szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrejött a Duna Takarék Bank, és ezzel a pénzintézet megmenekült a takarékszövetkezeti szektoron végigsöprő államosítástól. A bank Garancsi István, a Videoton futballcsapat tulajdonosa érdekeltségébe tartozik, aki jó viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A Duna Takarékszövetkezet lett az egyetlen pénzügyi szervezet, amely megúszta a takarékszövetkezeti szektor államosítását. A múlt csütörtöki cégközlönyből ugyanis kiderült, hogy a Duna Takarékszövetkezetből megalakult a Duna Takarék Bank Zrt.. A Duna Takarék Garancsi István, a Videoton futballcsapatának tulajdonosának érdekeltségébe tartozik. Az üzletember jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, Garancsi 2011 óta miniszterelnöki megbízott is, a kormányfő a természetjáró és kerékpáros turizmus, valamint az úthálózat fejlesztésével bízta meg.

A Duna Takarék Bank Zrt.-t szeptember 30-án jegyezte be a cégbíróság győri székhellyel, egyúttal megszűnt a jogelőd Duna Takarékszövetkezet. A cégközlönyben megjelent cégkivonat szerint a bank létesítő okiratát április 23-án, két hónappal a takarékszövetkezeteket állami irányítás alá kényszerítő törvény benyújtása előtt hozták létre. A cég jegyzett tőkéje 2,743 milliárd forint. Az új bank igazgatósága öttagú, az egyik igazgatósági tag Garancsi István.  

Garancsi István, a Videoton tulajdonosa (a kép bal szélén) Orbán Viktor, Hernádi Zsolt, a Mol, valamint Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója társaságában
©

Egy takarék mind felett

Mint ismert a parlament július elején olyan törvényt fogadott el, mellyel az állam többségi tulajdonossá vált a Takarékbankban a korábbi többségi tulajdonosokkal, a takarékszövetkezetekkel szemben. A törvény egyúttal olyan előírásokat tartalmazott, amelyek segítségével a kormányzat az azóta eltelt néhány hónap alatt központi állami irányítás alá kényszerítette az egész szektort. A törvény szövege egyetlen esetben biztosított kivételt: arra a takarékszövetkezetre nem vonatkozik a szektor integrációja, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél már kérvényezte a bankká alakulást, és év végéig ez meg is történik.

A kivétel valójában egyetlen pénzügyi szervezetre, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Takarékszövetkezetre illett. A szövetkezet májusban kérvényezte bankká alakulását. A szabály elvileg még a Polgári Takarékszövetkezetre is érvényes lehetne, de egyelőre kérdés, hogy a szervezet megkapja-e az engedélyt. Ők ugyanis már 2011 szeptemberében benyújtották kérelmüket, de tavaly a felügyelet felfüggesztette kérelmüket. A takarékszövetkezet vezetője az Origonak júliusban azt nyilatkozta, a hatóságok azért húzzák az időt, hogy ne kelljen megadniuk az engedélyt.  

A Duna Takarék kivételes helyzete azért is különösen szembeötlő, mert olyan takarékszövetkezetekből korábban létrejött bankok is áldozatul estek az államosításnak, mint a Kinizsi Bank, a Széchenyi Bank, a Pannon Takarék Bank, a Mohácsi Takarék Bank és a DRB Bank. Pedig köztük is voltak olyan hitelintézetek, melyek korábban egy-egy jobboldalinak mondott közszereplőhöz voltak köthetők (pl. a 2002-ben még fideszes polgármesterjelöltként indult Lakatos Antal, aki a Kinizsi Bank elnöke volt az államosításig, vagy Töröcskei István, az Államadósság-kezelő jelenlegi vezetőjéhez köthető Széchenyi Bank, melynek Töröcskei alapító-tulajdonosa volt.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük