szerző:
hvg.hu/MTI

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét kedden. Az elemzők többsége korábban azt jósolta, hogy most sem változtatnak majd az alapkamaton.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi kamatmeghatározó ülésén, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. A Reuters múlt heti felmérésekor 16 elemző kamattartást, 4 elemző 25 bázispontos kamatcsökkentést jelzett. Londoni felzárkózó piaci elemzők konszenzusos véleménye pedig a hét elején az volt, hogy a kamat mérséklése az IMF/EU-egyeztetések megkezdése és a kockázati mérőszámok kétségtelen javulása ellenére is "idő előtti" lenne, és ártana az MNB hitelességének.

Az alapkamat tavaly december 21-e óta nem változott. Most a megszokottnál valamivel nagyobb esélye volt annak, hogy a monetáris tanács négy kormánypárt által delegált - úgynevezett külső - tagja átveszi az irányítást a héttagú tanácsban és Simor András jegybankelnök, valamint két alelnöke leszavazásával csökkenti az alapkamatot. A testület előző, június 26-i kamatdöntő ülésén a monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt.

Cinkotai február óta folyamatosan csökkentésre szavaz, de a többiek eddig mindig a tartás mellett döntöttek. Az elmúlt hetekben azonban két másik külső tag, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György is egyértelmű kamatcsökkentő üzenetet küldött. Azt nyilatkozták ugyanis, hogy az IMF-tárgyalások megkezdésével júliusban megkezdődhet a kamatcsökkentés. Ebből az is elképzelhető volt, hogy ha maguk mellé állítják a negyedik külső tanácstagot, a keddi ülésen végrehajtják az első kamatcsökkentést kinevezésük óta. Az inflációs kilátások és az IMF-tárgyalások azonban nem indokolják a jegybanki alapkamat csökkentését, sőt egy túl korai enyhítés a jegybank szavahihetőségének rontásával még vissza is ütne Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint.

Ennek ellenére nem volt elrugaszkodott ötlet arra számítani, hogy a külsős tagok nem veszik figyelembe a kamatcsökkentés objektív akadályait. Ugyanis az, hogy a kormánypárt támogatta kinevezésüket magában hordozza a veszélyt, hogy egyszer megvalósítja a Fidesz régi kamatcsökkentő álmait. A kormánypárt már a 2010-es választási győzelem előtt követelte a kamatcsökkentést, és keményen támadta a jegybank elnökét, amelynek csak egy része volt személyes konfliktus, sokkal nagyobb problémát jelentett a független, erős jegybank, amely szigorú monetáris politikájával ellensúlyozza a kormány fiskális lazításra tett kísérletetit (például az infláció vagy a pénzügyi rendszer kockázatainak növekedését kamatemeléssel kompenzálja).

Márpedig a tavaly tavasszal, 2017-ig kinevezett külső tagok egytől egyig Járai Zsigmondhoz köthetőek (aki a Fidesz holdudvarába tartozó közgazdászok első számú szereplője volt korábban). Hárman a Magyar Nemzeti Bankban dolgoztak Járai 2001-2007 közötti jegybankelnöksége alatt, a negyedikkel kevésbé formális viszonyban volt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Ha Windows van a gépén, jobban jár, ha feltelepíti rá ezt a védő bővítményt

Ha Windows van a gépén, jobban jár, ha feltelepíti rá ezt a védő bővítményt

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

A kormányszóvivő Bayernek: "Az EU kockázatot jelent Magyarországnak"

A kormányszóvivő Bayernek: "Az EU kockázatot jelent Magyarországnak"

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben