szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A XII. Szentpétervári Gazdasági Fórumon, ahol jelentős nyugati vállalatok vezetői is jelen vannak, több javaslat hangzott el az Oroszországgal folyó energiaipari együttműködésre.

Az amerikai ConocoPhillips olajipari nagyvállalat képviselője az orosz olajvállalatokkal létrehozandó kapcsolatok iránt jelezte cége érdekeltségét. Az amerikai vállalat ugyanis úgy ítéli meg, hogy az ország vezető olajtermelőjével, a Lukoillal sikeresen működik együtt. A Conoco 20 százalékos részesedéssel rendelkezik az orosz olajvállalatban.
   
A Jamal félszigeten, Oroszország jelentős gáztermelő körzetében esetleg gázcseppfolyósító üzemet építene a Gazprommal közösen a holland-brit Royal Dutch Shell vezető európai energetikai konszern. Vezérigazgatója Szentpétervárott bejelentette, hogy az üzem létrehozásának lehetőségét tanulmányozzák, az erre vonatkozó jegyzőkönyvet már aláírták. 
   
A Gazprom vezetője a gazdasági fórumon úgy vélekedett, hogy a szénhidrogének ára a jövőben is emelkedni fog. Megjegyezte: erősödik a harc a nyersanyagforrásokért is.
   
Sikeresnek nevezte oroszországi beruházását a brit BP olajtársaság vezető illetékese is, jóllehet az immár öt éves  TNK-BP orosz-brit olajipari vegyes vállalkozásnál az éppen fennálló problémákról is szólt. A vállalkozásban részt vevő orosz partnerek elképzelései a vállalati stratégiáról nem egyeznek a brit partner elképzeléseivel, miközben a vegyes vállalat vezetőjét - az orosz hatóságok adócsalással kapcsolatos gyanúja miatt - el akarják mozdítani. Az orosz és a brit fél napokon belül egyezségre jut - hangoztatták a fórumon. Elemzők szerint elképzelhető, hogy az orosz magánbefektetői csoport részesedését orosz állami olajvállalatok, azaz a Gazprom vagy a Rosneft valamelyike kivásárolja.
   
Az ExxonMobil vezérigazgatója ugyanakkor a szentpétervári fórumon a magas olajárakért részben a kormányzatok növekvő szerepét, beavatkozását tette felelőssé. Rex Tillerson úgy fogalmazott: az energiafüggetlenség más szavakkal kezdi kimeríteni az "izolációs és protekcionista" gyakorlatot. Az olajiparnak szabad kereskedelmi feltételekre, nyitott piacokra és törvényekre van szüksége, hogy termelése megfelelhessen a keresletnek. Arra sürgetjük a forrásokkal bíró kormányokat, hogy azokat biztosítsák a fejlesztéshez. Ha ennek pusztán a jelét adnák, annak azonnali hatása lenne a piacra - fejtegette Tillerson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Hangsúlyozott barátság az OMV és a Gazprom között

Nem romlott meg, sőt minden korábbinál jobb a kapcsolat az orosz Gazprom és az osztrák energiavállalat, az OMV között. A Kommerszant című orosz lap néhány napja a viszony megromlásáról adott hírt, ennek élő cáfolataként tartott csütörtök délután közös sajtóértekezletet Bécsben Alexander Medvegyev, a Gazprom második embere, s Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezetője.

MTI Gazdaság

Nagyhatalmak aggódnak az olajár-növekedés miatt

Az Egyesült Államok, Japán, Kína, Dél-Korea és India aggódnak a magas olajárak miatt: a példátlan szintre emelkedett árak nem pusztán az olajfogyasztó országok, de az olajtermelők érdekeit is sértik - szögezték le az öt ország energiaügyi miniszterei szombati találkozójukon, amelyet Japánban, Aomori városában tartottak.

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában