szerző:
hvg.hu

Nemcsak a fideszesek, hanem azok az ellenzéki képviselők is éltek a kedvezményes végtörlesztéssel, akik nem szavazták meg azt. Kósa Lajos 58 millió helyett 42 milliót fizetett így vissza, Kocsis Máté is 15 milliót takarított meg. Ám hogy honnan volt pénzük a végtörlesztéshez, az a vagyonbevallásukból nem minden esetben derül ki.

Csak egy év múlva derül ki a teljes igazság arról, hogy melyik képviselő élt a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. Azt ugyanis január végéig igényelhették, a politikusok vagyonnyilatkozata viszont a 2011. december 31-i állapotokat tükrözi.

Így többek között nem lehet tudni, hogy Halász János államtitkár visszafizette-e 40 milliós hitelét, de György István főpolgármester helyettes új vagyonnyilatkozatában is szerepel még a 71 ezres frankhitel.

Tavaly a végtörlesztést lehetővé tevő törvénytervezet beterjesztésekor Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt javasolta, hogy az országgyűlési képviselők, polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök, miniszteri biztosok, kormánybiztosok, állami vezetők, illetve a kormányhivatalok vezetői ne vehessék igénybe a végtörlesztést, de a Fidesz leszavazta.

Lázár János eleinte támogatta az ötletet, később viszont nem tudta rávenni képviselőtársait, hogy megszavazzák a szocialista pártelnök indítványát. A Fidesz frakcióvezetője később ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak: „az MSZP frakcióvezetője elém tett egy szöveget a sajtó jelenlétében, aminek az indoklása egy politikai vádiratot tartalmazott a Fidesszel szemben. Tudhatta, hogy ezt nem írhatom alá, tehát, ha tényleg komolyan gondolták ezt a felvetésüket, akkor egy olyan szöveget is kidolgozhattak volna, amely számunkra is elfogadható. Ha ilyen helyzetbe hoz, akkor nincs meg a lehetősége az együttműködésnek. Egyébként nem szavaztam ellene”.

Házeladás, újabb kölcsön, rejtélyes forrás

A képviselők többsége már decemberben túl volt a végtörlesztésen, legalábbis ezt valószínűsíti, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatok szerint egy év alatt sokan megszabadultak a több tízmillió forintos adósságuktól.

Kósa Lajosnak 2010-ben még 200 090 és 36 749 svájcifrank-hitele volt, mára ez eltűnt a vagyonnyilatkozatából. Ha 180-as árfolyamon végtörlesztett, akkor 42 millió forintot fizetett vissza, azaz 14 milliót spórolt meg a kedvezménnyel. A fideszes polgármester a pénzt nem ingatlanjainak eladásból teremtette elő, megtakarításai eddigi nyilatkozatai szerint sem voltak, ugyanakkor 25 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek.

A fideszes Karakó Lászlónak sincs meg a 93 ezernyi svájcifrank-hitele, a kedvezményes törlesztéssel 6 millió forintot spórolt. Hogy honnan szedte össze a törlesztéshez szükséges 16 milliót, az a vagyonnyilatkozatából nem derül ki: az ingatlanjait nem adta el, igaz, egy magánszemélynek 2 millió forinttal tartozik még.

Kósa Lajos fellélegzett
©

Kocsis Máté eddig is nyíltan vállalta, hogy a kedvezménnyel visszafizette 40 millió forintra rúgó frankhitelét, amit egy VIII. kerületi lakásmegvásárláshoz vett fel. Az összeg vagyonnyilatkozata szerint két 45 négyzetméternyi lakásának eladásából származott, korábban pedig azt nyilatkozta, hogy édesanyjától 15 milliót kapott ajándékba, és készpénzben lévő megtakarítása is volt. A művelettel 15 millió forintot spórolt meg.

Rogán Antal egy korábbi rossz döntés miatt még mindig nagy adósságot cipel. Frankhitelét euróra váltotta át, így kiszorult a kedvezményes végtörlesztésből. Az V. kerületi polgármester az Origónak azt mondta, hogy csak 10 millió forintot tudott az összesen 57 millió forintos hiteléből visszafizetni. A legújabb vagyonnyilatkozata szerint viszont így is 59 200 000 forintnyi tartozása van.

Bejelentett szándék, sejthető ügylet

Papcsák Ferenc egykori elszámoltatónak is jól jött, hogy igennel szavazott a parlamentben. A 2010-es bevallása szerint körülbelül 25 millió forintnyi devizahitele volt, 2011-ben ez azonban 4 millió forintra apadt. A fideszes Spaller Endre is élt a végtörlesztéssel.

Dankó Béla, Kondoros fideszes polgármestere 2010-ből még 21 500 CH hiteltartozásról számolt be, ami az idei bevallásból eltűnt: ő is feltehetően élt a végtörlesztés lehetőségével – kevésbé látszik, hogy milyen magtakarításból.

A fideszes Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kitűnik a képviselőtársai közül azzal, hogy a közlemények rovatba beírta a tavaly decemberben bejelentett végtörlesztési szándékát, amit januárban kíván teljesíteni – értékpapírokban és betétkönyvben összesen több mint 18 millió forint megtakarítása van, országgyűlési és polgármesteri jövedelmei pedig meghaladják az 1,3 millió forintot, így az is látszik, hogy miből szeretné a 13 millió forintos hitelét törleszteni.

Noha az LMP nemet mondott a végtörlesztésre, Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes valószínűleg élt a lehetőséggel. Erre lehet következtetni abból, hogy 32 millió forintos adóssága eltűnt, amelyet II. kerületi 96 nm-es lakásának eladásából teremthetett elő, ami a tavalyi vagyonbevallásában még szerepelt, az ideiben már nem.

Vadai Ágnes független képviselő, a Demokratikus Koalíció tagja tavalyi vagyonnyilatkozatában még közel 24 millió forintos hitelről számolt be, az ideiben viszont már csak 13,7 millió forintos hitelösszeg szerepel. Ez arra utal, hogy a szocialista képviselő végtörlesztett, amihez kiváltó forinthitelt vett fel. Ezzel azonban legfeljebb 18 millióra csökkenhetett volna a tartozása. Az Origónak korábban azt nyilatkozta, hogy a kiváltó forinthitel mellett a végtölesztéshez felhasználja férje önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítását is.

Akik nem haraptak rá

Biztosan nem élt a végtörlesztéssel Lázár János, Varga Mihály, Hiller István és Gyurcsány Ferenc. Utóbbi két politikus elvi okok miatt nem fizette vissza. Pedig a volt miniszterelnöknek körülbelül 69 millió forintnyi tartozása van. A jelenlegi árfolyammal összehasonlítva körülbelül 10 milliót spórolhatott volna meg. Az egykori szocialista kulturális miniszternek körülbelül 15 milliós devizahitel-tartozása van.

Nem lehet tudni, hogy a fideszes Gulyás Gergely hogy áll a végtörlesztéssel, mivel tavalyi vagyonnyilatkoztában feltüntetett 120 174 frankhitele még szerepel az ideiben. Ugyanígy járt el B. Nagy László, Bóka István és az MSZP-s Harangozó Gábor is.

Csampa Zsolt december végéig valószínűleg nem végtörlesztett, a tavalyi vagyonnyilatkozatában feltüntetett 25 millió forintos hitel összege az ideiben is szerepel. Egy furcsaság ugyanakkor a képviselő vagyonnyilatkozatában, hogy a tavalyi 25 milliós hitel az új nyilatkozatban már pénzintézettel szembeni követelésként szerepel. Bánki Eriknek jelentősen csökkentek az adósságai: tavaly még 13,6 millió forinttal tartozott, az új vagyonnyilatkozata alapján már csak 11,5 millió forinttal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mexikó 21 ezer egyenruhással teljesíti Trump követelését

Mexikó 21 ezer egyenruhással teljesíti Trump követelését

Lakner Zoltán: Életem legjobb döntése volt a coming out

Lakner Zoltán: Életem legjobb döntése volt a coming out

Különleges galaxisokat fedeztek fel, egymásba vannak gabalyodva

Különleges galaxisokat fedeztek fel, egymásba vannak gabalyodva

38 millióért olyan autója lehet, amilyen még senkinek nincs

38 millióért olyan autója lehet, amilyen még senkinek nincs

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét