mindez, és már szeretne megszabadulni otthonától, fogadja meg néhány tanácsunkat.

hvg.hu Gazdaság

Miről ismerjük fel a rossz ingatlanost?

Miközben az ingatlanszakma igyekszik mind ügyesebben kiszűrni a kóklereket, a mezei ingatlantulajdonos vagy –vásárló a mai napig találkozik olyan közvetítőkkel, akik az elvárt szolgáltatási minimum közelébe sem érnek. Felsoroljuk néhány biztos jelét annak, hogy az illetőt nem szabad megbízni lakásunk eladásával vagy jövendő otthonunk megtalálásával.

Gazdaság

Könnyen vagy téglából?

Maradjunk a jól bevált téglánál, vagy más, a piacon kínált építési technológiák közül válasszunk? Vajon melyek az előnyök, amelyekért érdemes például a környezettel tökéletes összhangban lévő rönkházat, vagy a legszélsőségesebb időjárásnak is ellenálló acélvázas, esetleg az előre gyártott házépítési technológiát választani?

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Gazdaság

Kinek jó az önerő nélküli lakáshitel?

Fészekrakó, lakáslízing, ÖnerőMinimum – az elmúlt egy évben több olyan konstrukció jelent meg, amely az önrésszel nem, van csak minimálisan rendelkezőknek könnyíti meg a lakásvásárlást. Mi a különbség ezek között, és kinek melyiket érdemes választani? És miért jó ez a bankoknak, miért most nyitottak az önerő nélküli ügyfelek felé? A hvg.hu utánajárt.

Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

Elstartolt a legújabb Lada Niva

Elstartolt a legújabb Lada Niva

“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

“Akiket megszeretünk, először idegenek voltak” – Feldmár András a dokumentumfilmekről

Az eső is csak bajt hoz a koalákra, meg aligátorokat – videó

Az eső is csak bajt hoz a koalákra, meg aligátorokat – videó

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Zöld kutya született egy amerikai városban

Zöld kutya született egy amerikai városban

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4