szerző:
hvg.hu

Bár sokan azt gondolják, ha szabadságukat külföldi üdülőhelyen töltik, a munkával együtt az éppen folyó lakáseladást is felfüggesztik, a vakáció jó alkalom lakáshirdetésre. Távollétünkből előnyt kovácsolhatunk, és némi előkészülettel el is adhatjuk a lakást.

Logikus, ha nem vagyunk eladásra váró otthonunkban, akkor nem is tudjuk azt megmutatni a potenciális vásárlóknak. Igaz, személyesen valóban nem, ám az ingatlan értékesítésének folyamata nem állhat le. Ki tudja, nem akkor érkezik-e a valóban komoly vevőjelölt hívása, amikor éppen az Adriai-tenger hűvös hullámain matracozunk? Márpedig az ingatlanpiac az idén nyáron is pörög, sok területen alig van különbség a tavaszi és nyári szezon forgalma között. A látszólag kezelhetetlen dilemmának van megoldása, mi több, két jó hírrel is szolgálhatunk. Az egyik, hogy egyáltalán nem szükséges azonnal összepakolni a cuccunkat, és hazaindulni. A másik, hogy távollétünkben könnyebb eladni a lakást.

Előny lehet, ha nem vagyunk otthon


Értékesítés - nem feltétlenül kellünk
hozzá.
Közismert az ingatlanközvetítők körében, hogy a vevőjelöltek, eladó használt lakások iránt érdeklődők utálják, ha a tulajdonosok háznézés közben ott lábatlankodnak. Sokkal nehezebb lélektani feladat előtt állnak ugyanis: úgy kell magukat odaképzelniük a jövendő otthon falai közé, hogy még az előző tulajdonos gyerekeinek játékai hevernek szétszórva a földön. Elkedvetleníti őket a sok személy és a sok személyes tárgy, nem látják meg a lehetőséget az átalakításra, átfestésre, a szobák funkcióinak megváltoztatására.

Nem véletlen, hogy a szakértők azt tanácsolják: eladás előtt takarítsunk ki, szabaduljunk meg a kacatoktól és lehetőleg minél több nélkülözhető bútortól, dekorációs elemtől. A családról készült olajfestménynél még a helyén árválkodó szög is jobb, ha értékesítésről van szól. Ilyen nagy kiürítésre pedig nincs is jobb alkalom, mint az egy-két hetes nyaralás előtt. A lakást rendben hagyhatjuk ott, a mindennapi tevékenység nem rontja el a szép rendet. Az ingatlan ráadásul üres, így ha a közvetítő vagy ismerősünk érdeklődőt hoz, egy nyugodt, rendezett, csöndes lakásba vagy házba fog belépni, ahol a zavarás érzése nélkül, bátran kérdezgethet. Ez az első benyomás olyan pozitív, hogy jelentősen növeli a megállapodás, de legalábbis az ajánlattevés esélyét.

Vigyük magunkkal a telefont (Oldaltörés)

Legyen leírva minden fontos adat!
Ehhez persze az is szükséges, hogy előkészítsük az ingatlant. A lényeg, hogy távollétünkben is minden fontos adat elérhető legyen. Tegyük jól látható helyre egy dossziéba, vagy adjuk oda ingatlanosunknak az alábbiakat:
1. Tulajdoni lap
2. Térképmásolat
3. Az ingatlan tervrajza
4. Részletes, jól átlátható leírás az ingatlanról
5. A környék infrastruktúrájának rövid bemutatása (közlekedés, iskola, rendelő, bolt, posta)

Legyen megbízottunk!
Ha távol vagyunk, gondoskodjunk róla, hogy valaki képviselje az érdekeinket, és bejuttassa az érdeklődőket a lakásba. Több megoldás is kínálkozik: adhatunk kizárólagos megbízást az ingatlan-közvetítőnek, ami azt jelenti, hogy senki más nem foglalkozhat ingatlanunk eladásával, még mi magunk sem. Ebben az esetben ő mindent elintéz, ha megkapja a kulcsot. Arra azonban ügyeljünk, és egyeztessünk, hogy ne egyszerre menjünk szabadságra az ingatlanossal. Akkor aztán tényleg semmi esély a gyors eladásra. Ha több ingatlanossal dolgozunk, a kulcsot inkább a szomszédnak vagy valamelyik, szabadságát más időpontban töltő ismerősre, barátra, családtagra bízzuk. Figyeljünk rá, hogy a hirdetésekben az ő telefonszáma szerepeljen.

Telefon és e-mail
Ha megbízottunk inkább csak a mi telefonhívásainkat fogadja, legyünk elérhetőek szabadságolás alatt is. Bármennyire is berzenkedünk tőle, vigyük magunkkal a mobiltelefont, és legalább esténként hallgassuk meg vagy olvassuk el üzeneteinket. Ha vevőjelölt jelentkezik, visszahívhatjuk és összekapcsolhatjuk őt megbízottunkkal. Így nem kell hazautaznunk, vagy a türelmetlen vevőjelöltnek kivárnia másfél hét múlva esedékes megérkezésünket. A nagyobb üdülőhelyeken ma már elérhető az internet (gyakran ingyen), így néhány naponként érdemes e-mailjeinket ellenőrizni, és ha befutott érdeklődő, az előzőek mintájára cselekedni.

Pontos hirdetés
Érthető az a tulajdonosi álláspont is, ha a távollétében nem szeretne idegeneket tudni a lakásában. Hazaérkezésünkig így is van „beetetési” lehetőség. Az interneten megjelenő hirdetésünket úgy kell feladni, hogy nagyon pontosan meghatározzuk az ingatlan helyét. A legjobb, ha utcanév és házszám is szerepel a szövegben. Sok vevőjelölt ugyanis szereti autóval vagy kerékpárral megnézni a környéket és magát az épületet. Pontos házszámmal erre van lehetősége, és ha megtetszik neki, amit lát, kivárja vakációnk leteltét, és akkor nézi meg belülről is lakásunkat vagy házunkat.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszületett az ATV műsorvezetőjének kisfia

Megszületett az ATV műsorvezetőjének kisfia

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt

Két magyar barlang is kinyitja kapuit az asztmások előtt

Lilában vagy aranyban is lehetne? Megfesti az AirPods Prókat egy cég

Lilában vagy aranyban is lehetne? Megfesti az AirPods Prókat egy cég

Kínai katonák jelentek meg Hongkong utcáin

Kínai katonák jelentek meg Hongkong utcáin

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Összeszólalkoztak az ellentüntetőkkel a Horthy emlékére felvonulók Budán - videó

Összeszólalkoztak az ellentüntetőkkel a Horthy emlékére felvonulók Budán - videó