szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyos, hozzávetőleg 100 milliárd fontos (30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása – áll londoni elemzők hétfőn közzétett előrejelzésében, amely szerint a brit jegybanki alapkamat belátható ideig történelmi mélységekben marad.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) új, átfogó prognózisa szerint, ha a tavasszal esedékes választások után az ellenzéki Konzervatív Párt alakíthat kormányt - ahogy azt a közvélemény-kutatási adatok és a fogadóirodák is valószínűsítik, akkor a cég által jósolt 100 milliárd fontos kiigazításon belül várhatóan 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárdot költségvetési kiadáscsökkentéssel teremtenek elő.

A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos (52 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan hiány lenne a modern brit gazdaságtörténetben.

A hiány ráadásul a hivatalos prognózis szerint is csak nagyon lassan csökken. Alistair Darling pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztésben jövőre 11,9 százalékos deficitet valószínűsített, és előrejelzése szerint a hiány a 2011-2012-es pénzügyi évben is még 9,1 százalék, 2012-2013-ban 7,2 százalék, 2013-2014-ben pedig 5,5 százalék lesz.

A CEBR hétfői elemzése azonban azzal számol, hogy a költségvetési kiigazítás elmaradása esetén még 2014-2015-ben is 143 milliárd fontos államháztartási deficit várható, vagyis a brit költségvetési pozíció a jövő évtized közepén sem lenne sokkal jobb, mint most.

A Standard & Poor's hitelminősítő az idei brit költségvetés bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

A CEBR hétfői előrejelzése szerint a cég által várt költségvetési kiigazítás miatt még évekig igen nyomott lesz a brit gazdaság növekedési üteme, azzal együtt is, hogy a súlyos recesszió az idén véget ér.

A ház prognózisában az áll, hogy az idei, 4,3 százalékosra valószínűsített visszaesés után jövőre 1,3 százalékos, 2011-ben 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos, 2013-ban 1,5 százalékos, és még 2014-ben is csak 2,3 százalékos növekedés várható Nagy-Britanniában.

Ez sokkal borúlátóbb előrejelzés a kormány várakozásánál: a hivatalos prognózis jövőre 1,25 százalékos, 2011-ben pedig már 3,5 százalékos brit GDP-növekedéssel számol.

A CEBR londoni elemzői szerint belátható ideig érvényben lesz a példátlanul enyhe pénzügypolitika. A cég azt jósolja, hogy a Bank of England - a brit jegybank - alapkamata legalább 2011-ig a jelenlegi fél százalékon marad, és még 2014-ben sem éri el a 2 százalékot.

A brit jegybanki kamatszint március óta fél százalék. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés tavaly október óta a hatodik volt.

A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent az egy évvel ezelőtti csúcsszintről.

Már a januári csökkentéssel kialakult akkori, 1,50 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt: az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

Ebben a kamatkörnyezetben a CEBR előrejelzése szerint a font további gyengülése várható: a cég elemzői azzal számolnak, hogy az euró 2011-re egy font fölé kerül.

Az euró az 1999-es indulás napján 0,71 fontot ért; jelenleg 0,93 font közelében mozog a londoni nagybani - bankközi - devizapiacon. Kiskereskedelmi pénzváltó helyeken azonban már az év elején előfordult, hogy egy fontnál többet kértek egy euróért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ujjlenyomat-olvasós bankkártyákat adna ki a Samsung és a Mastercard

Ujjlenyomat-olvasós bankkártyákat adna ki a Samsung és a Mastercard

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz