szerző:
MTI

Magyarország kockázatos játéka címmel terjedelmes cikket közölt kedden a Die Welt, mely szerint reformok helyett Budapest a külföldi cégekkel szembeni konfrontációt erőlteti.

Florian Hassel cikkíró rámutat: amióta áprilisban (sic) új kormány lépett hivatalba, Magyarország polgárainak és vállalatainak éppúgy új törvények diktálnak, mint külföldi beruházóknak. A felmérések szerint a nevében nemzeti-konzervatív, ám mélyen populista kormány bírja a legtöbb ember támogatását. Nem csoda, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök és munkatársai azt ígérték, hogy véget vetnek a szocialista, majd a Bajnai-kormány által követett fájdalmas takarékossági és szanálási irányvonalnak. Az új kormány ezt úgy próbálja betartani, hogy növeli a tömegközlekedés támogatását, adómentességet biztosít a gyermekes családoknak, és azt ígéri, hogy senkit nem fog elbocsátani a 700 ezres államapparátusból.

Ugyanakkor az új kormány maga ellen hangolta a vállalatokat, és újból bizalmatlanságot ébresztett a magyar államkötvények külföldi vásárlóiban. Ezért az egyébként tartózkodó német cégek leépítéssel vagy kivonulással fenyegetőznek, esik a forint árfolyama, és újból emelkedik a magyar államkötvények kockázati felára.

A Die Welt szerzője emlékeztet az Orbán-kormány egy tagjának júniusi kijelentésére, amellyel Görögországhoz hasonlította Magyarországot, és államcsődöt vizionált. Felsorolja a bankokra kivetett különadót, a valutaalappal folytatott tárgyalások megszakítását, az adóreformot és az október közepén elfogadott "válságadót". Utóbbival a kormány éppen azokat a külföldi - elsősorban német - beruházókat hangolta maga ellen, akik a rendszerváltás óta autógyárakat, bevásárlóközpontokat vagy elektronikai üzemeket hoztak létre, illetve korszerűsítettek - mutatott rá Hassel.

Még el sem ült a különadó miatt érzett bosszúság, amikor a budapesti kormány újabb gránátot robbantott - folytatódik a Die Welt cikke. - Előbb a parlament jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében a 3 millió magyar által a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összeg 2011 végéig kötelezően átkerül az állami nyugdíjalapba, csökkentendő az állami költségvetés hiányát. Utóbb kiderült, hogy a cél a jövendő nyugdíjasok kényszerű átterelése az állami rendszerbe, mégpedig megtakarításaikkal együtt. Aki ezt megtagadja, az elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra. A Stabilitás nevű nyugdíjpénztári szövetség közölte, hogy az alkotmánybírósághoz, illetve az emberi jogok európai bíróságához fordul. Nyolc magánnyugdíjpénztár - köztük az Allianz és a Münchner Rück leányvállalata - peres utat fontolgat.

A Die Welt beszámol az alkotmánybíróság lépéséről, amellyel nemrég alkotmánysértőnek találta a végkielégítések 98 százalékos megadóztatását, valamint a testület jogköreinek ezt követő megnyirbálásáról. A kormány meg akarja szüntetni a Költségvetési Tanácsot, és felszámolná a jegybank mellett működő monetáris tanács függetlenségét. Utóbbinak mind a hét tagját a kormány nevezné ki a jövőben.

A bírálatok eddig leperegtek a kormányról - írja végezetül Florian Hassel. - Abban bízik, hogy a "cséphadarós" irányvonal dacára a gazdaság hamarosan erőteljes növekedésnek indul. A kételyek azonban nem csupán a beruházók bosszúsága miatt jogosak. A magyarok, akik közül sokan vettek föl a fellendülés éveiben fogyasztási hitelt vagy jelzálogkölcsönt, a csaknem 12 százalékos munkanélküliség mellett több pénzt fordíthatnak adósságaik törlesztésére. A KBC bank szakértői az idei évre zsugorodó fogyasztást, és jövőre is csupán 0,5 százalékos emelkedést jósolnak. Úgy vélik, ha ez bekövetkezik, és a magyar gazdaság stagnálni fog, akkor talán a kormány is más hangot fog megütni a befektetőkkel szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Kibontják a mohácsi csatához kapcsolható tömegsírokat

Kibontják a mohácsi csatához kapcsolható tömegsírokat

"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

"Macron új stratégiája, hogy hülyegyerek legyen"

Meghalt Varga Imre szobrászművész

Meghalt Varga Imre szobrászművész

Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség

Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség