Tetszett a cikk?

Ha hosszas keresgélés után végre ráakadunk álmaink lakására vagy házára, ne engedjük, hogy érzelmeink döntsenek. Vegyük sorra azokat a racionális szempontokat, amelyek alapján valóban megéri megvásárolni az ingatlant.

Fürdőszoba. Víz, villany, gáz
© sxc.hu
Első látásra beleszerettem – ez a mondat jól cseng, ha autóvásárlásról vagy egy bútordarabról van szó, ám ingatlan vételekor súlyos milliókkal fizethetünk érte. A lakás vagy ház megvásárlásában ugyan tényleg szerepet játszanak az érzelmi szempontok, ám az ingatlanálmokhoz számos fontos ésszerű megfontolás is társul. Hallgathatunk a belső hangokra, ám gondoljuk végig, mire veszünk fel többmilliós lakáshitelt, vagy adjuk oda minden készpénzünket.

Nem minden arany

Egy ház vagy igényes lakás megtekintésekor valóban lenyűgözőnek tűnik számos drága burkolat vagy extra felszerelés. Remekül mutat például az úszómedence, az óriás méretű, professzionális konyhagép, a méregdrága trópusifa-padló. Ha ezektől elszédülve megvesszük az ingatlant, akkor később szembesülünk azzal, hogy a medence fenntartása havi több tízezer forint, hogy a gépek rengeteg áramot fogyasztanak, és hogy a padlóra nagyon kell vigyázni, mert minden karcolás gyomorgörcsöt okoz. Ha a költségek és a lazább életmód számítanak, ne engedjünk a kísértésnek.

Milyen az ár?

A hazai vásárlókat ritkán kell figyelmeztetni arra, hogy ár alapján döntsenek, hiszen a magyarok választásában közismerten a legfontosabb szempont az ingatlanért fizetendő összeg. Ám ahogy egyre több cég hajszolja bele az érdeklődőket a nulla százalékos vagy más alacsony önerejű hitelbe, érdemes megfontolni saját lehetőségeinket. Az ugyanis kevés, hogy megkaphatjuk a szükséges hitelt: azzal is tisztában kell lennünk, tudjuk-e kényelmesen fizetni a törlesztő részleteket. Egyáltalán van-e annyi pénzünk, hogy a foglalót kifizessük?

Még ha mindezeket rendben lévőnek is találjuk, akkor is számításba kell vennünk, hogy a költözködés időtartamában számos költség merül fel, amelyeket készpénzben, azonnal ki kell fizetnünk. Ilyen a hitelszerződés és értékbecslés díja, a költöztetők óradíja vagy a szükséges azonnal felújítások, a festés ára. Ezek a fizetendő illetékkel együtt akár milliós nagyságrendet jelenthetnek.

Az ingatlan állapota

Mérjük fel ésszerűen azt is, milyen állapotban van a ház, milyen azonnal és hosszú távon megoldandó problémákkal találkozunk. Nem azt mondjuk, hogy csak kiváló állapotú ingatlant szabad megvásárolni, ám fontos, hogy az ár és állapot arányban álljon egymással. Van ráció abban is, hogy egy kissé lepusztult, ám szerkezetében remek házat vegyünk meg, ha a pénztárcánkban vagy a hitelszámlánkon ott a felújításhoz szükséges összeg.

Mindenképpen szakértőkkel konzultáljunk a szükséges munkálatokról, próbáljuk kideríteni, mennyibe kerül nekünk az ingatlan megszépítése. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minél gyorsabban be akarunk költözni, annál közelebb kell állnia az ingatlannak saját elképzeléseinkhez. Minden átalakítás ugyanis időbe telik, zajjal, kosszal és odafigyeléssel jár. Akit ez nem zavar, és nem sürgős a beköltözés, vegye fontolóra az építkezést, mert sok pénzt takaríthat meg.

