szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs nagyon nagy piaci, pénzügyi jelentősége annak, hogy a kormány két héttel korábban törlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szembeni adósság egyik, 607 millió eurós részletét, a lépéssel a kabinet a befektetőknek üzent - mondták banki elemzők pénteken.

Nincs sok idő a törlesztés esedékessége és végrehajtása között, így a tranzakció előrehozatalának nincsen nagy pénzügyi hatása - mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormány ezt egyfajta "hangulatjavító" lépésnek is szánhatta, hogy megmutassa a választóknak és a piacoknak, megfelelően el van látva devizával.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány az eredeti határidő előtt két héttel, japán jenben törlesztette az IMF felé fennálló adósság egy részletét. A miniszter szerint az előrehozott törlesztést az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár. 

Matolcsy György szerint a korai törlesztés "a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot, és az ország erejét mutató lépés". 

Árokszállási Zoltán kiemelte, hogy a kormány valóban többet tudott eladni a lakossági eurókötvényből, mint amennyire korábban lehetett számítani. Úgy fogalmazott: az 1,3 milliárd eurós értékesítés már tekintélyes összeg az idei évre tervezett, valamivel több mint 5 milliárd eurós devizakibocsátási cél fényében, de az értékesítés gyors üteme is fontos. Így kérdéses, hogy szükség lesz-e egyáltalán nemzetközi devizakötvény-kibocsátásra - tette hozzá.

A közgazdász szerint ugyanakkor egy intézményi devizakibocsátásnak pozitív felhangja lenne a piacon, jóllehet a kormány stratégiájába beleillik, hogy inkább a belső szereplőket igyekeznek bevonni az adósságfinanszírozásba. A Prémium Euró Államkötvény (PEMÁK) nagyobb értékesítésének ára is van - fogalmazott a közgazdász, aki rámutatott, hogy az első széria 5,1 százalékos néveleges kamatozása, illetve a második széria 4,7 százalékos kamata is felette van a magyar deviza-államkötvények piaci hozamszintjeinek.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője is hasonlóan vélekedett az előrehozott törlesztésről. A közgazdász úgy fogalmazott: semmilyen messzemenő következtetést nem érdemes levonni a bejelentésből, hiszen "két héten nem áll vagy bukik semmi".

Kondrát a japán jenben történő törlesztéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy a kormány devizapozicióit swap-üzletekkel fedezi, így "nem tud igazán nyerni" a korai törlesztéssel. Az MKB elemzője szerint a kormányzati lépés egyfajta üzenet lehet a befektetőknek, hogy "minden rendben van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!