szerző:
hvg.hu

Mi a különbség a szoba és a félszoba között? Visszajár-e a foglaló? Mekkora a hasznos alapterület? Néhány fontos ingatlanpiaci fogalom és magyarázata következik.

Átlagár
A környéken eladott ingatlanok vételárának összeadása és az ingatlanok számával való elosztás révén kapott átlagos érték. Fontos, hogy nem a kínálati ár számít. Értékbecslésnél használatos, de jó tájékozódó adat, ha egy adott irányítószám-körzet átlagos ingatlanárairól érdeklődünk.

Cserét pótló vétel
Ha valaki eladja ingatlanját és egy éven belül vesz egy másikat, akkor a vétel után fizetendő illeték alapja a két ingatlan árának különbsége lesz. Ha tehát eladunk egy 5 milliós lakást, és veszünk egy 30 milliós házat, akkor az illetéket 25 millió forint után fizetjük, a megfelelő szabályok szerint. A fizetési kötelezettség a másik irányban is fennáll.

Elővásárlási jog
Ha a tulajdonos egy társasházban vagy közös tulajdonú ingatlanban az ingatlant el akarja adni, az elővásárlási jog jogosultja egyoldalú nyilatkozatával elsőbbséget élvez bármilyen külső vevővel szemben. A gyakorlat egyébként az, hogy a többi tulajdonos lemond az elővásárlási jogról, és akadálytalanul létre jön az üzlet, mivel az „elővásárlónak” is ugyanazt az összeget kell kifizetnie, mint a rendes vevőnek.

Értékbecslés
Az ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékéről adott szakértői vélemény, amely meghatározott ideig érvényes (általában 90 napig). Az értékbecslésnek több módszere ismert, lakóingatlanok esetén a legegyszerűbbet, az összehasonlító elemzést szokták használni. Ennek lényege, hogy a környéki lakások, házak vételi árából számolják ki, mennyit is ér az ingatlan.

Fix kamatozás
A lakáshitel kamatlába nincsen kitéve a jegybanki kamatemeléseknek: a bank ugyanis vállalja, hogy a futamidő alatt végig ugyanazt a kamatot számolja fel. Kamatcsökkenés esetén ezzel veszíthetünk is.

Foglaló
Az adásvételi szerződés megkötésekor szokás átadni a kötelezettségvállalás jeléül. Nem jár vissza. Többnyire pénzösszeg, a megvásárlandó ingatlan 10 százaléka. Ha a ház vagy lakás állapota jogilag rendezetlen, a rendezésig ügyvédi vagy közjegyzői letétbe helyezik. Ha az eladó eláll az üzlettől, a kétszeresét kell visszafizetnie.

Hasznos alapterület
Az ingatlan belső falsíkokkal határolt alapterülete. Tetőtérben az 190 centiméter belmagasság alatti terület. Nem összekeverendő az irodapiacon használt hasznos terület fogalommal, amely a nettó összes területnek azon része, amelyért a bérlő ténylegesen fizeti a bérleti díjat, ha a bérleti szerződés másképpen nem rendelkezik.

Kizárólagos megbízás
Egyetlen ingatlan-közvetítő hirdeti az ingatlant, és csak ő hozhat vevőjelölteket, érdeklődőket. Nyugaton ez a jellemző megbízási forma, nálunk még csak most terjed. Előnye, hogy gyakran határozott időre kötik, és ha az ingatlanos nem teljesít, fizet. Egyik típusa, amikor a tulajdonos sem adhatja el a lakást jutalék megfizetése nélkül, másik típusában a tulajdonos és az ingatlanos párhuzamosan dolgozik. Előnye, hogy az ingatlanos nagyobb figyelmet szentel a munkának, és az első típus esetén térképes keresőn elhelyezhető az ingatlan, mivel a szakember nem fél, hogy kihagyják az üzletből.

Loft
Egyterű lakás, amelyet gyakran volt gyárépületekből, üzemcsarnokokból alakítanak ki. A műteremként is használt ingatlanok nagy alapterületűek, és sokszor nincsenek külön szobák, viszont annál inkább hatalmas ablakok és belógó vasgerendák. Ára a felső kategóriát képviseli. Léteznek loftirodák is.

Ranghely
A lakáshitel jelzáloggal terheli meg ingatlanunkat. A bank kölcsön folyósítása előtt ragaszkodik ahhoz, hogy kölcsöne révén a tulajdoni lapon az első ranghelyre jegyezzék be a jelzálogjogot, így ha nem tudunk fizetni, elsőként őt illeti a végrehajtás joga és az ingatlan értékesítéséből származó összeg követelése erejéig.

Szoba
A méltányolható lakásigény fogalmánál és az ingatlanhirdetések megértéséhez fontos a szoba pontos meghatározása. A padlóburkolat jellegétől függetlenül szoba az olyan helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, de legfeljebb 30 négyzetméter. Ha ennél nagyobb a helyiség, úgy két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy két szobaként kell őket figyelembe venni. A félszoba a 6 négyzetméter feletti, de a 12 négyzetmétert nem meghaladó helyiség.

Tájékoztatási kötelezettség
A lakás eladójának kötelessége tájékoztatni a vevőt az ingatlan legfontosabb tulajdonságairól. Különösen ide értendő az ingatlan állapotára, műszaki jellemzőire vonatkozó információ, vagy pedig a jogi helyzettel kapcsolatos tudnivalók sora.

Társasházi lakás
Önálló tulajdonú ingatlan, amely a társasházban található. Külön albetétet képez az ingatlan-nyilvántartásban, feltétele a tulajdonosok által aláírt társasházi alapító okirat. Ellentéte a közös tulajdon, ahol mindenki csak a teljes ingatlan (az épület) egy-egy tulajdoni hányadának birtokosa.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: új, használt vagy építkezés?

Óriási a kínálat, ezért nehéz dönteni: az új és használt lakás vagy ház megvételének, valamint az építkezésnek is számos előnye van, ha ingatlan megszerzését fontolgatjuk. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot a keresés irányának megszabásához.

hvg.hu Gazdaság

Mennyiért vehetünk lakást Párizsban?

Mekkora árkülönbségek vannak a régi és új tagállamok fővárosai között? Hogyan aránylanak a lakásárak az átlagfizetésekhez a kontinens nyugati és keleti részén? Szembetűnő különbség nemcsak az árakban mutatkozik, de abban is, hol milyen tulajdonú ingatlanok vannak piacon.

hvg.hu Gazdaság

A nyaralás alatt is eladhatjuk lakásunkat

Bár sokan azt gondolják, ha szabadságukat külföldi üdülőhelyen töltik, a munkával együtt az éppen folyó lakáseladást is felfüggesztik, a vakáció jó alkalom lakáshirdetésre. Távollétünkből előnyt kovácsolhatunk, és némi előkészülettel el is adhatjuk a lakást.

hvg.hu Gazdaság

Ingatlanpiaci szótár kezdőknek és haladóknak

Magyarországon sajnos sokan úgy űzik az ingatlan-közvetítői szakmát, hogy az alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Pedig van néhány szakszó, amelyet megtanítanak a szaktanfolyamokon, és amelyet a vevőknek-eladóknak is érdemes ismerniük: így elkerülhetik a rossz üzleteket.

Gulyás: A Fidesz megérdemelné, hogy több kerületben is örökös polgármestereket adjon

Gulyás: A Fidesz megérdemelné, hogy több kerületben is örökös polgármestereket adjon

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

600 millió forintos Ferrarival lepte meg magát Gordon Ramsay

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett