szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig fél évvel a legfelsőbb áfakulcs csökkentése után a kormány a 20 százalékos kulcsot 23 százalékosra növelheti. Emellett a középső áfakulcs sem maradna változatlan, 15-ről 17 százalékra nő. Az áfakulcsok változása majdnem minden téren áremelkedést okoz.

A kormány a 15 százalékos áfakulcsot 17, a 20 százalékosat pedig 23 százalékra emelné - jelentette be Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára, az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén. Ezzel elfogadták az egyeztetéseken elhangzott javaslatokat, hogy ne kétkulcsos legyen az áfa, vagyis ne emeljék olyan mértékben a középső kulcsot.

Az indoklás szerint ez kevesebb terhet jelent az alacsony jövedelműek számára, és a kereskedelmi forgalom sem csökkenne olyan mértékben, mint az eredetileg tervezett két kulcsos adónál, vagyis ha 15-ről 20 százalékra emelték volna a középső kulcsot.

Valójában azonban az áfakulcsok emelése majdnem minden termékre és szolgáltatásra kihat. Mivel csak a legalsóbb áfakulcsot nem változtatják meg, ez azt jelenti, hogy a támogatott termékek és szolgáltatások kivételével, minden drágább lehet.

Középső kulcs: 17 százalék

A középső áfakulcsban van például az élelmiszerek túlnyomó többsége. Ez pedig azt jelenti, hogy emelkedni fognak az élelmiszerárak. Ezen kívül drágulni fognak a gyógyászati segédeszközök, a szállodai és éttermi szolgáltatások, a mozijegyek, színházjegyek, valamint drágább lesz a közlekedés is.

A rezsi is nagyobb lesz, többet kell fizetni a vízért, szemétszállításért. Drágább lesz a távhő és többet kell fizetni a gázért is.

Legfelsőbb kulcs: 23 százalék

A kormány január elsejétől csökkentette a legmagasabb áfakulcsot 25 százalékról 20 százalékra. Reményeik szerint ez csökkentette volna az inflációt, és olcsóbbá tette volna az ebbe a körbe tartozó termékek és szolgáltatások árát. Akkoriban még védjegyet is kiadtak azoknak az áruházaknak, melyek valóban csökkentették az árakat.

Bár sok kereskedelmi cég tényleg csökkentette árait - sokan ezzel reklámozták is magukat - az infláció nem csökkent az elvárt mértékben. Vagyis az áfacsökkentést valószínűleg lenyelték.

Most úgy döntött a kormányzat, hogy megint megemeli a legfelsőbb áfakulcsot, igaz nem 25, hanem "csak" 23 százalékra. Ez azt jelenti, hogy drágulni fognak például az elektronikus cikkek, háztartási gépek, adathordozók. Drágább lesz a benzin, többet kell fizetni az áramért. Az élelmiszerek harmada is ebbe az áfakulcsba tartozik, tehát emelkedik például a kávé, az édességek, üdítők, ásványvíz ára is.

De többet kell fizetni az ingatlanokért, lakásokért, drágul az építési anyagok ára is. Drágábbak lesznek a személygépkocsik, többet kell fizetni a cigarettáért és az alkoholért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kormány elfogadja a 17 és 23 százalékos áfát

A kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfa-kulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen - közölte Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi ülésén.

hvg.hu Gazdaság

Alaposan megdrágul az élet a Gyurcsány-csomag miatt

Megemelik az adókat, egekbe szökik a gázár, nő a villamos energia ára - a szombaton bejelentett megszorító intézkedések jelentős mértékben érintik a lakosságot is. Az alábbiakban összeszedtük, az egyes intézkedések hatására mennyivel nőnek a lakossági terhek.

MTI Gazdaság

Kuncze: az SZDSZ nem tudott az új áfakulcsokról

A kisebbik koalíciós párt nem tudott az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentett áfaemelésről, erről nem volt kormánydöntés - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke.

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak