szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden a régió valutáival együtt erősödött a forint a nap első felében, délutánra azonban elolvadt a nyereség. Az eurót fél négy tájban 280,40/60 forinton jegyezték, 10 fillérrel erősebben a hétfői 280,30/50 forintnál.

A forint 3 bázisponttal 0,66 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Különböző mértékben ugyan, de a régió valutái és a török líra is erősödött a kora délutáni órákig. Bár a szlovák korona gyengülése miatt s múlt héten többször is jegybanki beavatkozásra volt szükség, a szlovák jegybank keddi  ülésén mégsem változtatott a kamaton. 

Az euróval 278,65 forinton is kereskedtek a nap folyamán, amire a héten még nem volt példa, ám délután ismét 280,65  forintig ugrott fel az  árfolyam. A dollárral 222,60/80 forinton kereskedtek, 60 fillérrel  alacsonyabban a 223,20/30-as hétfő délutáni jegyzésnél. 

A forintpiacon továbbra is likviditásbőség uralkodik, noha  a lejáró 382,5 milliárd forintnál 51,61 milliárddal többet, 434,11 milliárd forintot kötnek le szerdától a bankok az MNB kéthetes betétjében. Ezzel a bankok lekötött állománya 1 313,6 milliárd forintra emelkedik.

Az állampapírok másodpiacán a mérsékelt forgalomban  a forint árfolyamának változását  követték a hozamok. Délutánig mintegy 5-11 bázisponttal csökkentek a referenciahozamok. A három-, és az ötéves államkötvények hozama azonban továbbra is 8 százalék felett maradt. A 3 éves referenciahozam 8,19 százalékon, az ötéves 8,02 százalékon állt  14 órakor.

A hét további részének kereskedését az amerikai jegybank szerepét betöltő FED csütörtöki kamatdöntése befolyásolja, a piac  25-50 bázispontos kamatemelést már beárazott. A befektetők a döntéshez fűzött kommentárból a kamatemelési ciklus folytatására, vagy befejeződésére próbálnak majd következtetni.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bajban a forint: 282 felett az euró

Csak fillérek hiányoztak a sávközéphez, az euró 282,20 forintig erősödött egy óra körül, de fél négykor is 281,60/70 forinton jegyezték. A jegybank folyamatosan figyeli az árfolyam alakulását.

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál

A forint ismét történelmi mélypontja felé sántikál