szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint hétfőn reggel erősebben nyitott a bankközi devizapiacon. Az eurót kilenc óra tájban 279,60/70 forinton jegyezték, két forinttal gyengébben a 281,60/70 forintos pénteki árfolyamnál.

MNB: nem lesz beavatkozás
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) erősen figyeli a forint árfolyamának alakulását, de nem tervez azonnali nyíltpiaci beavatkozást, írta hétfőn a Reuters hírügynökség.
 
A beavatkozás "egy lehetőség, nagyon odafigyelünk, vizsgáljuk a piac hangulatát, a spekulációt, a hullámzást", idézte az MNB alelnökét, Auth Henriket a hírügynökség. Ám arra a kérdésre, hogy a banknak van-e terve azonnali beavatkozásra a forint támogatására, Auth Henrik "nem"-mel válaszolt, írta a Reuters.
 
Auth Henrik azt is elmondta, hogy az MNB-nek tovább kellene emelnie az alapkamatát a múlt heti, negyed százalékpontos szigorítás után, de nem tervez rendkívüli értekezletet.
A forint 70 bázisponttal 0,96 százalékra erősödött a plusz mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
 
A régió valutái is korrekcióval kezdték a hetet a múlt heti nagy esések után, amiben szerepe lehet a török jegybank vasárnapi rendkívüli ülésén elhatározott 225 bázispontos kamatemelésnek. Ezzel egy hónap alatt 400 bázisponttal, 17,25 százalékra emelték a török alapkamatot. Erősödött a zloty és a dél-afrikai rand is.
 
A kereskedők szerint a forint eltávolodott ugyan a pénteken kis híján elért 282,36 forintos sávközéptől, de a héten is számítani lehet a magyar kamat emeléséhez fűződő spekulációkra.
 
A hét kereskedését az amerikai kamatemelésre való várakozás határozza meg, csütörtökön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az inflációs nyomás miatt valószínűleg 50 bázisponttal 5,50 százalékra emeli az alapkamatot.
 
A dollárral 223,17/44 forinton kereskedtek reggel, mintegy két forinttal a 225,30/40 forintos pénteki jegyzés alatt.
 
A forintpiacon a bő likviditás következtében továbbra is 5,25/50 százalékon maradt az overnight és tomnext kamat, az állampapírpiacon egyelőre a kivárás jellemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bajban a forint: 282 felett az euró

Csak fillérek hiányoztak a sávközéphez, az euró 282,20 forintig erősödött egy óra körül, de fél négykor is 281,60/70 forinton jegyezték. A jegybank folyamatosan figyeli az árfolyam alakulását.

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba