Tetszett a cikk?

Csillapodik az infláció, de ahhoz nem eléggé, hogy a második félévben ne támadjon fel. A gazdasági visszaesés pedig már a tavalyi negyedik negyedévben is aggasztó mértékű volt.

HVG
Még a múltra vonatkozó adatok is folyamatosan romlanak, nem csak a prognózisok – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten közzétett jelentéséből. E szerint a tavalyi negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, nem pedig 2 százalékkal, mint azt a korábbi, első gyorsbecslés mutatta.

Az utóbbinak a szokásos hibahatára plusz-mínusz 0,2 százalékpont; a mostani nagyobb különbségét a KSH azzal magyarázza, hogy az úgynevezett pénzügyi közvetítés ágazat az előzetesen becsültnél lényegesen rosszabbul teljesített. A pénzügyi és ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások teljesítménye csaknem 8 százalékkal maradt el a 2007 negyedik negyedévében mért értéktől, ami az új hitelezési és a biztosítási szerződések számának csökkenéséből, valamint az értékpapírügyletek veszteségessé válásából adódik.

A visszaesés nem meglepő, mert a nemzetközi pénzügyi válság a Lehman Brothers amerikai bankház szeptemberi összeomlása után október 9-én és 10-én érte el Magyarországot, tőzsdei összeomlást és a forint gyengülését okozva. No és recessziót hozva – mert, bár Magyarország fő exportpiacainak a szűkülése már ezt megelőzően, tavaly május óta érzékelhető volt, az ipari termelés csak októberben indult zuhanásnak.

Nagyjából az uniós átlagnak megfelelően gyengült a negyedik negyedévben a magyar gazdaság. Az egyes országok teljesítményének összahasonlítását az unió statisztikai hivatala csak az úgynevezett szezonálisan kiigazított – azaz a 2000. évi átlagárakra visszavezetett, az éven belüli változásokat kisimító – adatokkal teszi lehetővé (lásd grafikonunkat).

Az Eurostat szerint az új uniós tagállamok közül a többi visegrádi ország a negyedik negyedévben pluszban volt, Észtország és Lettország viszont valósággal összeomlott – ráadásul az utóbbiban és Litvániában 2009 januárjában és februárjában az infláció is megközelítette a 10 százalékot.

HVG
Minden szinten szinte minden mínusz Magyarországon – leszámítva a mezőgazdaságot, amely a katasztrofális 2007-es esztendő után tavaly csaknem a felével növelte teljesítményét, valamint az építőipart, amely a tavalyi év utolsó hónapjaira kissé magához tért. Utóbbi termelése a 2006-ban kezdődött költségvetési kiigazítást követően – a korábbi intenzív infrastrukturális fejlesztések lezárulta után – zuhanni kezdett, 2007-ben 15 százalékkal maradt el az előző évitől; 2008 szeptemberéig még ezt az alacsony bázist sem haladta meg, azóta viszont némi élénkülést mutat. Mivel a kiigazítás az állami kiadások lefaragásával járt, 2007-ben a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás teljesítménye is mérséklődött, ám tavaly ezek az ágazatok már stabilizálódtak. Az idén e körben újabb csökkenés várható. Egyrészt azért, mert az állam összességében kevesebbet költ, mint tavaly, másrészt pedig a költségvetési szektorban a statisztika a megtermelt GDP-t részben a kifizetett bérek összegével méri, márpedig a bértömeg is csökken. Summa summárum: az idén a külpiaci, az állam által generált és a lakossági kereslet is zuhan, egyik sem kínál kapaszkodót a gazdaságnak. Januárban a magyar export forintban 25 százalékkal, euróban pedig több mint 30 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

Összességében a magyar gazdaság tavaly – az első félévben mért teljesítménynek köszönhetően – még 0,5 százalékkal bővült 2007-hez képest, ám a folyó áras GDP minden előzetesen kalkulált értéknél kisebb volt: 26 470 milliárd forint. A negyedik negyedévben a háztartások fogyasztási kiadásai több mint 4 százalékkal, a beruházások csaknem 3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami nem sok jót ígér a közeli jövőre sem. A zuhanás minden területen meredekebb annál, mint amit a kormány tavaly decemberben az Európai Uniónak benyújtott, aktualizált konvergenciaprogramja feltételezett.

HVG
Az infláció is rosszabb, azaz nagyobb lett az elemzői várakozásoknál. Nem mintha a februári 3 százalékos adat önmagában okot adna aggodalomra, bár az euróövezet 1,2 százalékos mutatójánál látványosan nagyobb. Perspektivikus veszélyekkel a forint gyengülése járhat, ami megdrágíthatja az importot. Máris feltűnő, hogy az élelmiszerekért a mezőgazdasági nyersanyagok világpiaci áresése dacára csaknem 5 százalékkal többet kellett fizetni februárban, mint egy évvel korábban – az importált termékek ebben az ágazatban kerülnek a leghamarabb a pultokra. Szintén a forintgyengülés hatására utal, hogy míg az audiovizuális és informatikai termékek ára az unióban több mint 10 százalékkal esett, Magyarországon a tartós fogyasztási cikkeké egy kicsit még nőtt is, amire évek óta nem volt példa. Ráadásul a kormány adómódosító javaslatai szerint az általános forgalmi adó kulcsa július 1-jétől 20-ról 23 százalékra nő, márpedig a korábbi áfaemelések szinte azonnal megjelentek a fogyasztói árakban. Mindent összevetve az infláció az őszi hónapokban akár az 5–8 százalékos sávba is felkúszhat, ami azzal is járhat, hogy a nyugdíjakat utólag korrigálni kell. Ezeket az év elején 3,1 százalékkal emelték, felerészben a tervezett infláció, felerészben pedig a nettó bérek elgondolt növekedése alapján. Más kérdés, hogy az utóbbit momentán még az inflációnál is nehezebb megtippelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában