szerző:
MTI

A gazdaság visszaesése 2,5 százaléknál is nagyobb lehet az idén - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén.

A Magyar Nemzeti Bank február végén jelenteti meg új 2009. évi prognózisát, a novemberi jelentés pesszimista változatában még 1,7 százalékos gazdasági visszaesést jelzett. A februári jelentésben várhatóan a korábban leírt 1,7 százalékos gazdasági csökkenésnél nagyobbat, az elemzők által prognosztizált 2,5 százalékosnál is súlyosabb visszaesést vázol fel az MNB - hangsúlyozta Simor András.

Az elnök szerint a jelenlegi monetáris kondíciók mellett a pénzromlás kisebb lehet az MNB 3,0 százalékos inflációs céljánál. Indokolt az alapkamat óvatos további csökkentése, mivel a gyorsított kamatcsökkentés veszélybe sodorhatja az ország pénzügyi stabilitását - jelezte az elnök.

A jegybanknak nincs árfolyamcélja, ennek ellenére figyel a forint árfolyamának alakulására, elsősorban amiatt, hogy az országban fennmaradjon a pénzügyi stabilitás - hangsúlyozta Simor András. Magyarországon ugyanis a lakosságnak jóval nagyobb a devizában felhalmozott hitelállománya, mint a környékbeli országok állampolgárainak. Simor András közölte: azért is fontos az óvatos kamatpolitika a jegybank részéről, mert jelenleg a külföldi befektetők Magyarországot nem az uniós országokkal, hanem olyan államokkal sorolják egy csoportba, mint Mexikó, Brazília és a Fülöp-szigetek. Magyarország kockázati megítélése alapján az ország kockázati felára jelenleg 350 bázispont, miközben például Lengyelországé 200 bázispont.

A Európai Bizottság (EB) új prognózisában foglaltak, amely szerint a magyar GDP idén 1,6 százalékkal csökken, már szerepelt a magyar kormány Brüsszel számára decemberben elküldött konvergenciaprogramjának alternatív forgatókönyvében - mondta Kovács Álmos. A Pénzügyminisztérium (PM) szakállamtitkára szerint az EB prognózisánál nagyobb veszélyt jelent Magyarország számára, hogy európai uniós partnereink importkereslete az őszi előrejelzéséhez képest jelentősen visszaesik.

Kovács Álmos elmondta: az EB új prognózisa szerint például Németország importja az idén 2,4 százalékkal csökken, szemben a korábbi 1,3 százalékos bővüléssel, Olaszországé 4,3 százalékkal zsugorodik (a korábbi adat nulla), Franciaországé 1,4 százalékkal nő (a korábbi adat 8,0 százalék). "Ha kisebb lesz az export, akkor kisebb lesz a termelés, csökken a foglalkoztatás, s ennek nyomán elmaradnak adóbevételek" - vezette le a költségvetési hatást Kovács Álmos.

Az ellenzéki képviselők közül Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke felvetette, hogy már októberben, az idei költségvetés összeállításakor is látható volt, hogy a magyarországi gazdaság visszaesése várhatóan jóval nagyobb lesz annál, mint amivel a 2009-es büdzsé előkészítői számoltak. Szijjártó Péter (Fidesz) pedig azt vetette fel, hogy nem ártott volna, ha definiálják a kormányzat részéről korábban is, hogy Magyarországon gazdasági válság van, akkor nem kellett volna halogatni a beismerést, hogy a válság elérte az országot.

Kóka János (SZDSZ) csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a pénzügyi kormányzat első embere, Veres János nem vett részt az ülésen. Így a képviselők nem politikussal, hanem szakállamtitkárral nézhették csupán át a gazdasági helyzetet, vagyis politikai felelősséggel bíró személynek nem tehettek fel kérdéseket.

Több képviselő is felvetette, hogy írásos anyagot kellene készítenie a kormánynak arról, milyen szempontok alapján tekintse át a parlament az ország jelenlegi gazdasági helyzetét a rendkívüli ülésen. Több ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy még mindig igen magas a magyarországi jegybanki alapkamat, jóval nagyobb mértéket ér el, mint Európa más országaiban.

Simor András a felvetésekre úgy válaszolt, egyszerre nehéz azt kérni, hogy erős legyen a forint és alacsony legyen a jegybanki alapkamat, mert a monetáris kondíciókra épp az jellemző, hogy az alacsony kamat gyakran jár együtt gyengébb árfolyammal. A jegybankelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell bánni a monetáris feltételekkel, mert az árfolyam gyengülése rövid távon valóban segít az exportőröknek, de hosszabb távon gondolni kell az ország pénzügyi stabilitásának fenntartására is.

Kovács Tibor és Molnár Albert MSZP-s honatya megvédte a kormány által eddig tett válságkezelő intézkedéseket. Molnár Albert úgy fogalmazott: a magyar kormány jól tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, Kovács Tibor pedig arról szólt, hogy a büdzsé összeomlásáról csak akkor lehetne beszélni, ha a költségvetési szférában nem kapnák meg a forrásokat az intézmények, fizetésüket a dolgozók, erről pedig szó sincs

Akkor kell Magyarországon új költségvetést készíteni, ha a bevételek két százalékkal elmaradnak az előirányzattól, az idei költségvetésben ez az összeg 250 milliárd forint, s ma nem látszik ekkora bevétel elmaradás esélye - mondta Kovács Álmos. A szakállamtitkár szerint ma a költségvetésben 125 milliárd forint tartalék van, ami a GDP 0,5 százalékával egyenlő. Kovács Álmos emlékeztetett arra, hogy bár a közszférában idén hét százalékos nominálbér csökkentésre kerül sor, miközben a közszféra tagjai a 13. havi bér helyett 180 ezer forintig kompenzációt kapnak.

A költségvetési bizottsága végül olyan javaslatot fogadott el, hogy a kormány készítsen írásbeli előterjesztést a január 29-i parlamenti rendkívüli ülésnapra. A javaslat szerint az előterjesztésnek be kell mutatnia az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, a költségvetés elfogadása óta tapasztalt változásokat, illetve azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyarország: 1,6 százalékos visszaesés, vagy több

Lefelé mutató kockázatokat tartalmaz az Európai Bizottság hétfőn kiadott 2009. évi 1,6 százalékos GDP visszaesést jelző magyarországi prognózisa. Ez arra épül hogy idén 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig átlagosan 1,9 százalékkal - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.

MTI Gazdaság

Az IMF is elszúrta: nagyobb lesz a visszaesés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fél és egy százalékpont között csökkenti világgazdasági előrejelzéseit néhány napon belül - mondta az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn. Az Egyesült Államok és Európa gazdaságai 1-2 százalék közötti visszaesésre számíthatnak idén.

MTI Gazdaság

IMF-vezér: nincs tér a magyar gazdaság költségvetési ösztönzésére

Társadalmi feszültségeket idézhet elő Kelet-Európában a recesszió, mondta szerdán Londonban idézett nyilatkozatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki szerint Magyarországon nincs meg az a mozgástér a gazdaság költségvetési ösztönzésére, mint néhány más országban.

MTI Gazdaság

A gazdasági miniszter adócsökkentést szorgalmaz

Még az idén az első fél évben meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek csökkentik az élőmunka terheit - mondta Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hangsúlyozta: be kell gyújtani a gazdaság motorjait, ehhez pedig csökkenteni kell a gazdaság terheit, a legfontosabb az élő munka terheinek mérséklése, de mindez csak a büdzsé egyensúlyának megőrzésével lehetséges.

MTI Itthon

MSZP és a büdzsé: nincs tabu, de a hiánycél marad

Nincs tabutéma a költségvetési kiadáscsökkentés tekintetében, az idei évre tervezett 2,6 százalékos hiány pedig sarokkőnek tekinthető - mondta Molnár Albert, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI kérdésére válaszolva szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál