szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokakat meglepett, hogy valódi gazdasági növekedés alakult ki Magyarországon, de a hiánytól megszabaduló ország problémái még nem oldódtak meg. Erről beszélt David Lubin, a Citigroup ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu Forint 2014 konferencián.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok piaci zavar gyökere az export összeomlásában keresendő a feltörekvő piacokon. Ezért is lehetett gyenge a növekedés, és ezek a piacok folyó fizetési mérleg hiányokkal szembesülnek. Hozzá kell szokni ehhez – mondta David Lubin. A törékeny öt ország – fragile five – csoportját érintette legrosszabbul a Fed monetáris lazításának visszafogása, a forint ugyanakkor tavaly a legjobban teljesítő fizetőeszköz volt a dollárral szemben a Citigroup ügyvezető igazgatója szerint. A pénzügyi stabilizáció azokban az országokban vált realitássá szerinte, ahol a folyó fizetési mérleg hiányokat tudták kezelni.

Ami valójában megóvta Magyarországot tavaly, az az alacsony kockázat volt (a folyó fizetési mérleg miatt), de a magas reálkamatláb is hozzájárult ehhez. Magyarországgal a piacnak nincs deficitproblémája, de Lubint aggasztja, hogy a magyar gazdaságnak növekedési problémája lett.

„Ha a piac azt mondja egy országnak: finanszírozhatatlan a hiányod, nem adok több pénzt, ezt meg lehet oldani. Ha viszont növekedési probléma van, azt már sokkal nehezebb megoldani” – magyarázta a pénzügyi szakember. Úgy látja, hogy az elmúlt évek tapasztalata nem túl biztatató. A közép-európai kontextusban például alacsony a befektetési szint, és ez nem segíti a helyzet kezelhetőségét. Összességében Magyarország megszabadult a hiányproblémától, ám valójában csödörből vödörbe került – mondta a Citigroup ügyvezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Ha új Mac gépe van, töltse le rá az új VLC lejátszót

Ha új Mac gépe van, töltse le rá az új VLC lejátszót