szerző:
hvg.hu

A LEGO Csoport tovább folytatja a három lépésből álló új üzleti stratégia megvalósítását, amelynek részeként holnaptól megindítja a Duplo termékcsalád gyártásának kihelyezését a Flextronics sárvári gyárába. A cég többek között a termelés költségeinek csökkentését reméli az intézkedéstől.

LEGO csoport
A korábbi évek vesztesége után a 2005-ben a LEGO Csoport adózás előtti eredménye jelentősen javult, a Csoport a 2005-ös évet a 2004-es 1668 millió koronás veszteséghez képest 702 millió dán korona nyereséggel zárta. 2005-ben nagy hangsúlyt fektettek a Csoport alaptermékeire, amelynek eredményeként legnagyobb forgalmú termékeinek listáján olyan klasszikus termékek szerepelnek, mint a LEGO City, a LEGO Vikings és a LEGO Technic. A még nem iskoláskorú gyerekeknek szánt DUPLO termékcsaládban is jelentős növekedés volt tapasztalható. A BIONICLE termékek 2005-ben is a LEGO Csoport legsikeresebb termékcsaládját jelentették.
A trendek és változások a piacvezető LEGO Csoportot is érintették, ezért a vállalat 2004-ben átvizsgálta és jelentősen módosította üzleti stratégiáját. A három lépésből álló új terv első eleme a pénzügyi racionalizálás volt.  Az átalakulás második jelentős lépése, hogy átvizsgálták a legnagyobb költségigényű területeket, ezen belül is kiemelten a termelést.

A vizsgálat eredménye, hogy a legköltséghatékonyabb eljárás, ha a termelést külső gyártóra bízzák (outsourcing), így vállalat gyártásának jelentősebb részét az elkövetkező hároméves időszak alatt kihelyezik a Flextronics kiválasztott üzemeibe.

A Duplo termékcsalád gyártása Flextronics magyarországi, sárvári üzemébe került, ahol márciusban befejeződtek a próbagyártások, és megkezdődött a termelés. A LEGO megrendelésének köszönhetően az üzem 2000-ről 2700-re emelte dolgozói létszámát, ebből 77 új gépen 650 ember foglalkozik kifejezetten a Duplo termékek gyártásával.

A Flextronics sárvári gyáregysége a fejlesztésnek köszönhetően a műanyaggyártásból származó árbevétel megduplázását várja. A Flextronics jelenleg Zala és Vas megyében a legnagyobb munkáltatónak számít. LEGO csoport 2003-ben világszinten 8300 főt foglalkoztatott, a gyártás kihelyezés után dolgozóinak létszáma 2008 elejére körülbelül 3000-re csökken.

A gyártás kihelyezését célzó döntés egyik eleme, hogy a LEGO Csoport USA-beli enfieldi gyárában a termelés 2007 első negyedévétől fokozatosan megszűnik, és átkerül a Flextronics mexikói gyártóegységeibe, ahonnan az elosztást is szervezik majd. Az átszervezés körülbelül 300 alkalmazottat érint. Az összetettebb gyártási technológiát igénylő termékeket (LEGO Technic és BIONICLE termékcsalád) továbbra is a LEGO billundi (Dánia) üzemeiben állítják elő, míg a LEGO System termékcsalád gyártása átkerül a Flextronics kelet-európai üzemeibe. Ez azt jelenti, hogy a vállalat billundi gyártóüzemeiben 1200 munkahelyből 900 szűnik meg az elkövetkező három év során.

A gyártás-kihelyezés mellett a létszám csökkentéséhez hozzájárul a LEGOLAND parkok leválasztása, az európai elosztás kihelyezése, a Csoport svájci gyártóegységeinek bezárása, illetve a nemzetközi szinten megvalósuló általános munkahelycsökkentési intézkedések sorozata is – mindezek egy új és kisebb vállalati modellt vetítenek elő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Személyre szabható robotokkal újít a LEGO

A technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Egyre több elektronikusan működő, intelligens játékszer kapható, amely hozzásegíti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mindennapjainkat átszövő technológiákat megismerjék, könnyebben alkalmazkodjanak a „gombnyomásra” működő világhoz – emellett pedig egy-egy ilyen játék remek szórakozást is jelent.

hvg.hu Média

A legolvasottabb cikkek 2005-ben

Az alábbi listában azok a cikkeink szerepelnek, amelyeket 2005-ben a legtöbbször töltöttek le olvasóink. Más szóval egy sajátos közvélemény-kutatás végeredményét közöljük, amelyből megtudható, hogy mely témák érdekelték leginkább a hvg.hu olvasóit. A címekből azonnal kiderül, hogy a legnagyobb belpolitikai viták, a világ haladását leginkább befolyásoló technikai újdonságok, az emberek személyes sorsára legerőteljesebben ható események vonzották a legtöbb olvasót. A magunk mögött hagyott évre emlékezve tanulságos még egyszer beolvasni e cikkekbe.

Nemzetközi gazdaság

Lego-eladások

A dán Lego játékgyár 375 millió euróért eladta négy - dániai, nagy-britanniai, kaliforniai és németországi - Legoland...

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

Megszólalt a Google a Huawei tiltásáról – ezt kell tudnia, ha Huawei-készüléke van

Megszólalt a Google a Huawei tiltásáról – ezt kell tudnia, ha Huawei-készüléke van

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán