szerző:
Fürjes Szabolcs

A múlt héten úgy nézett ki, hogy a válság összes, még ma is kísértő jelensége ellenére a piacokon töretlen az optimizmus, mert továbbra is bőségesen áll rendelkezésre befektethető tőke, a makrogazdasági adatok pedig azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága lassan magához tér, és fenntartható növekedési pályára áll. Az utóbbi időszakban ugyanis a korábban stagnáló foglalkoztatottság is javulni kezdett, ami várhatóan a fogyasztásra is jó hatással lesz. Az ingatlanszektor még nem élénkül ugyan, de itt is várható, hogy javuló adatokat közölnek a statisztikusok a következő hónapokban.

Ebben a makrokörnyezetben érthető, hogy a részvények túlárazottá váltak, de a múlt pénteken a Goldman Sachs-szal (GS) szemben elindult eljárás, valamint az újabb kínai ingatlanpiaci szigorítás gyors korrekciót váltott ki. Ennek oka, hogy a befektetők tisztában vannak a túlértékeltséggel, de a még mindig olcsó pénz miatt nem számolják fel részvénypiaci befektetéseiket. Egy-egy ilyen eset azonban rávilágít arra, hogy milyen sérülékeny az emelkedés.

Devizapiac

A fent említett események, valamint az Európát megbénító izlandi vulkánkitörés hatására az euró ismét gyengült a dollárhoz mérten. Ezzel egy lassabb ütemű csökkenő trendbe került az euró/dollár devizapár.

©

A továbbiakban valószínűsíthető, hogy a mostani 1,34-1,35-ös szint után a következő egy hétben 1,36 és 1,32 között mozoghat a jegyzés, de alapvetően a keresztárfolyam esésére lehet számítani, így EUR/USD-eladást javasolunk 1,35 felett. A pozíciót 1,32 közelében érdemes zárni, míg a „stopot” 1,36-ra érdemes kitenni.

A magyar piacon az elmúlt napokban nem csak a nemzetközi események, hanem a hazai politikai események is befolyással voltak a forint árfolyamára. Annak, hogy a Fidesz akár kétharmados többséget is szerezhet, örült a piac, mivel ekkor lehetőség nyílna olyan politikai, gazdasági változásokra, amelyek már régen hátráltatják a magyar gazdasági, és társadalmi fejlődést. Aztán alábbhagyott a lelkesedés, amikor arról érkeztek hírek, hogy az új kormány új feltételeket szeretne az IMF és az EU hitelekkel kapcsolatban elérni. A választások tehát hatnak, de érdemi elmozdulás mégsem következett be, mert abban a piaci szereplők döntő többsége egyetért, hogy az új kormány várható lépései − behatárolt mozgástere, és eddig ismert preferenciái okán − nem fognak komoly meglepetéseket okozni.

©

A fenti hatások azt eredményezték, hogy a forint az euróval szemben lassú erősödésben van, míg a dollárral szemben trend nélkül zajlik a kereskedés. A továbbiakra nézve sem a dollárral, sem az euróval szemben nem várunk jelentős mozgást. Kivárást javasolunk tehát, mert a választások második fordulója után lehet komolyabb elmozdulás. A fő kérdés az, hogy a következő kormánypárt milyen többséget szerez a parlamentben.

Kötvénypiac

A fejlett piacok közül a német államkötvények piacán nem volt érdemi változás, a tíz éve állampapírok hozam 3,4% körül stagnál, míg az USA tíz éves államkötvények hozama az előző heti 4%-ról 3,75%-ra esett. A hozamcsökkenés oka az, hogy a befektetők most ismét kissé távolabbi időpontra várják a FED kamat-emelését, mivel az erős, és folyamatosan erősödő dollár miatt a jegybank szerepét betöltő intézmény mozgástere igen korlátozott. Mivel továbbra is arra számítunk, hogy hosszabb távon folyamatosan emelkednek majd a fejlett piaci kötvények hozamai, továbbra sem javasolunk befektetéseket ebben a piaci szegmensben.

©

A hazai piacon a rövid hozamok érdemben nem változtak, hiszen az MNB eddigi és a jövőben várható kamatvágásai már beépültek az árakba, azonban a hosszú oldalon újabb hozamesés következet. Erre nem számítottunk, ugyanis már a múl héten is azt gondoltuk, hogy a hazai kötvények túlárazottak. Az 5 százalék alatti hozamok teljesen irreálisak, de a rövid állampapírokat lejáratig megtartva nem okozhatnak veszteséget, így mégis van értelmük. A hosszabb lejáratok esetében pedig inkább azt árazta a piac, hogy a fejlett piacokon nem következett be az a hozam-emelkedés, amire a befektetők többsége számított. Mivel hosszabb távon a fejlett piacok hozamemelkedésére számítunk, a hazai piacon kialakult hozam-csökkenést is csak átmenetinek tekintjük.

A továbbiakban sem számítunk hozamcsökkenésre, mivel a Goldman Sachs körül kipattant botrány újra felvetheti a pénzintézetekkel, illetve az adósságpapírokkal szembeni bizalmatlanság, miközben a hazai hosszú lejáratú állampapírok hozama történelmi mélypontok felé tart. Továbbra is a rövid lejáratú papírok vételét/tartását javasoljuk, a hosszú papírok eladása mellett.

Részvénypiac

A fejlett piacokat megrázta a Goldman Sachs körüli botrány. Ezzel a pénzügyi szektorral szemben nehezen épülő bizalom újra sérült, ami igen bizonytalanná teheti a kilábalást. Ugyanis azonnal felerősödtek a politikusok részéről egy idő óta nem hallott – de a népszerűségnek jót tevő – gondolatok, amelyek szerint a befektetési banki tevékenységet és a bankszektort is újra kell szabályozni, az állami befolyást pedig tovább kell fokozni. A politikusok részéről a bankokat ostorozó kijelentések  népszerűek lehetnek ugyan a választók körében, de nem tesznek jót az egészséges piaci működének.

Márpedig a fenntartható növekedésnek előfeltétele lenne, hogy a pénzintézetek piaci alapon nyújtsanak elérhető hiteleket, ezzel támogatva a vállalatok befektetési tevékenységét. Amint látható, a GS esetéből messzemenő következtetések vonhatók le, de nem szabad elfelejteni, hogy a történetnek még nincs vége, a bank ugyanis tagadja a vádakat, állítása szerint nem végeztek olyan tevékenységet, amellyel szándékosan kárt okoztak volna a befektetőknek.

Mostanság, amikor a részvények árazása ennyire elszakadt a jövedelemtermelő képességüktől, nem lehet tudni, hogy a GS-botrány milyen hatást vált ki. Egy azonban biztos; ha a bank felelősségét megállapítják, az lavinát indíthat el, mivel egyes források szerint a GS által alkalmazott technikákkal a többi nagybank is élt.  Ebben a helyzetben a nemzetközi piacokon az elérhető nyereségek realizálását javasoljuk.

©

A magyar piac – mivel igen erősen ki van téve a nemzetközi hatásoknak – hasonló helyzetben van, mint a vezető piacok. A hazai piacra is jellemző, hogy az utóbbi napokban beszűkült a mozgás, kisebb a kilengések intenzitása, mint korábban. Ezzel együtt a lendületes emelkedés megtört. Innen – a beszűkülés után – kitörés várható, de sajnos ma nagyon úgy fest a helyzet, hogy a kitörés a negatív irányba fog megtörténni. Ennek okán a hazai piacon is az elérhető nyereségek realizálását javasoljuk.

Ajánlások:
Devizapiac:
EUR/USD:
Eladás 1,35 felett
Vétel (az eladás zárása) 1,3250 körül
EUR/HUF: kivárás
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: nyereségrealizálás
USA részvények: nyereségrealizálás
Egyéb feltörekvők: nyereségrealizálás
Hazai részvénypiac: nyereségrealizálás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok: hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok március utolsó harmadára

Európa keleti térsége az elmúlt napokban igen kedvelt befektetési célponttá lépett elő a nagybefektetők körében. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a régió gazdaságai a korábban becsültnél jobban alkalmazkodtak a válság körülményeihez. A magyar makrogazdasági egyensúly – azzal együtt, hogy nem tartható a 2010-es hiánycél – még a régióban is kiemelkedően jó – legalábbis tendenciáját tekintve.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok március második hetére

Pár érdekes fejlemény ellenére az előttünk álló hét nem szolgál majd nagy meglepetésekkel. Az utóbbi napokban Görögország felől a korábbiaknál jobb hírek érkeznek, az unió saját valutaalapot kíván felállítani, a fejlődő piacok emelkedtek, a forint oldalazott, s általában nyugalom volt. A derült égből nem várható villámcsapás.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április elejére

Az elmúlt napok ismét emelkedést hoztak a nemzetközi részvény-piacokon. A növekedés hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok makrogazdasági adatai javulást mutatnak, miközben a FED egyelőre nem változtat az alapkamaton. Ebben a helyzetben a befektetők a továbbra is olcsón hozzáférhető tőkét részvények vételére fordítják. A részvények ugyanis még mindig szinte az egyetlen olyan befektetési formát képezik, amely az utóbbi időben igen jó hozamot volt képes produkálni. Az arany, illetve az olaj emelkedése a dollár erősödése miatt megfeneklett.

Gazdaság

Befektetési tanácsok március első hetére

A mögöttünk álló hét nem telt eseménytelenül, ugyanis a fejlett piacokon – a görög problémákat némileg feledve – megállt a csökkenő trend, s oldalazásba ment át. Ha egy héttel ezelőtti árszinteket vizsgálunk, nem találunk döntő változásokat, de tény, hogy a piacok árfolyamingadozása erősödött. Mit várhatunk hát a befektetési piacokon?

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok április harmadik hetére

Az előző héten újra a görög adósságproblémák voltak az előtérben, de vasárnapra az IMF és az eurózóna tagországai jelezték, hogy készek segítséget nyújtani a bajba került országnak, hiszen világossá vált: Görögország saját erejéből képtelen megoldani pénzügyi gondjait. A heti makrogazdasági adatok, valamint a vállalati hírek is hatottak, de ezek hatása elenyésző volt az adósságproblémák okozta kilengésekhez mérten.

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Strache-ügy miatt

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Strache-ügy miatt

Gond van a Molnál, nem jön kőolaj Ukrajna felől

Gond van a Molnál, nem jön kőolaj Ukrajna felől

Végre vége a Trónok harcának. De mégis, miért néztük?

Végre vége a Trónok harcának. De mégis, miért néztük?

Theresa May vagánykodik

Theresa May vagánykodik

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Facebook: A Mediaworks megszegte a szabályzatot, zárolva marad hirdetési fiókja

Facebook: A Mediaworks megszegte a szabályzatot, zárolva marad hirdetési fiókja