szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína hazai összterméke az első negyedévben 10,2 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben.

Az eredményt a kínai statisztikai hivatal jelentette be. Ez egyelőre rácáfol a korábbi várakozásokra, hogy a kínai gazdasági növekedés az idén lassulni fog, bár a kínai kormány továbbra is erre számít. A tavalyi utolsó negyedévben 9,9 százalékos, a harmadikban 9,8 százalékos, a másodikban 10,1 százalékos, az elsőben szintén 9,9 százalékos volt a növekedés az egy évvel azelőttihez képest.

A statisztikai hivatal csütörtöki közleménye szerint az idei első negyedévi növekedést főleg a beruházás és az ipari termelés táplálta, de szoros harmadik a lakossági fogyasztás is a GDP-növekedés elemeinek sorában. Ennek dacára a növekedés inflációmentes, mert a beruházási rohamban keletkezett többletkapacitások egyelőre meghaladják a keresletet, túlhevülésnek nincs jele, a növekedés fenntartható a szerdai közlemény szerint.

Megfordult a tavalyi irányzat: az iparvállalatok összes adózott eredménye 21,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója márciusra 51,0 pont volt, negyedik hónapja jelezve a teljesítmény szerény, de gyorsuló további növekedését. A termelés és az új megrendelések részmutatója hathavi csúcsot ért el márciusban, a termelés növekedése különösen a fogyasztási cikkekből volt erős. A kínai iparvállalatok profitja a tavalyi év közepéig gyorsulva növekedett, utána az év végéig lassult a növekedés.

A kínai városi lakosok egy főre jutó átlagos elkölthető jövedelme 3293 jüan volt az első negyedévben, 10,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de a vidéki lakosság felzárkózása is érezhető volt: az ő 1094 jüanjuk még messze elmaradt a városi átlagtól, de gyorsabban nőtt, 11,5 százalékkal.

Kína a GDP-jét tekintve a hatodik helyre került a világranglistán az addigi hetedikről, maga mögé szorítva Olaszországot. Az első az Egyesült Államok, után a sorrend most: Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Olaszország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kína lakossága 1,307 milliárd fő – hivatalosan

Kína lakossága 2005 végén egymilliárd háromszázhét millió főt tett ki, miután tavaly 8,1 millió fővel, 0,63 százalékkal nőtt – közölte a pekingi állami statisztikai hivatal internetes honlapján, de szakértők szerint a tényleges lélekszám ennél több tízmillióval magasabb.

MTI Világ

Amerikában a kínai elnök, látogatás a Microsoftnál

A Boeing repülőgépgyártó vállalatnál és a Microsoft cégnél kezdte meg Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök egyesült államokbeli látogatását az északnyugati Seattle városában, George Bush amerikai elnök csütörtökön fogadja kínai vendégét a Fehér Házban.

Monitor

Kínai piac

A kínai maffia manipulálja a belga profi futballbajnokság mérkőzéseit? Ez a kérdés tartja izgalomban a helyi közvéleményt, mióta a VRT flamand közszolgálati televízió riportot sugárzott arról a korrupciós ügyről, amelyben tavaly ősz óta nyomoz a brüsszeli ügyészség.

MTI Világ

Kínai negyed épül Bukarest mellett

A nyugati világvárosok kínai negyedeihez hasonlóan Bukarest északkeleti, Colentina negyedének közelében China Town építése kezdődött, amelyet európai jelentőségű kereskedelmi központtá akarnak fejleszteni.