szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkezdődött a 2014-es költségvetés parlamenti vitája, átvizsgálják az EU nagybankjait, unortodox megoldást dobott be két közgazdász a devizahitelek problémájának megoldására, Rogánnak nem idegen a hatósági húsár, Demján Sándor cége pedig Poznanban hatalmas bevásárlóközpontot nyitott. És időközben magára talált a görög turizmus is. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Szerdán döntés született arról, hogy 128 európai nagybank mérlegét nézi végig az európai bankfelügyeletet jövő év végétől teljesen ellátó Európai Központi Bank (EKB). A brutális méretű felülvizsgálat tétje, hogy ne maradjanak csontvázak az eurózóna bankrendszereiben, mielőtt megvalósul a bankunió. A frankfurti szigor elemzők szerint jó irány, a megvalósításban rejlenek ugyanakkor a részletek.

Elkészült a Poznan City Center bevásárlóközpont, a TriGranit legújabb ingatlanfejlesztése. Demján Sándor cége a lengyel nagyvárosban egy háromszintes, 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot épített, a 160 millió eurós projektbe  230 üzlet, 35 vendéglátóhely és 1500 parkolóhely, valamint egy kerékpárút és egy szakasz négysávos út is.

Eladta volt nyári gyerektáborát a XII. kerületi önkormányzat, az ingatlant egy Csányi Sándorhoz köthető új cég vásárolta meg 1,65 milliárd forintért – tudta meg a Napi.hu.

Létrejött a Duna Takarék Bank, és ezzel a pénzintézet megmenekült a takarékszövetkezeti szektoron végigsöprő államosítástól. A bank Garancsi István, a Videoton futballcsapat tulajdonosa érdekeltségébe tartozik, aki jó viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A devizahiteles probléma megoldására "új, eddig nem alkalmazott szemléletre van szükség" – írja Walter György és Berlinger Edina. A Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügyek Tanszékének munkatársainak javaslata megfelel ennek a kritériumnak: a fizetni nem tudó adósoknak például jövedelemarányos törlesztést javasolnak.

Hetvenmillió forintos bírságot rótt ki négy könyvterjesztő vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert úgy találta, hogy a Líra, a Sun Books, a Libri és az Alexandra versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek a könyvkiadókkal. A GVH azt büntette, hogy a négy cég olyan – többségében bizományis – szerződéseket kötöttek a kiadókkal, amelyben vállalták, hogy a kiadó által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítések során is.

 Az idei első félévben Egymillióval több turista érkezett repülővel Görögországba, mint tavaly és az elmúlt év azonos időszakához képest autóval is több mint 300 ezerrel többen lépték át ilyen céllal az évek óta a csődközeli állapotban lévő  Földközi-tenger melléki ország határát. A 25 százalékos növekedésből jelentős részt vállaltak magukra a török turisták.

A 2014-es költségvetés az emberek mindennapi életét megkönnyítő költségvetés, amelynek tervezéskor a kormány fő szempontja a pénzügyi stabilitás megőrzése és a családok terheinek csökkentése volt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a büdzsé parlamenti vitáját indító expozéjában csütörtökön. A Költségvetési Tanács (KT) szerint ugyanakkor a növekedés felső határán mozgó teljesítményekre építő, 2014. évi költségvetési javaslat feszített.

A hét képe: a Tesla Motors új, hollandiai gyárában már az európai piacra szánt autók gördülnek le. Elon Musk, a vállalat vezére a héten Németországban haknizott, ahol elmondta, hogy a kontinens legerősebb államában is ingyen tölthetik majd autóikat a Tesla tulajdonosai. Norvégiában eközben szeptemberben már a Tesla Model S-ből adtak el a legtöbbet.
©

A hét mondata: "Rövid időre és korlátozott körben tőlem a hatósági ár sem idegen" – mondta hétfőn Rogán Antal frakcióvezető a hús kedvezményes áfakulcsát új ötlettel gazdagító vitában. Az iparágban ez azonban értelmetlennek tűnik, mivel nincsenek extra profitok, és a mintegy 400 magyar cég mellett versenyző több ezer uniós vállalkozás eleve kizárja a monopol helyzetet.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Augusztusban a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem volumene az egy évvel korábbihoz képest, ez 0,1 százalékkal kevesebb az október 3-án közzétett gyorsbecslésnél – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az első korrekciót követő részletes adatok alapján. Tovább lassult a népességfogyás üteme az év első nyolc hónapjában Magyarországon – derült ki a KSH keddi gyorsjelentéséből. Az előzetes adatok szerint 2013 első nyolc hónapjában 57 895 gyermek született, ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 84 441 halálozás 4,1 százalékos csökkenés a 2012. január-augusztusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 26 546 volt, ami 1478-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Normál szintre esett vissza a cégmegszűnések száma az építőiparban a harmadik negyedévben. A szeptemberrel záruló három hónapban 1283 céget törölt a cégbíróság – ez lényegesen kevesebb mint az előző negyedévi 1645, és nem haladja meg számottevően az évek óta megszokott szintet. Az adatokat közzétevő Opten szerint az építőiparban aligha javulnak tovább a cégstatisztikai mutatók.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt