szerző:
MTI

Az idén az első félévben 11138 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 20907 új lakásra adtak ki építési engedélyt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A használatba vett lakások száma 15 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 5751 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 8956 új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 5 százalékkal volt több, az újlakás-építési engedélyeké viszont 14 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly az első negyedévben.

Tavaly az első félévben több mint 13 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt, és több mint 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 2 százalékkal, az új engedélyeké 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly a teljes évben több mint 36 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt, és több mint 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 7 százalékkal volt több 2007-ben, mint 2006-ban, az újlakás-építési engedélyeké viszont 1 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A vállalkozói lakásépítés már 2008 elejétől visszaesett, de az első negyedévben ezt még pótolták, sőt többletet is eredményeztek a természetes személyek építkezései. A II. negyedévben azonban már minden építtetői csoportban erőteljes csökkenés következett be, ennek következtében összességében 6 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint az első negyedévben, és 30 százalékkal kevesebbet, mint 2007 II. negyedévében.

A kiadott új engedélyek száma ugyanakkor fordított irányban alakult: az év első három hónapjához képest 33 százalékkal, 2007 hasonló időszakához képest 12 százalékkal több új lakásépítési engedélyt adtak ki.

Az év első felében használatba vett lakások nagyobbik részét a lakosság építtette saját használat céljából, az új lakások közel fele családi házban épült. A vállalkozói lakásépítések az átlagosnál nagyobb mértékben, 22 százalékkal estek vissza, az értékesítésre szánt lakásoknál és a többszintes, többlakásos építkezéseknél 19 százalékos a csökkenés.

A kivitelezésben tovább csökkent a lakossági házilagos kivitelezés aránya, már csak 21 százalékot tesz ki. Leginkább a kislakások építése szorult vissza, s a 60 négyzetméter feletti lakások aránya nőtt az új építési állományban. Az új lakások átlagos alapterülete 91 négyzetméter, 5 négyzetméterrel nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az építkezések területi alakulása Budapesten és a községek átlagában mutatja a legkedvezőtlenebb képet; itt egynegyeddel, illetve egyötöddel esett vissza a lakásépítés. Dél-Alföld az egyetlen régió, ahol az első félévben nőtt (9 százalékkal) a használatba vett lakások száma.

Az építési szándék alakulását jelző új építési engedélyek is a fővárosban és a községekben estek vissza az átlagosnál nagyobb mértékben, míg a városokban 10 százalékkal nőtt a számuk. Régiós szintet nézve az ország nagyobb részén növekedett az építési hajlandóság; Közép- és Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön 16-18 százalékkal több, ugyanakkor Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon egyharmaddal, illetve egynegyeddel kevesebb új engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.

A tervezett építkezések között a kétlakásos épületek lakásszáma dinamikusan (23 százalékkal) nőtt, míg az egylakásosak 15 százalékkal visszaestek, s már csak egyharmados hányadot képviselnek az új lakóépületek lakásai között.

Az üdülőépítésnél is ellentétes irányban alakult az építési szándék és a befejezett üdülőépítés; az új engedélyek száma 26 százalékkal meghaladja, a használatba vetteké viszont 30 százalékkal alatta marad az előző évinek. 2008 első felében 650 üdülőegység építésére kértek engedélyt, s alig 200 üdülőegység építése fejeződött be, átlagosan 66 négyzetméteres nagysággal.

Közel 1400 lakás szűnt meg, 5 százalékkal kevesebb, mint 2007 első felében. Ezek átlagos mérete 68 négyzetméter volt. A megszűnések legfőbb oka az avulás (44 százalék) és a lakásépítés (38 százalék).

A 2008 első félévében kiadott új építési engedélyek alapján a beépíteni tervezett terület a lakóépületekben megközelíti a 2 millió négyzetmétert, a nem lakóépületekben e fölött van. A lakóépületek esetében ez stagnálást, a nem lakóépületeknél 37 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A nem lakóépületek körében három területen mutatkozott jelentős fejlődés: a mezőgazdasági célt szolgáló épületeknél a beépíteni kívánt terület duplája az előző évinek, a kereskedelmi épületeknél, valamint a szálláshely-szolgáltató, vendéglátó épületeknél több mint másfélszerese.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Jövőre zöldkártya a házakra, lakásokra is

Az új lakásokra jövő év első napjától, a meglévőkre – eladáskor és bérbeadáskor – 2012-től kötelező az energetikai jellemzők tanúsítása, amelyért legfeljebb 11 ezer forintot és költségtérítést lehet felszámítani.

MTI Gazdaság

Paulson: a lakáspiactól függ a pénzügyi rendszer, "ha kell, segítünk"

Az amerikai pénzügyi rendszer szilárd, a pénzintézetek 99 százaléka megfelelően tőkésített, azonban a pénzügyi piaci feszültség nem múlik el addig, amíg a lakáspiac nem stabilizálódik, mondta Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter egy előadásában, amelyet a New York-i közkönyvtárban mondott.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Pekingben 2000 euró felett lehet lakást bérelni az olimpia idejére

A nagyobb olimpiai csarnokok és stadionok környékén lévő lakások tulajdonosai sorra mondanak fel bérlőiknek Pekingben, hiszen az olimpia idején az addigi bérleti díj hat-hétszeresét is megkaphatják a szállodákból már kiszorult turistáktól – olvasható az egyik ingatlanpiaci szaklapban.

hvg.hu Vállalkozás

Vámosi-Nagy: mi lett a lakásszerzési kedvezményből?

Eddig az volt érdekes, hogy - bármilyen típusú – ingatlan eladásából származó jövedelmet lakáscélra kellett fordítani a kedvezményes adóügyi szabályok eléréséhez. A mostani szabály pedig az eladott ingatlan jellegében tesz különbséget. Vámosi-Nagy Szabolcs a lakásszerzési kedvezmény múltjáról és jelenéről ír e heti kommentárjában.

MTI Gazdaság

Bevezethetnénk-e az osztrák bérlakásépítési modellt?

Az osztrák állami költségvetés a GDP 1 százalékát fordítja a bérlakásépítés támogatására; mára már 800 ezer lakás felett diszponálnak a közhasznú lakásépítő szervezetek (GBV-k), amelyek a középosztályt célozzák meg – hangzott el azon a tanulmányúton, amelyen a rendszert mutatták be magyar újságíróknak a helyszínen a Társaság a Lakásépítésért Egyesület szervezésében.

Ingatlanmenedzser

Megtévesztések a lakáshirdetésekben

Nem egy olyan bevett formulát találunk a lakáshirdetésekben, amelyek megszépíteni hivatottak a valóságot. A lakást eladók célja nyilvánvalóan az, hogy felkeltsék az érdeklődést, ám a túlzott magánmarketing visszaüthet, amikor a csalódott vevőjelölt ajánlatot sem tesz az ingatlanra. Összeszedtünk néhány gyakori félrevezető formulát, és azt, hogy mi állhat mögöttük.

MTI Gazdaság

A GDP 12 százalékára nőtt a lakáshitel állomány

A lakáshitel állomány egy év alatt 16 százalékkal nőtt, tavaly év végére elérte a GDP 12 százalékát, ezen belül a devizaalapú állomány 59 százalékkal bővült – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (összeállításából.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Látványosan fellendült a nem lakáscélú építkezés az első negyedévben

Az első negyedévben 5751 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és 8956 új lakásra adtak ki építési engedélyt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nem lakóépületek esetében a tervezett mintegy 1 millió négyzetméter beépítendő terület 63 százalékkal több a tavalyinál.

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Elstartolt a legújabb Lada Niva

Elstartolt a legújabb Lada Niva

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Bármikor robbanásszerűen kitörhet egy vulkán a Fülöp-szigeteken

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren