szerző:
hvg.hu

Jön is pénz Brüsszelből, meg nem is, nő is a hazai autógyárakban a termelési volumen, meg nem is, miközben veszteségbe fordult a Twitter, és hosszú idő után megint találtak Mosonmagyaróvár környékén gusztustalan húsfeldolgozót. Kövesse és szavazza meg a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Minden Magyarországnak járó uniós forrást befagyasztott Brüsszel – adta hírül hétfő délelőtt a 444.hu. A bombahír alapját az adta, hogy az Európai Bizottság (EB) április 16-án kelt levelében azt írta a magyar illetékeseknek, hogy mivel a kormány ismét átalakította az uniós pénzeket a magyar gazdaságba becsatornázó szervezetet, további információkat kérnek az új rendszerről, mielőtt teljesítenék a következő kifizetéseket. Ezt egyébként hivatalosan az EB is nyilatkozta. Sőt, lényegében ezt mondta Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár is, azzal a kiegészítéssel, hogy az ő álláspontjuk szerint Brüsszel nem zárta el a csapokat, igaz, azt kérte, hogy a helyzet tisztázásáig Magyarország ne küldjön április 15-e utáni költségnyilatkozatokat.

Csepreghy szerint ugyanakkor a nevezett időpont előtt keletkezett számlákat már elfogadták, így rövidesen 600 milliárd forint érkezik az EU-tól. Az audit várhatóan júniusig tart majd, addig mintegy 350 milliárd forintos kifizetésre váró számla "torlódik fel" a magyar rendszerben.

Az Európai Bíróság nem oldotta meg az Orbán-kormány devizahiteles problémáját, mert a pénteken közzétett döntésében nem mondta ki a magyar devizahiteles ügyben a szerződés érvénytelenségét. Azt azonban igen, hogy az adott ügyben a Kúria vizsgálhatja majd, tisztességtelen-e az árfolyamrés. A luxembourgi bíróság szerint azoknak a fogyasztóknak, akik külföldi pénznemben meghatározott kölcsönt vesznek fel, képesnek kell lenniük értékelni mindennek a következményeit. A portfolio.hu értelmezése szerint a bankoknak nincs okuk örülni.

A magyar Karma Platform programja, mely Excel-adatsorokból készít webes üzleti alkalmazásokat, bekerült a világ 15 legjobb ötlete közé, valamint Európa legizgalmasabb 5 üzleti innovációja közé választotta a SWIFT Innotribe 500 fős zsűrije Londonban. A világ egyik legrangosabb webes üzleti versenyén májusban hirdetnek győztest.

Egy év alatt több mint 6000 építőipari cég húzta le a rolót, a legutóbbi negyedévben pedig harmadával több (összesen 1562) ilyen cég szűnt meg, mint egy évvel ezelőtt. Az Opten céginformációs szolgáltató adataiból kiolvasható, hogy a háttérben még mindig a felszámolások állnak a leginkább, de míg egy éve csak 168, most 1114 kényszertörlést indítottak a hatóságok az első negyedévben.

Miután az üzletkötés előtt a német Siemens bejelentkezett, hogy megvenné a franciáktól az Alstom energetikai cégét (aminek felvásárlásáról az hónapok óta egyeztet az amerikai General Electrickel), áll a bál. A franciák halasztást kértek a döntéshez, miután beszállt a cirkuszba Francois Hollande francia államfő is, és így már nem csupán egy EU-USA, de egy német-francia konfliktus is kialakulóban van.

Olyan megdöbbentő higiéniás körülményeket találtak Mosonmagyaróvár térségében egy illegális vágóhídon, amilyet még egy falusi disznóölésen sem fogadnának el – mondta beszámolójában kedden Hercsel György, a Győr-Moson-Sopron megyei főállatorvos. Az illegális vágóhíd három húsboltra "termelt", ahol összesen több tonna rossz minőségű tőke- és vadhúst találtak.

Masszívan veszteségbe fordult a Twitter – derült ki az amerikai cég friss negyedéves jelentéséből. Tavaly ilyenkor "csak" 27, most viszont több mint 132 millió dollár veszteségről számolt be a Twitter. Örömre csak az adhat okot, hogy a tavaly novemberben tőzsdére vitt cég negyedéves bevétele több mint megduplázódott, és negyedével több felhasználója is van, mint egy éve.

Kecskeméten a Mercedes-gyár 0-24 órás termelésre áll át. Az eddigi kettő helyett három műszakos termeléshez a létszám adott, a dolgozókat kiképezték – közölte szerdán Ács László, a cég személyzeti vezetője. A 3500 embert foglalkoztató gyárban folyamatosan csökken a német munkavállalók aránya. Az esztergomi Suzukinál azonban valószínűleg fordított irányú folyamatok indulnak; vezért cserél a tulajdonos, és a gyár az egy műszakos munkarendre áll át.

A hét képe: Nem lesz megszorító csomag a következő években – mondta a 2014-es konvergenciaprogram bemutatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
©

A hét mondása: A végtörlesztés az elmúlt négy év legkárosabb intézkedése voltmondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bank közgyűlésén, ahol kijelentését azzal magyarázta, hogy a bankoknak sokba került, a kedvezményt pedig nem azok kapták meg, akik a leginkább rászorultak.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

Az ipari termelői árak 0,6 százalékkal csökkentek márciusban az előző hónaphoz képest és 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ipar belföldi értékesítési árai és a forintban számolt exportárak egy hónap alatt egyformán 0,6 százalékkal csökkentek, tavaly márciussal összevetve a belföldi árak 2,5, az exportárak 1,6 százalékkal estek vissza – írta a KSH.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Annyian repültek Ferihegyen idén júliusig, mint a Malév utolsó évében 12 hónap alatt

Kikerül az esti fő műsorsávból a Barátok közt

Kikerül az esti fő műsorsávból a Barátok közt

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Tucatnyi műtét vár még a szétválasztott bangladesi ikrekre

Tucatnyi műtét vár még a szétválasztott bangladesi ikrekre

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző