szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Brüsszelnek nem tetszenek a telefonadózási szokásaink, a miniszterelnök nekiesett az útdíj-rendszernek, a nyugdíjasokat deportálják az államigazgatásból, és megint csak elbukott a 13. havi nyugdíj. Mi jöhet még? Tippelje meg a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert úgy látja, uniós jogot sért a tavaly bevezetett telefonadó. Ezzel egyidőben hivatalos felszólító levelet küldött a kormánynak, hogy változtasson a törvényen. Hamar megjött a menetrendszerinti magyar riposzt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, nem hátrál a telefonadó ügyében, vagyis nem módosítja a törvényt, mert az szerinte teljesen megfelel az uniós jogszabályoknak.

A mesének sose lesz vége
Végre Ön is részt vehet a tündérmese folytatásában! Ehhez csak meg kell írnia az aktuális hét egyik valós hírét három lehetséges folytatással. A legszellemesebbet átvesszük és megszavaztatjuk az olvasókkal. Küldje el kérdését a [email protected]. Ne felejtsen el megadni egy felhasználói nevet (nickname) is, melyre a közléskor hivatkozhatunk!

A kormány nem egy, hanem egyből két személyt keres a Magyar Nemzeti Bank élére, egy jegybankelnököt és egy alelnököt. A hvg.hu értesülései szerint ez a páros Matolcsy György és Patai Mihály, a bankszövetség novemberben lemondott vezetője, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója lehet. A bank értesülésünkre úgy reagált, nem kaptak erről szóló hivatalos megkeresést.

Sokak fejében összekavarodott, a közszférában dolgozó nyugdíjasok közül pontosan kiket és hogyan is fog „megkínozni” a kormány. A zavar abból eredt, hogy összemosódott a kormány két közelmúltban meghozott és hamarjában végrehajtott intézkedése. Az első szerint a közszférában mindenkinek, aki a közszférában nyugdíjat és bért is kap egyszerre, választania kell a két juttatás között. A másik intézkedés ennél egy fokkal keményebb: a kormány arra utasította az alá tartozó intézményeket, hogy váljanak meg nyugdíjaskorú alkalmazottaiktól. A kabinet a saját hatáskörébe utalta a mentességek megadását, így a gyakorlatban a jog betűje szerint jelenleg Orbán Viktornak kellene átrágnia magát a több ezer mentességi kérelmen, valamint a mentesség ismerete nélkül megírt pársoros indoklásokon, hogy atán bekarikázza azoknaka nyugdíjasoknak a nevét, akik tovább dolgozhatnak.

Matolcsy György pénteken meglepő bejelentést tett: a nemzetgazdasági miniszter szerint 607 millió eurót törlesztettünk az IMF-nek lejárat előtt. A törlesztés február közepén lett volna esedékes, így már elsőre is nagyítóval kellett keresnünk a hírértéket a megszólalásban. Főleg, hogy idén minden negyedévben egyébként is több mint 900 millió eurót kell törlesztenünk a Nemzetközi Valutaalapnak. Az elemzők nem is vették be a cselt, mely nem kizárt,  a forint árfolyamának a megnyugtatására szolgált, és jelentéktelen üzenetnek minősítették a lépést.   

Matolcsy György rendszeresen publikálja az olvasmányélményeit a Heti Válaszban, melyek gyakran arra futnak ki, hogy mi a siker receptje. A legújabból azt szűrte le, hogy a sikerhez egyrészt a szívünkre kell hallgatni, másrészt az eszünkre, harmadrészt fontos a bátorság, és végül szükségünk van szerencsére, nyitottságra, kíváncsiságra, optimizmusra is. A nemzetgazdasági miniszter szerint a "szellemi kíváncsiság" képes bevonzani a szerencsét, vagyis ha valaki újból és újból megkérdőjelezi a megszokottat, akkor az sikeres lehet. "A kormány ezt teszi már közel három éve, újból és újból új kérdéseket teszünk fel és új válaszokra találunk a politikában, gazdaságban egyaránt" - írja, majd levonja a a következtetést: "ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!".

Bánkódhatnak a nyugdíjas szavazók: valószínűtlen, hogy a 13. havi nyugdíjat visszakapják. Lázár János ugyanis a kiszivárgott tervvel kapcsolatos kérdésre a héten már azt mondta, hitelből nem lehet emelni a szociális juttatásokat, és hangsúlyozta, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetésének lehetősége csak a sajtóban terjedt el, kormányzati forrása nem volt a híresztelésnek.  

Pénteken megroggyant a forint, és 298 forint fölé ugrott hirtelen az euró ára. Pedig a piaci hangulat nem is volt rossz, a cseh korona és a lengyel zloty még erősödni is tudott. Szóval, ismét héthavi mélyponton van a forintunk, és a 300 feletti euró sem tűnik már túlzott félelemnek. Szakértők szerint a befektetők kezdenek besokallni a magyar jegybank jövőjével kapcsolatos bizonytalanságtól, és erre még az sem gyógyír, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője meggyőződéssel belemondja a kamerákba: nem érdemes támadni a devizánkat.

Jövő csütörtökön Orbán Viktor egynapos munkalátogatásra megy Moszkvába Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására, szerdán pedig Brüsszelben tart előadást az euróövezet megerősítésének lehetőségéről - árulta el Szijjártó Péter a héten. Mint később kiderült Brüsszelben José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével is találkozik. Putyinnál legutóbb 2010 novemberében járt a magyar kormányfő, így bőven lesz mit mesélniük egymásnak. Szijjártó szerint szó eshet a Déli Áramlatról, de feltehetően előveszik a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszállítási szerződés ügyét is, illetve szó lesz a közlekedésről is. A paksi atomerőmű bővítésében való esetleges orosz részvételre, netán tulajdonszerzésre vonatkozó kérdést megkerülte a Miniszterelnökség külgazdasági és külügyi államtitkára. Szerinte ez még nem időszerű.  

A hét képe: Orbán Viktor új Mercedes-modellt avatott a kecskeméti autógyárban
©

 

 A hét mondata

"Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő!" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a forgalomarányos e-útdíj-rendszerre kiírt közbeszerzési eljárás sikeretenségét a vásárosnaményi kihelyezett kormányülés után szerdán.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken lehangoló kiskereskedelmi adatokat tett közzé. Eszerint tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés, elsősorban az élelmiszer üzletek, a benzinkutak, a bútor- és műszakicikk-üzletek, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése miatt. Ami a lakossági fogyasztást illeti, Magyarországon igazi depresszió van.

 

Viszont a héten kiderült az is, hogy tavaly a harmadik negyedévben csökkent az államadósságunk, nálunk nagyobb adósságcsökkentést csak Görögországnak sikerült elérnie Európában. Hazánk 2012 harmadik negyedéves adósságszintje a GDP 78,6 százalékán állt a statisztikák szerint, ez alatta van az EU 85,1 és az eurózóna 90 százalékos szintjének, és az európai középmezőnybe tartozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium megszorítások nélküli adósságcsökkentésnek titulálta az eredményt.

 

A nemzetgazdasági tárca hírt adott arról is, hogy valószínűleg teljesült a tavalyi évre kittűzött 2,7 százalékos államháztartási hiánycél. A központi költségvetés pénzforgalmi hiánya ugyanis 2,1 százalék lett, amihez még majd hozzáadódik például az önkormányzatok hiánya. A végleges adatokat március végén publikálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!