szerző:
Fürjes Szabolcs

Az előző hét vegyes makrogazdasági adatokat, sokféleképpen értelmezhető híreket hozott, de a piacokon mégis a konszolidáció jelei mutatkoznak. Miután a fejlett kötvénypiacokon történelmi mélypontra estek a hozamok, a befektetők – a még mindig magas likviditás mellett – a részvénypiacok felé fordultak. A likviditás vezérelte tőzsdei korrekció nem nevezhető konzekvensnek a héten megjelenő makrogazdasági adatok ismeretében, de tény, hogy az intézményi befektetők által kezelt vagyon részvénykitettsége még mindig messze elmarad a válság előtti szinttől, így végül is érthető a piacok mozgási iránya.

De természetesen nem csak a magas likviditás az egyedüli magyarázat, az is befolyásolta a piacokat, hogy az USA foglalkoztatási adatai végre javulást mutatnak (bár ma még csak azt látni, hogy a munkaerőpiac talán már nem romlik tovább), ami egy kis reményt adhat arra, hogy a világ vezető gazdasága nem csúszik ismét recesszióba. Ezért természetesen a devizapiac is mozgásba lendült, az előző hetek trendjei némileg változtak, a kötvénypiacon pedig a konszolidáció jeleit látjuk.

Devizapiac

Az EUR/USD keresztárfolyam nem változott ugyan sokat, és még csak rövid távú trendfordulóról sem beszélhetünk, de a volatilitás csökkent, kiegyensúlyozottabbá vált a piac, a befektetők láthatóan nyugodtabbá váltak.

©

Ez a helyzet lehetőséget teremthet egy későbbi trendfordulóra, de ma még azt gondoljuk, hogy az euró gyengülése következhet. Ennek az az, hogy az Egyesült Államok makrogazdasági adataiban megáll a romló trend, míg Európában az elemzők arra számítanak, hogy a második félévben közel sem lesz az első félévi – nem várt – teljesítményhez mérhető a gazdasági teljesítmény. Ajánlásunk szerint tehát az 1,29-es szintnél logikus az EUR/USD eladás. A pozíció zárása 1,26550 körül (az előző lokális minimumnál) célszerű, míg a STOP-ot 1,30-ra érdemes kitenni.

A hazai piac mozgása a nemzetközi trendeket ugyan követte, de a régiós devizákhoz mérten mégis lemaradó a forint. Ennek oka egyértelműen az IMF-megállapodás már sokszor emlegetett hiánya, mivel egyébként makrogazdasági oldalról vizsgálva nincs oka a befektetőknek arra, hogy a forinteszközöket mellőzzék befektetéseik során. A bizalom hiánya viszont oda vezetett, hogy a magyar CDS-felár újra emelkedett, és a múlt heti éves DKJ-aukción az eredetileg felkínált mennyiséget nem sikerült értékesíteni teljes mértékben, miközben a hozam még így is jelentősen emelkedett. Ezzel együtt is azt látjuk, hogy a forint gyengülése megállt, stabilizálódik a piac, de sajnos nem látunk olyan körülményt, ami miatt rövidtávon jelentősebb erősödés következne be.

©

Az euróval szemben maradt az oldalazás – bár a volatilitás kissé csökkent –, míg a dollárral szemben emelkedő trendben maradt a jegyzés, de ez inkább az EUR/USD változásának, semmint a forint gyengülésének tulajdonítható. Várakozásunk szerint a forint euróval szembeni mozgását a továbbiakban is az oldalazás jellemzi majd a már kialakult szintek (277,50 - 288) között, míg a dollárral szemben – az euró dollárral szembeni újabb gyengülése esetén – folytatódhat az emelkedő trend.

A dollár forinttal szembeni mozgása tehát továbbra is az EUR/USD függvénye, így az USD/HUF deviza-párra kivárást javasolunk, de az EUR/HUF esetében kínálkozik jó befektetési lehetőség; a 287,50-es szint felett EUR/HUF eladást javasolunk, a pozíció lezárását pedig a 284-es szinten javasoljuk. A STOP a 290-es szintre helyezhető.

[[ Oldaltörés (2. oldal: A kötvény- és a részvénypiac) ]]

Kötvénypiac

A fejlett piacokon kötvény eladást javasolunk azok számára, akik még tartanak a portfolióikban fejlett piaci kötvényeket. Ennek az az oka, hogy a történelmi mélypont közelében lévő hozamok miatt nem látunk további potenciált a piacban, sőt, nem elképzelhetetlen egy – akár méretes – korrekció sem. A fejlett kötvényekre tehát egyértelműen eladást javasolunk.

A feltörekvő piacokban ennek ellenére még mindig van potenciál, ugyanis a mai pénzbőség mellett nem a pénzkivonás fogja előidézni a korrekciót a fejlett piacokon, hanem – a mai hozamszintek mellett már ez is elég – az, hogy a korábbi vásárlások szintje erősen visszaesik. Így nem várjuk azt, hogy a befektetők általában a kötvényektől, hanem inkább csak a fejlett piacoktól fordulnak el – időlegesen. A fejlődők esetében továbbra is látunk esélyt a hozamcsökkenésre azokban az országokban, térségekben, ahol még ma is jelentős a hozamfelár, de a makrogazdasági egyensúly nincs veszélyben.

A hazai piacot is ide sorolhatnánk – ha nem is jó az egyensúlyi helyzet, de egyértelmű javulást mutat –, ha a befektetők bizalmát megnyerné a hazai politika és a monetáris vezetés. Mivel erre rövid távon nem látunk sok esélyt, arra számítunk, hogy tovább folytatódik a nagyobb kilengések melletti hozamemelkedés.

©

Ebben a helyzetben azt gondoljuk, hogy a lokális hozamcsúcsok körül fokozatos vételekkel érdemes megjelenni a piacon, hosszabb távra érdemes lehet fokozatosan pozíciókat építeni. Ennek oka, hogy – véleményünk szerint – a kormány megállapodik majd az IMF képviselőivel, de ma még igyekszik olyan kommunikációt folytatni, amivel kedvezőbb alkupozícióba hozza magát. Amíg a kommunikációs „háború” folytatódik, emelkedhetnek a hozamok, de a megállapodás akár komoly hozamcsökkenést is generálhat abban az esetben, ha a nemzetközi befektetői hangulat a maihoz hasonló marad. A 3-5-10 éves lejáratok esetében tehát fokozatos vételeket ajánlunk 7,5 százalékos hozamszintek közelében.

Részvénypiac

A fejlett piacok olyan szinteket értek el az oldalazáson belül, ahonnan kitörés következhet. Míg a múlt héten attól tartottunk, hogy az oldalazó trend egy esésben oldódik fel, ma azt látjuk, hogy ennek ellenkezőjére van nagyobb esély. Ez is mutatja, hogy a piacok ilyen szűk sávban mozognak, miközben a napi volatilitás még mindig igen magas. Ez kockázatot jelent, ugyanakkor – rövidtávon – befektetési lehetőséget is jelent. Amennyiben az indikátornak tekintett S&P500 tartósan az 1 100 pontos érték felett marad, vagy még tovább is emelkedik, a részvény-piacok globális szinten is emelkedést mutathatnak. A piacok közül továbbra is az orosz, kínai, indiai, dél-koreai, esetleg a brazil piac lehet felülteljesítő, de a fejlettek közül a DAX is elég erősnek tűnik egy átlagot meghaladó teljesítményhez.

A hazai piac – bár lemaradó lehet – szintén kitörés előtt áll, mivel a vezető részvények közül a MOL, az OTP, valamint a Richter is fontos technikai szintek közelébe ért.

©

Technikai szempontból biztató, hogy némileg csökken a volatiltás, miközben az index lassú emelkedésben van. Egyedül a Magyar Telekom nem mozog a többi vezető részvénnyel együtt, de az osztalékfizetés távoli időpontja miatt ez érthető is. A MOL 21 500 forint felett esélyes egy nagyobb emelkedésre (célár 24 000 forint), az OTP visszakerülhet a korábbi sávba (5000-5450 forint), míg a Richter előtt tér nyílhat az 50 000 forintos szint elérésére. A fentiek közül elsősorban a MOL és az OTP ajánlható vételre, előbbi esetében 21 000 forintos, míg utóbbi esetében 4950-es STOP mellett.

[[ Oldaltörés (3. oldal: Az ajánlások) ]]

Ajánlások

Devizapiac
EUR/USD:
Eladás: 1,29
Vétel: 1,2650
Stop: 1,30

EUR/HUF:
Eladás: 287,5
Vétel: 284
Stop: 290

USD/HUF:
Kivárás

Nemzetközi részvénypiac
EU részvények: DAX spekulatív vétel
USA részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: orosz, kínai, dél-koreai indexekre spekulatív vétel

Hazai részvénypiac
Spekulatív vétel: Richter, OTP

Kötvénypiac
Fejlett piacok: eladás
Fejlődő piacok (Távol-Kelet, Oroszország, Brazília): kötvényalapok vétel
Hazai piac: 3-5 éves lejáratok esetében spekulatív vétel

Befektetési alapok
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)

A szerző a Raiffeisen Bank elemzője

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok június utolsó hetére

A közelmúlt eseményei ismét bebizonyították, hogy a piaci árak emelkedése törékeny, és egy tőzsdei kitörés igen bizonytalan a mai gazdasági környezetben. Miután a fejlett piacok meghaladták a korábbi ellenállásaik szintjét, nem következett be ugyanis dinamikus emelkedés, sőt, a lassú emelkedés pár nap alatt semmivé lett. Az árak ma ismét a „hamis kitörés” előtti szinten vannak.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok július végén

Az elmúlt hetek eseményei igazolták azt a korábbi várakozásunkat, hogy a nyári időszakban nem alakul ki különösebb trend a piacokon, ugyanakkor a következő időszak még hozhat meglepetéseket.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok augusztus második hetére

Az elmúlt napok emelkedést hoztak a világ tőzsdéin, bár – csakúgy, mint két hete – a hét vége felé elfogyott a lendület. Ezzel együtt is némileg magasabbra kerültek a vezető tőzsdeindexek.

Fürjes Szabolcs Gazdaság

Befektetési tanácsok július első hetére

A múlt hét eseményei a fejlett piacokat csökkenő irányba mozdították ki, a kockázatvállalási hajlandóság erőteljes mérséklődése mellett. Így nem csoda, hogy a fejlődő piacok a fejlettekét meghaladó mértékben estek, különös tekintettel a kínai piacokra, hiszen a befektetők a kínai növekedés komoly megtorpanásától tartanak.

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Horvát valóságshow-sztár állítja, hogy ott volt Borkai adriai buliján

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak