szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A friss amerikai GDP-adat meglepte az elemzőket, hiszen ha a jelenlegi ütemben változik, akkor éves szinten mindössze 0,7 százalékos lesz a visszaesés. A vállalati profitadatok azonban még korántsem ilyen mosolygósak. De ezzel együtt is mindenki nagyon örül.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium ma kora délután tette közzé a második negyedéves amerikai GDP véglegesített adatát. A szaktárca által kiadott statisztika szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke a 2009. áprilistól júniusig tartó periódusban mindössze 0.7 százalékkal csökkent évesítetten. (Az évesített adat azt mutatja meg, hogyha a mért ütemben alakulna a GDP a következő három negyedévben is, akkor milyen lenne az éves szintű GDP változása) A minisztérium által korábban közölt elsődleges becsült, majd a másodlagos, felülvizsgált adat is 1 százalékos visszaeséséről tanúskodott. Különösen a felülvizsgált adat keltett meglepetést, hiszen akkor a piaci szereplők -1.50 százalékos recesszióval kalkuláltak. Ehhez képest a mostani -0.7 százalékos érték abszolút meglepetés, pozitív értelemben, amely mind a megelőző becsléseket, mind a mostani elemzői várakozásokat jócskán felülmúlja – írja elemzői kommentárjában az Equlior beketetőház.

Az évesített negyedéves amerikai GDP alakulása százalékbanMinden GDP-komponens javult (Oldaltörés)A készletek kivételével minden egyes GDP-komponens hozzájárulása javult a második, felülvizsgált adathoz képest. Különösen a nettó export illetve a kormányzati kiadások terén mutatkozik meg a pozitív trend, de figyelemre méltó az is, hogy a beruházások növekedésre gyakorolt visszahúzó ereje is csökkenőben van. Az amerikai gazdaság közel 70 százalékát adó fogyasztás hozzájárulása is javult a végleges adat értelmében, így valószínű, hogy a holnap publikált személyes kiadások adata esetében is pozitív meglepetésre lehet készülni.

Az amerikai GDP alkotóelemeinek hozzájárulása a növekedési rátához, százalékban

Felülvizsgált

Végleges

Fogyasztás

-0.69

-0.62

Beruházás

-1.81

-1.68

Készletek

-1.39

-1.42

Nettó export

1.60

1.65

Kormányzati kiadások

1.27

1.33

Bruttó hazai össztermék (GDP)

-1.00

-0.70

Forrás: Bloomberg, Equilor

Mindeközben a kereskedelmi tárca a GDP-vel egy időben egy másik, a befektetők szempontjából hasonlóan fontos adatot is közölt, amely az amerikai vállalatok – készletértékeléssel és tőkefelhasználással korrigált, adó utáni – második negyedéves profitjáról árult el közelebbit. A Reuters által előzetesen bekért elemzői válaszokból 3.00 százalékos növekedés volt várható. Az elemzői előrejelzések 2,90 százalék illetve 3,50 százalék között szóródtak. Végül a vállalati profitok az első negyedévhez képest csupán 0.9 százalék növekedést produkáltak. Érdekesség, hogy az év/év alapú, felülvizsgált adat szerint tovább nőtt a vállalatok által riportált profitcsökkenési dinamika. Magyarán, a 2008-as második negyedévhez képest 15.3 százalékkal volt kisebb az amerikai vállalatok nyeresége. Az egy hónappal korábban közzétett adat szerint éves szinten még csak 13,5 százalékkal csökkent a vállalati profit a Q2-ben.


A véglegesített GDP érték rendkívül pozitív meglepetés a korábbi adatok (-1.0 százalék) fényében, összességében pedig megerősíti azokat a várakozásokat, melyek szerint az amerikai gazdaság jó úton halad, hogy maga mögött hagyja a recessziót, ahogy erre Ben Bernanke Fed elnök is már rámutatott. Az elmúlt negyedévek adataiból kirajzolódó trendet alapul véve szinte kizárt, hogy a harmadik negyedévben már ne pozitív legyen a GDP évesített növekedési üteme az Egyesült Államokban – írja az Equilor elemzésében.

A kedvező GDP adattal szemben a vállalatok profitjáról közölt adat már korántsem biztató, azonban a befektetők számára jóval nagyobb súllyal esik latba a bruttó hazai össztermék alakulása. Az európai részvényindexek illetve az amerikai határidős indexek azonnali emelkedéssel reagáltak az adatra, így nem kizárt, hogy az amerikai részvénypiacon is komolyabb rali bontakozhat ki a mai napon – vélekednek a befektetőház elemzői.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Újabb bankcsőd Amerikában

Ismét csődbe ment egy regionális bank az Egyesült Államokban: ezúttal a Georgiában lévő, atlantai székhelyű Omni National Bank az érintett - közölte a FDIC, a szövetségi betétbiztosító társaság. Az Omni már a 21-ik pénzintézet, amely az idén tönkrement az Egyesült Államokban, s a negyedik Georgiában.

MTI Karrier

Válság idején is jól kaszáltak a felsővezetők Amerikában

Amerikai szakszervezeti felmérés szerint tavaly, amikor már az állam már pénzsegélyekkel támogatott vállalatokat és tömegével küldtek el dolgozókat, a cégek első számú vállalati vezetőinek nagyobb része még fizetésemeléssel nyugtázhatta az esztendőt, és nem fizetésének csökkenésével.

MTI Karrier

Történelmi pillanat az amerikai munkaerőpiacon

Az Egyesült Államokban történelmi váltás következik be a munkaerőpiacon: a női munkavállalók száma 1-2 hónapon belül meg fogja haladni a férfiakét - olvasható a USA Today napilapban. Ez az amerikai társadalom és gazdaság történetében első ízben fordul elő

MTI Gazdaság

Az amerikai GDP 6,2 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben

Az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 6,2 százalékkal zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben - közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium a korábbi 3,8 százalékos előzetes GDP-csökkenési becslést erősen felülvizsgálva. Az elemzők 5,4 százalékos GDP-csökkenés bejelentését várták.

Már nem szed hidroxi-klorokint Donald Trump

Már nem szed hidroxi-klorokint Donald Trump

Az ország újraindult, de hogyan induljon újra a család?

Az ország újraindult, de hogyan induljon újra a család?

Újabb hidegörvény érkezik, jégeső és viharos szél kísérheti

Újabb hidegörvény érkezik, jégeső és viharos szél kísérheti