szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden az EU-tagországok középtávú fizetésimérleg-problémáinak kezelését segíteni hivatott keret növelését 12-ről 25 milliárd euróra.

Korábbi döntés alapján ebből a keretből nyújt az EU (csatlakozva a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank támogatási csomagjához) 6,5 milliárd eurós kölcsönt Magyarországnak.

A miniszterek a pénzügyi válsággal, illetve az euróövezeten kívüli EU-tagállamok számának növekedésével indokolták az emelést. A 27 EU-tagállam közül tizenegy nem részese a közös uniós pénzt sajátként használó zónának.

A brüsszeli tanácskozáson egyebek között a pénzügyi válság nyomán keletkezett általános gazdasági hanyatlás kezeléséről ejtettek szót, az Európai Bizottság múlt héten bejelentett gazdaságélénkítő javaslatcsomagja alapján.

Mint azt már az euróövezeti miniszterek hétfői ülését követően az elnöklő luxemburgi Jean-Claude Juncker elmondta, a végrehajtó testület javaslatait a tagországok jó irányúnak tartják.

Kedden mindazonáltal az is kiderült, hogy az összesen 200 milliárd eurósra tervezett intézkedéscsomag összértékével nem minden tagállam ért egyet maradéktalanul. Az "EU-kormány" elképzelései szerint az összeg mintegy 80 százaléka az egyes tagállamok saját költségvetési forrásait terhelné.

A brüsszeli bizottság által a nemzetközi pénzügyi válság reálgazdasági (mindenekelőtt ipari és szolgáltatási) hatásainak enyhítése érdekében a múlt héten előterjesztett intézkedési terv az elkövetkező két évre szól. Tartalmaz rövid távú intézkedéseket a munkahelyek megvédésére, a kereslet növelésére, a bizalom erősítésére, továbbá beruházási elképzeléseket a növekedés gyorsítására és a javulás fenntarthatóvá tételére hosszabb távon.

A miniszterek ülésén – akárcsak előző nap a versenyképességi ügyekért felelős kormánytagok találkozóján - fontos hangsúlyt kapott az, hogy a pénzügyi válság miatt jelentős összegekkel segített bankok most vegyék ki részüket az élénkítésből az ipar- és szolgáltatói vállalatok segítésével.

Bírálta több miniszter az Európai Bizottságnak a bankmentőcsomagok jóváhagyásával kapcsolatos procedúráját is. Neelie Kroes versenyügyi biztos a tanácsülésen ígéretet tett arra, hogy a bizottság még idén további szabályokat dolgoz ki a bankokat segítő támogatások felhasználásával kapcsolatban, beleértve a kölcsönök visszafizetését és a reálszféra támogatását is.

A pénzügyminiszterek többsége támogatta azt a bizottsági javaslatot, hogy 2011-ig fokozatosan emeljék tovább a bankbetétek állami garanciáját, amelynek minimális szintjét korábban már 50 ezer euróban határozták meg. Abban is megállapodtak, hogy adott esetben a garancia kifizetésének hét héten belül sorra kell kerülnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Napokon belül hatályossá válhat az EU-hitelről szóló megállapodás

Várhatóan napokon belül az Európai Unió képviselői is aláírják, ezt követően pedig hatályossá válik az EU Magyarországnak nyújtandó, 6,5 milliárd eurós hiteléről szóló megállapodás; Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök már aláírta a két dokumentumot.

Utazási korlátozásokat vezethet be az EU

Utazási korlátozásokat vezethet be az EU

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett

Biden azonnal munkához látott, már a klímaegyezmény, a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett