szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányfői támogatást kapott a Fidesz–KDNP-frakció ötlete: a 180 forinton történő végtörlesztés. Ellenzői közül viszont szinte kivétel nélkül mindenki azt kifogásolja, hogy ez csak a tehetőseken segít és nem a bajbajutottakon, bár a kitűzött cél a bajba jutott devizaadósok megsegítése volt.

Pedig egy kis finomítással nem is olyan rossz ötlet. Legalábbis Angyal József adószakértő szerint. Aki úgy véli, akkor segítené a javaslat a bajba jutott devizahiteleseket, ha a bedőlt, bank által felmondott hiteleket lehetne 180 forinton "végtörleszteni". Ez valóban a már nagy bajba jutott devizahiteleseket segítené, összhangban lenne egy korábbi javaslattal, miszerint a lakás árverezése után már ne maradjon fenn követelhető tartozás. A 180 forintos végtörlesztésre még biztosan fedezetet jelentene az ingatlan. Szintén összhangban lenne ez a javaslat a korábban felvetődött "magáncsőd" ötletével.

A 180 forintos végtörlesztés lenne a "csődmegállapodás". Ez a javaslat arra is ösztönözné a bankokat, hogy olyan áron árvereztessék el a fedezetül szolgáló ingatlant, hogy a 180 forintos végtörlesztésre fedezetet nyújtsanak, tehát nem "herdálná" el a fedezetül szolgáló ingatlanokat fél- vagy harmadáron. A bankokat az is meggondolásra késztetné, hogy "bedöntsék-e" a hitelt, felmondják-e a hitelszerződést akkor, amikor még lenne más lehetőség.

Mivel kéne számolni a hitelek bedőlésekor? Olvassa el az Adózóna cikkét itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás