szerző:
MTI

Az amerikai Barr Pharmaceuticals Inc. gyógyszerészeti vállalat péntekig megszerezte a horvát Pliva gyógyszergyár 91,75 százalékát, ezzel a felvásárlás végérvényes, jelentette a horvát tőzsdefelügyelet pénteken.

A Barr az emelt ajánlatának megfelelően részvényenként 820 kunát fizetett, eddig összesen 13,99 milliárd kunát (2,38 milliárd dollár). Ez az eddigi legnagyobb amerikai befektetés Horvátországban. A horvát kormány október elején választotta véglegesen a Plivában lévő állami részesedés vevőjéül a Barrt. Az új százalékarány arra vall, hogy a korábban pályázó izlandi Actavis is megvált a Plivában tavasszal szerzett részesedésének legalább egy részétől.

Az utóbbi két évben generikus, azaz utángyártott termékekre szakosodó Pliva a legnagyobb forgalmú gyógyszergyár Kelet-Európában. A Barr-Pliva együttes a világon a nagyságra harmadik generikus gyártó lesz az izraeli Teva és a svájci Novartis mögött. Európában a Barr eddig nem működött, európai üzletének központja ezentúl a Pliva lesz. A Pliva fő piaca Európa és az Egyesült Államok.

A Pliva azért határozta el az eddig sikeresnek bizonyult irányváltást a generikus piac felé, mert korábban a szabadalmazott termékei veszteséget hoztak az amerikai piacról. Az egyesült vállalkozás évi 200 millió dollárt költ ezentúl új termékek fejlesztésére, mondták pénteken a Barrnál.

A Barr szeptember 11-én emelte ajánlatát a Plivára, részvényenként 820 kunára, összesen közel 2,6 milliárd dollárra. Ez után az izlandi Actavis gyógyszergyár, amely tavasszal elindította a versenyt a Pliváért, közölte, hogy nem emeli tovább az augusztus végén tett utolsó, részvényenként 795 kunás, azaz összesen 2,5 milliárd dollár közeli ajánlatát, és kiszállt a licitből, miután a Pliva több mint 20 százalékát már megszerezte a tőzsdén. Világszinten harmadik helyezett lett volna az Actavis-Pliva egyesülés is.

A versenyt a Pliváért tavasszal indította az Actavis, 1,6 milliárd dolláros ajánlattal, amelyet először 2 milliárdra emelt, de a Pliva elutasította. A Plivánál, június végi állásfoglalásuk szerint, az Actavis ajánlatait nem tekintették „barátságosnak”.

A Pliva 18 százaléka volt a horvát kormányé, amely korábban is jelezte, hogy szívesen megválik részvényeitől a Barr javára, ha a felvásárlást követő beruházások új munkahelyeket teremtenek, szavatolják a Pliva vezető szerepét a térségben, és a Pliva székhelye Zágrábban marad.

A Barr Pharmaceuticals generikus és védjegyezett készítményeket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A holdingtársaság leányvállalata a Barr Laboratories – amely a Richter Gedeon Rt. stratégiai partnere – és a Duramed Pharmaceuticals. Az amerikai cégnek a Pliva lenne az első hídfőállása Európában.

„A Barr és a Pliva tevékenysége nagyrészt kiegészíti egymást, és a Pliva megtartja a nevét, és a Barr európai tevékenységének központja lesz” – mondta júniusban Pliva vezérigazgatója. Az Actavis már régebben, 2004-ben megvette a Pliva skandináviai részlegét, a Pliva Pharma Nordicot.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) augusztusban jóváhagyta a Barr Pharmaceuticals egy új fogamzásgátlóját, amelynek hatóanyagát a Richter Gedeon szállítja. A Richternek mind a Pliva, mind a Barr stratégiai partnere, és egyesülésük pozitív a számunkra – mondta Richter vezérigazgatója, Bogsch Erik június végén.

„Csak akkor növekedhetünk és maradhatunk függetlenek, ha stratégiai partnereink vannak, és ez az egyesülés megerősíti fő szövetségeseink közül kettőnek a helyzetét. Hosszú távú célunk a függetlenség, és úgy gondoljuk, hogy ez az egyesülés segíti ezt a célt„ – mondta Bogsch Erik.

A Richter fogamzásgátló szerekhez szállít aktív hatóanyagot a Barrnak. A Barr megrendelései adják a Richter észak-amerikai forgalmának nagyrészét. „A Plivával együtt ez megnyitja az utat generikus cikkek vagy akár bonyolultabb termékek közös fejlesztéséhez és forgalmazásához. Nem vagyunk versenytársak, nagyon kevés az átfedés közöttünk” – mondta a Richter vezérigazgatója, a Plivára célozva.

A Richter kiterjedt értékesítési hálózata Oroszországban és a többi volt szovjet köztársaságban ugyancsak alapot ad az együttműködés bővítésére a Barr-ral és a Plivával.

Hasonlóképp független akar maradni a szlovén Krka gyógyszergyár. A térségben a Novartisé a szintén szlovén Lek gyógyszergyár – 2002-ben vette meg 900 millió dollárért –, a Sanofi-Aventisé idén március óta a cseh Zentiva 24,9 százaléka 430 millió euróért, Magyarországon a Chinoin tartozik a Sanofi-Aventishez, és az Egis 51 százaléka 1995 vége óta a francia Servier-é.

A Pliva adózott eredménye az első negyedévben, 30,2 millió dollár, 32 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől, a bevétele 283,2 millió dollárra csökkent 341,5 millióhoz. A visszaesést a jogdíjbevétel meredek csökkenése okozta. Tavalyi felvásárlásaival a svájci Novartis – a világon a hatodik számú gyógyszergyár – a világ legnagyobb generikus gyógyszergyára is lett egy időre, míg az izraeli Teva még tavaly júliusban vissza nem szerezte elsőségét, az amerikai Ivax Corp. 7,5 milliárd dolláros megvételével.

A Pliva iránti érdeklődés is jelzi: töretlen a konszolidációs kedv a világ generikus gyógyszerpiacán, hogy a cégek, olcsóbb termékeikkel és jobb tárgyaló pozícióból még erősebb versenyt támaszthassanak a szabadalmazott termékek gyártóinak, főleg a sokfelé csökkenő vagy csökkenteni tervezett állami gyógyszertámogatások elnyeréséért vívott küzdelemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gazdasági bizottság: igen a gyógyszerellátási törvényjavaslatra

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága szerdai ülésén 15 igen és 11 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvényjavaslatot.

MTI Plázs

Átfogó szűrés indul a gyógyszercsalások kiszűrésére

Néhány napon belül a gyógyszercsalások kiszűrésére országos bizottságot állít fel a francia kormány - jelentette be pénteken Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter a Le Parisien című párizsi napilapnak adott interjújában.

MTI Plázs

Harminckét gyógyszert forgalmazhatnak patikákon kívül

A kormány szigorítaná a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketing tevékenységét - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Tetemes veszteség a gyógyszerpapíroknál

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 76,69 pontos eséssel, 22.429,08 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záró értékhez képest ez 0,34 százalékos gyengülés.

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Ismeretlen új vírusokat találtak a jégbe zárva Tibetben

Kiesett a női címvédő az Australian Openen

Kiesett a női címvédő az Australian Openen

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet

Koronavírus: a WHO szerint még nincs globális vészhelyzet