szerző:
Bogár Zsolt - Nagy Gergő
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár egyre népszerűbbek Magyarországon a "Közvetlenül a termelőtől!"-típusú szerveződések, Budapesten alig találni olyan piacot, ahol közvetlenül a termelőtől lehet vásárolni hazai dinnyét. Pedig a szezon elindult. Nem kis kormányzati csinnadtrattával.

Bár már júniusban sok helyütt azzal ámították a vásárlókat a zöldségesek, hogy az ő dinnyéjük magyar termék, valójában alig két hete kezdődött meg hivatalosan a dinnyeszezon a szedéssel. A fővárosban közvetlenül őstermelőtől dinnyéhez jutni majdhogynem lehetetlenség.

Az állandó piacokon ugyan vannak őstermelői asztalok, de ezeken jobbára primőr zöldségeket vagy száraz húsárukat kínálnak, a dinnye fő elosztó csatornái a nagybani piacokon és a nagykereskedőkön keresztül terítenek. A kiskereskedők is így szerzik be az árujukat. Még akkor se legyenek kétségeink, ha platón kínálva a kertkapuig hozzák a dinnyét, miközben öblös hangú férfi kiabálja a gigafonon: „Megjött a dinnyés!”. Ő is nagy valószínűséggel a nagybanin vagy a Tescóban vásárolt be.

Promózott dinnyék

Június vége óta időközönként előugrik egy-egy zöldégespult mögül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vagy Budai Gyula parlamenti államtitkár, hogy az új dinnyét ünnepélyesen felköszöntsék. (Szerdán épp a Váci úti Tescóban volt egy promóció.) De a kormány által olyannyira népszerűsített „családi gazdálkodók” közvetlenül nemigen jutnak el dinnyéjükkel a vásárlókhoz. A haszon nagy részét a nagyban utazók fölözik le.

©

„Kész csoda, hogy mi Békés megyéből itt vagyunk és ezen a piacon árulhatunk” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Antalné, aki férjével az újpesti piacon kínálja „Medgyesegyházi Mézédes Maci Kedvencét”, miként az az előre legyártatott macifejes molinójukon is olvasható. A placcon a hat dinnyés közül ők az egyedüli őstermelők.

Történetük nem nélkülözi a mesébe illő elemeket. Az asszony három éve Pesten szerezte meg gyógypedagógusi végzettségét és lett logopédus. A vizsga előtt két nappal egy erzsébetvárosi könyvesboltban vásárolt, ahol beszédbe elegyedett az eladóval. Kiderült, hogy medgyesegyházi, mire az eladó visszakérdezett: arról a híres dinnyetermő vidékről? Az amúgy áradóan jókedélyűnek tűnő Nagy Antalné kifakadt: lehet, hogy híres, de nem sokra megy vele, ha a termelőnek nem adnak a felvásárlók kilónkénti húsz forintnál többet. A könyvárus azt tanácsolta, hogy próbálkozzon az újpesti piacon. „Úgy ahogy voltam, fehér blúzban, sötét szoknyában felültem a 130-as buszra és bementem a piacfelügyelőhöz. Mondtam, hogy két nap múlva jönnénk a férjemmel, ő pedig örült, hogy lesz egy őstermelőjük. Azóta is hálás vagyok annak a hölgynek, aki ezt a tanácsot adta. Egyszer már láttuk a piacon, de még egy dinnyét sem volt hajlandó ajándékba elfogadni."

600 mázsa és mennyi a bér?

Nagyék két hektáron termelnek, ami a helybéli dinnyések között nem a legkisebb terület, de azért kicsinek számít. De egy hektár termelési költsége nagyjából egymillió forint, amit meg kell finanszírozni: csak akinek több pénze van, az termel 5-20 hektáron - mondta az asszony. Az ötezres lélekszámú Medgyesegyházán (melyhez a szintén dinnyetermelő Bánkút is tartozik) nagyjából 2-300 család dinnyézik, Nagyék például 1987 óta. Akkor még a fekete szigetcsépi fajtát vetették, de ma már 2-3-féle újonnan nemesített fajtával (lady, colosseo, prismatica) dolgoznak. (Érdemes megnézni egy online vetőmagbolt kínálatát: közel félszáz görögdinnyemag közül lehet választani.)

©

Egy hektáron - időjárástól függően - 400-900 mázsa görögdinnye terem. Az idei év közepes terméshozamú (kb. 600 mázsa/ha), de nagyon jó minőségű dinnyét ad. Az újpesti piacon csak a termés töredékét értékesítik, a többivel „kamionoznak” ők is: a helyi nagykereskedők idén negyven forintjával viszik el kilóját. A piacon viszont a héten 200 forintot, múlt héten pedig még ennél is ötven forinttal többet kaptak kilójáért. Az árak a piacon is egységesek, ahogyan otthon a felvásárlói árak is. „Nincs különutas. Ez az ár mindenkinél” – szögezi le Nagy Antalné, aki három diplomájával (a gyógypedagógusi mellett van óvodapedagógusi és tanítói végzettsége is) a családban a tartós kereső. Esztergályos férje – aki egyébként a dinnyetermészetes szakmai mentora – a holtidényben közmunkázott. (Azt közösen sem tudjuk megmagyarázni, hogy miért kapott egy hónapban csak 40 ezer forintot, miközben a közmunka bérminimum nettó 47 ezer forint.)

Hobbitermelőknek

A kistermelői dinnyetermesztés általában fólialagutas módszerrel történik: az alsó talajtakaróra visszahúzott földrétegbe 1-1,2 méteres tő- és 2,5-2,7 méteres sortávolságra ültetik általában április közepén a magokat., majd ráterítik a felső fóliát, amit addig hagynak rajta, amíg el nem kezd a dinnye virágzani. Egy tőn 2-5 darab dinnye terem. A dinnye szára a szedés után újraköt, így többszöri szüretelésre is lehetőség van.A dinnyét általában csöpögtetős öntözőrendszerrel locsolják: így a dinnye folyamatosan kap igény szerint vizet. Alapvetően fontos a meleg, napos idő. A termést a fagy és a jég teheti tönkre. Dinnyét érdemes parcellaváltással termeszteni, mert a földet évről évre alaposan kizsigerelheti.

A macis logó onnan jött, hogy Nagy Antalné a gyerekeknek az iskolában macit szokott rajzolni, ha jól viselkednek. „A maci szereti az édeset, a dinnyénk pedig mézédes” – fejti ki, hozzátéve, hogy tavaly a férje még kérdőre vonta, amikor először egy nagy sárga kartonra felrajzolta a macifejet. Ma már jobban rákészültek.

Inkább szervezetten

“A termelői kereskedelmi migráció, vagyis amikor maguk a termelők értékesítik a dinnyét, kevéssé jellemző” – erősítette meg piaci benyomásainkat Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, aki egyébként a medgyesegyházi dinnyetermelők egyik legnagyobb felvásárlócégének, a 210 milliós jegyzett tőkéjű, tavalyelőtt 1,2 milliárdos árbevételű Simba Kft-nek az egyik alapító tulajdonosa, korábbi ügyvezetője.

©

Simonka, aki Pusztaottlaka polgármestere is, a Simba Kft-ben üzlerésszel bíró számos termelői értékesítő szövetkezet (tész) egyikén, a Magyar Termés Kft-n keresztül ma is tulajdonos. Így természetes, hogy a dinnyetermesztők jövőjét sem a közvetlen értékesítés megszervezésében, hanem a tész-ek alakulásában látja, noha „Magyarországon a Kádár-korban történt kolhozosítás miatt sok termelő idegenkedik ettől. De a jelenlegi és a megelőző kormányok is azt szerették volna, ha a zöldség-gyümölcs ágazat termelőinek 50 százaléka ilyen módon szerveződne, mivel így saját érdekeiket is jobban tudnák képviselni” - fűzte hozzá Simonka.

Ma ugyanakkor a termelők többsége még ragaszkodik az önállóságához. Az értékesítés általában úgy zajlik, hogy a termelők beszállítanak a kereskedőknek - ez lehet valamelyik nagybani piac vagy felvásárló telep -, vagy a földekre kimennek a felvásárlók. A nagybani piacról már a kiskereskedők viszik tovább a portékát és terítik a helyi piacokon, boltokban. A felvásárlótelepeken - melyek nagyobb része a dinnyetermő vidékeken, például Medgyesegyházán, helyezkedik el - ott helyben tisztítják, csomagolják és hűtik a dinnyét. A nagy áruházláncok pedig hűtőkamionokkal viszik a szuper- és hipermarketekbe a gyümölcsöt.

60-40

Simonka György, a hvg.hu-nak elmondta, hogy idén a tavalyi 20 millió után idén 60 millió forintot szánnak a dinnye népszerűsítésére. A mostani 40 forintos átvételi árak mellett a gazdák hektáronként 500-600 ezres profittal számolhatnak. Ez, tekintve a hektáronkénti 1-1,5 milliós bekerülése költséget és az egész éves munkavégzést, Simonka szerint a minimum, amit minden évben ki kellene termelnie az ágazatnak. A belső fogyasztás mellett az export erősítése is cél. A magyar dinnye jelenlegi legfőbb exportpiacainak Németország, Csehország, Lengyelország és a balti államok számítanak, a magyar dinnyetermés 40 százaléka megy külföldre - pár éve még pont ilyen arányú volt az itthoni értékesítés.

©

A közeljövőben a cél az, hogy évente ezer hektárral emelkedjen itthon a dinnye termőterülete, és minden egyes ezer hektárral háromezer embernek munkát is tudnánk adni - hangsúlyozta Simonka. Magyarország egykor a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőrének számított és 14 ezer hektáron termelték ezt a gyümölcsöt. Ma 5 ezer hektáron termelnek dinnyét, ez 15 ezer embernek ad munkát és idén 150 ezer tonnás terméssel számolnak a termelők.

Neppperek

“A nepperkereskedelem visszaszorítása kiemelten fontos a dinnyeágazat területén” - mondta a hvg.hu-nak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmai Terméktanács elnöke. A dinnyenepperek engedély, telephely nélküli, az adózást megkerülő feketekereskedők, akik a termelőktől közvetlenül, adott esetben magasabb árat ígérve vásárolják fel a magyar dinnyét. Mivel nem adóznak, így olcsóbban terítik a piacon a magyar árut és ezzel lenyomják a kezdeti árakat. Emellett komoly problémát jelent az is, hogy a nepperek Romániából és Macedóniából hoznak be rossz minőségű görögdinnyét, és azt kiváló magyar termékként próbálják meg értékesíteni. A nepperek külföldön is problémát okoznak, mivel sok esetben a magyar dinnye hírnevét teszik tönkre azzal, hogy még éretlen terméket - kihasználva a magasabb szezon eleji árakat - adnak el. A nepperek visszaszorítására és a csalók kiszűrésére a vidékfejlesztési minisztér a regisztrált dinnyekereskedők teljes körű ellenőrzését rendelte el július elején.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára

Online órája közben hunyt el egy Bács-Kiskun megyei iskola tanára