Minden a helyén

Nyilvánvalóan olyan házakat kezdünk keresni, amelyek méretét megfelelőnek tartjuk. A helyszínen járva azonban szembesülhetünk azzal, hogy a kiszemelt alapterület esetleg túl nagy vagy túl kicsi elgondolásainkhoz képest. Ne legyintsünk erre a benyomásra, mert fontos, csakúgy mint a szobák elhelyezése és száma. Nézzük meg, hogy a szobaszámnak megfelelő-e a fürdőszobák száma, hogy a hálók mérete megfelelő-e. Előbbi kialakítása meglehetősen bonyolult és költséges, hiszen esetleg vizet kell odavezetni, ahol korábban nem volt, nem beszélve a falépítés és burkolás költségeiről. Az sem mindegy, mekkora a garázs, mert ha nem fér be nagyobb méretű autónk mellett egy kis műhely vagy polcrendszer, hiába számítják bele az árba. Mivel egyes berendezési tárgyak (értékes szekrények, bőrgarnitúrák) sem olcsók, figyeljünk rá, hogy elférjenek a lakásban.

A jó minőségű gépészet hiánya is késztessen minket elgondolkodásra, mivel a fűtés vagy melegvízellátás problémái megkeserítik az életet. Lényeges, hogy lehet-e huzatot csinálni a lakásban.

Eladható-e?

Bár a legtöbben évtizedekre kötelezik el magukat egy-egy ingatlan mellett, azért vegyük figyelembe azt, hogy eladható-e újra, vagy eladhatóvá válik-e felújítási munkálataink nyomán. Bármikor adódhat olyan helyzet, hogy értékesítenünk kell: új munkalehetőség, nagyobbra cserélés, rosszabb esetben a túl nagy megterhelést jelentő hitel miatt (erre számos bank lehetőséget ad végrehajtás előtt vagy helyett).

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tíz tipp lakásvásárlóknak

A sikeres lakásvétel sok tényezőn múlik, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb hibát kiküszöböljük. Tíz tippünk segítségével megfelelően felkészülhetünk életünk talán legnagyobb üzletére.

Gazdaság

Nagy cég kisstílű ajánlattal

Az Andrássy úti palotákat „akciós” áron értékesítette a VI. kerületi önkormányzat éveken keresztül. A tortából egy szép szeletet kapott az egykori diplomataellátó utódcége: a CD Hungary is. A főváros legértékesebb helyein található, többnyire nagykövetségi ingatlanokkal feltöltött vállalat tőkeerejéhez nem fér kétség. Ennek ellenére nem jeleskednek a lakók kártalanításában. A cég által alapított A8-52 Kft. fél áron akarja kitessékelni a lakókat, miközben ők szakvéleményekkel tudják alátámasztani, kétszer annyit ér az otthonuk.

hvg.hu Gazdaság

Ilyen az okos otthon

Kapcsolók, mozgás- és biztonsági érzékelők, termosztátok: mind a biztonságot és kényelmet nyújtó „okos” otthon kellékei. Segítségükkel teremhetünk kellemesen szűrt fényt a lakásban, programozhatjuk a televíziót, fűtést, sőt felügyelhetjük még távoli országbeli nyaraláskor is lakásunkat.

MTI Gazdaság

Árulják a Corvin Sétány lakásait

Megkezdte a Corvin Sétány első lakótömbjében lévő 180 lakás értékesítését a fejlesztő Futureal Holding ingatlanforgalmazó leányvállalata, a Cordia Zrt. A Futureal jelenleg 80 milliárd forint értékben közel ötezer lakást épít Budapesten.

hvg.hu Gazdaság

Így építsük be a tetőteret!

A lakótér bővítésének egyik módja a padlástér beépítése. A felfelé terjeszkedés főleg ott jelenthet ideális megoldást, ahol a meglévő ház alapterülete már kimerítette a telekbeépítés előírt lehetőségét. Előnye, hogy nemcsak költségkímélő, de állami támogatás is igényelhető hozzá.

hvg.hu Gazdaság

Mennyivel drágább a panoráma?

A jó kilátás igencsak emeli az ingatlanok árát. Már egy szép épületre nyíló ablak is lehet árnövelő tényező, nem beszélve a Dunára panorámás lakosokról, házakról. A budai hegyekről nyíló városi panoráma mellett ez utóbbi a legjobban megfizetett kategória. Utánajártunk hol, mennyiért vehetünk ilyen ingatlant.

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága