szerző:
hvg.hu

Felújítandó panellakás 40 millióért? Ez egyértelműen a kerülendő ingatlanvételek közé tartozik. Ennél érdekesebb tippeket gyűjtöttünk össze azoknak, akiknek fontos az ingatlan értékének megtartása vagy növekedése.

Nem mindenki azonnali beköltözés céljából vesz ingatlant, vagy aki igen, azt is érdekli, milyen lesz házának, lakásának értéke évek-évtizedek múlva. Az ingatlan egyben befektetés is, a legtöbbek számára életük legnagyobb befektetése, ezért fontos, hogy sem rövid, sem hosszú távon ne csökkenjen a belerakott pénz értéke. Már a folyamat legelején, az ingatlan kiválasztásakor gondoskodhatunk arról, hogy jól járjunk. A megfelelő ingatlan sokféle lehet, a választék pedig óriási; nem árt azonban tudni, melyek a kerülendő ingatlantípusok. Azok, amelyek értéke csak csökkenni fog.

Tip-top állapotú házak

A kiszemelt ingatlan. Nem baj, ha 
lesz vele egy kis munka.
© dripnet.hu
Bármilyen meglepő is, a kiválóan megépített, jó adottságú házaknál rosszabbak értéknövekedés szempontjából azok, amelyek még frissen felújítottak, gyönyörűen burkoltak is, és általában véve semmilyen hibájuk sincsen. Nem arról van szó tehát, hogy a jó állagú ingatlan rossz vétel lenne, csupán arról, hogy ha minden tökéletes rajta, akkor az ára is magas.

Befektetés szempontjából sokkal jobb olyan házat vagy lakást venni, amellyel még akad egy kis munka. Ha ügyesen tesszük a dolgunkat, akkor a javítások kevesebb pénzből kijönnek majd, mint amennyivel az ingatlan értéke növekszik. Így megvalósul az olcsó vétel, drágább eladás elve, amely minden befektetés alapja. Ha még festésre sem szorul az ingatlan, biztos, hogy az eladó a minél magasabb ár felsrófolásának szándékával költött rá. Ez a részéről helyes, nekünk viszont rossz, mivel nem tudjuk az ingatlant évek múlva jóval drágábban eladni.

A legjobb, ha egy kis szépészeti beavatkozás ráfér a házra: a festés, a parkettacsere, a kisebb javítások pár százezer forintból megvannak együtt, ha konyhabútort kicseréljük, még egymillióra is felmegy a ráköltött összeg, viszont ha valaki nem tudja azt, amit mi, még többet is fizet a mi vételárunkon felül a kívánatos és hibátlan lakásért.

A környék legjobbja

Érthető az a gondolkodás, ha valaki egy adott utcában, településrészen a lehető legjobb ingatlant keresi. Az viszont csapda lehet, ha a lakás vagy ház állapota elütően jobb, mint a környező házaké. Ez az ingatlan ugyanis sohasem fogja az utca árát felrántani, viszont a többi, lepukkant ingatlan szépen a mélybe húzza a kiválasztott épületet. Egy ilyen ingatlanért mindig kevesebbet fogunk kapni, mint amennyit reálisnak tartanánk.

A panel értéke nem nő (Oldaltörés)


Hiába az állami programok, hitelek, támogatások, a panellakás nem jó vétel. A kedvezményes felújítási lehetőségek azoknak jók, akik továbbra is ott akarnak élni, vagy nincsen más lehetőségük. A vásárlónak, befektetőnek mindezek nem segítenek. Hiába újítunk fel, szépítünk meg egy panellakást, az értéke nem fog nőni vele. Ha az átlagos árnál drágábban kínáljuk, meg sem nézik, hiszen túl nagy az összehasonlítható árú, és ilyen értelemben olcsóbb panellakások választéka. Lakótelepen tehát nem várnak csodák, itt továbbra is az lesz vásárló, akinek pénztárcája nem enged meg jobb minőségű lakóhelyet.

Teljesen újjáépítendő

Ha azt látjuk, hogy meglehetősen olcsón kínálnak teljes felújításra szoruló házat, gondoljuk meg alaposan. A komoly felújításon azt értjük, ha tartószerkezeti falakat kell újjáépíteni, kicserélni az összes villanyvezetéket, vagy az egész tetőszerkezetet. Ide tartozik az is, ha az elrendezés kedvezőtlen. Ha ilyen öreg a ház vagy ennyire romossá vált, célszerűbb dózerolni. Ebben az esetben csak akkor szabad megvásárolni, ha magáért a telekért is fizetnénk ekkora összeget. Ha nekiállnánk a házat felépíteni, könnyen a 2. ponthoz hasonló esethez jutunk, és a környéken megszokottnál jóval szebb házat kapunk. Mérjük fel tehát alaposan, milyen mértékű és mekkora összegű munkát kell elvégezni az ingatlanon, és számoltassuk ki egy környéki ingatlanossal, eladható lesz-e ennyivel többért a ház, ha megújul. Ha nem, álljunk tovább.

Dinamikusan fejlődő környék

A nagy fejlesztések nem mindig emelik az ingatlan árát, még ha a felújított, rehabilitált környékeken az új ingatlanok emelik a használt lakások négyzetméterárát. Elképzelhető ugyanis hogy a túlzott mértékű beépítés élhetetlenné teszi a környéket. Manapság divat hatalmas lakóparkokat építeni kertesházas övezetekben, ahol így megnő a forgalom, vele a zaj és a dugók száma, zsúfoltak lesznek a buszjáratok. Erről a környékről inkább elköltözni érdemes. Fontos tehát arról is tájékozódjunk, hogyan alakultak az ingatlanárak errefelé az elmúlt időben. Ha folyamatosan csökkentek például, fontoljuk meg az oda költözést: lehet, hogy a környék leszálló ágba került, és csak alacsony áron lehet megszabadulni a lakásoktól.

Néha a legjobbnak tűnő, legvonzóbb tulajdonsága lehet a legnagyobb veszélye az ingatlannak. Évekig írt róla a sajtó, mennyire vonzó a Duna-parton építkezni. Ám az idei árvizek bebizonyították, hogy a folyópart közelsége bizony sok pénzbe is kerülhet.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett