szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli tanácskozást tart április 6-án a Renault francia autógyár vezetése amiatt, hogy közel jutottak ugyan egy megállapodáshoz a Daimlerral a kölcsönös tulajdonszerzésről, a német autógyár azonban a minap vesztegetés erős gyanújába keveredett - jelentette pénteken a Le Figaro című francia napilap.

A lap szerint a Renault vezetése gyors döntést akar hozni, majd azt közölni a saját részvényeseivel, valamint a Daimleréival. A Daimlernál április 14-én, a Renault-nál április 30-án lesz részvényesi közgyűlés. A Financial Times brit pénzügyi lap csütörtökön jelentette, hogy a két autógyár 3-3 százaléknyi részvényt vásárolna a másik cégben, és ezzel megpecsételnék együttműködésüket a kiskategóriás és az elektromos hajtású személyautók, valamint esetleg a motorok fejlesztésében.

Az együttműködésben a harmadik számú japán autógyár, a Nissan is részt venne. A Nissan 44,3 százaléka a Renault-é, és a japán partnernek 1-2 százalékot szánnak a Daimler részvényeiből. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra keresetét, amely azt állítja, hogy a német autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam, Irak, Görögország, Törökország, valamint Horvátország és Magyarország is.

A Daimlernek nemcsak pénzbüntetést kell fizetnie az amerikai igazságügyi hatóságok vádja miatt, hanem alá kell vetnie magát az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI rendszeres ellenőrzéseinek is. Berlini értesülések szerint véglegesnek tűnik, hogy a német autóipari konszern a peren kívüli megegyezés érdekében 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

300 ezer euróval kent meg magyar kormánytisztviselőket a Daimler?

Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egyik buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel abban a keresetben, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium.

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Ellopta a kertben álló teherautót, áttört a kerítésen, aztán nekicsapta egy ház falának – fotó

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok