szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tényleg visszavonta a kormány az internet adót. Tovább hergelik ugyan a norvégokat, és előrántottak kétmilliárd eurót Brüsszel számára a szivarzsebből, de kénytelen-kelletlen, továbbra is deffenzívában maradt a vasárnapi boltbezárások és a NAV vezetőjének korrupciós gyanúja miatt. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Noha Varga Mihály hétfőn azt mondta a múlt héten felbukkant, a boltok vasárnapi zárva tartását kezdeményező törvényjavaslatról, hogy az nem számíthat a kormány támogatására, csütörtökön KDNP-s képviselők egy csoportja benyújtotta a kereskedelmi törvényt módosító csomagot. Harrach Péter ugyan úgy nyilatkozott, hogy az bírja a kormány támogatását, később, amikor a gazdasági minisztérium cáfolta a politikust, úgy módosított, hogy a kérdésben Orbán Viktor támogatása elégnek bizonyulhat. A kereszténydemokraták indítványának lényege, hogy vasárnap a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek (diszkontok, hiper- és szupermarketek) nem tarthatnak nyitva, és arra csak a családi vállalkozások lesznek jogosultak. Az intézkedés 2015. március 15-től lépne érvénybe, egy friss kutatás szerint egy-egy átlagos vasárnapon 870 ezer család vásárol zömmel hipermarketekben fogyasztási cikkeket.

A vasárnapot leginkább Ön erre fordítaná:

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke nyílt levélben ment neki a Takarékbank és a szektort felügyelő integrációs szervezet vezetőjének, mert állítása szerint pályáztatás nélkül kiszervezték a takarékok közel ezermilliárd forint szabad betétjének kezelését a Diófa Alapkezelőnek, melynek tulajdonosa a Spéder Zoltán által vezetett FHB Jelzálogbank. Pénteken a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Takarékbank közleményt adott ki, melyben visszautasítják „az OTSZ valótlan vádaskodásait”, és azt írják, a takarékszövetkezetek eddig is és továbbra is a Takarékbanknál helyezik el szabad pénzeszközeiket, csak a Takarék Alapkezelő által kezelt alapok vagyonának kezelését bízták rá az FHB alapkezelőjére, ami mintegy 35 milliárd forint.  

Most ki nem mond igazat?

Az internetadó tervéről előzetesen sem az illetékes szaktárca, sem pedig a Miniszterelnökség nem tudott, de ez is csak egy újabb adalék ahhoz, hogy a kormánynak  technológia-fóbiája van - - nyilatkozta Laufer Tamás, az informatikai vállalkozásokat tömörítő IVSZ elnöke. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy a regnáló kormány szóban ugyan sok mindent megígért már, de teljesíteni alig valamire hajlandó. Az elnök erről azt követően beszélt, hogy a múlt pénteken Orbán Viktor utalt arra, hogy a netadót visszavonják, de még azt megelőzően, hogy a jövő évi adócsomagból azt szerdán valóban törölték.

Ezek után akkor lesz majd nálunk internetadó, ha

A NAV elnöke elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó azt állítja, hogy a kitiltásról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét, a nevét azonban nem hajlandó elárulni. Lemondani nem akar, mert azzal beismerné a korrupciós vádakat. 

Ki hazudik?

Kétmilliárd eurós törlesztőrészletet utalt át Magyarország az Európai Uniónak abból a hitelből, amelyet még a 2008 őszén, az Európai Bizottsággal kötött hitelmegállapodás biztosított az országnak. A tárca szerint a mintegy 620 milliárd forintos törlesztés közel 2,1 százalékponttal csökkenti az államadósságot. A teljes kölcsönből még másfél milliárd eurónyi van hátra, mivel az IMF-nek már tavaly törlesztettünk mindent.

Az Ön első kérdése erre:

"Ha rosszindulatúak lennénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a norvég nagykövet kvázi zsarolja Magyarországot, a magyar adófizetőket" – mondta a Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára a norvég nagykövet az ATV-ben elhangzó mondataira válaszolt, miután Tove Skarstein úgy fogalmazott:ha a magyar kormány nem hagyja dolgozni az Ökotárs Alapítványt, akkor Norvégia azt a pénzt sem utalja el, amit eddig  Norvég Alapból a magyar kormány osztott szét eddig.

Ha tehetné, mit mondana Csepreghy Nándornak?

Elhalasztja a kormány az M0-ás körgyűrű újabb, Pilisborosjenő és Budakalász között korábban 2020-ra ígért nagyjából nyolc kilométeres szakaszának megépítését a 2022 utáni évekre – írta a Népszabadság. Ahhoz, hogy az M0-ás körbeérjen Budapest körül, még nagyjából 26 kilométernyi új szakaszt kellene megépíteni, többek között a 10-es és 11-es főutat összekötő utat, melynek megépítését nem tudják finanszírozni a 2021-ig tartó költségvetési időszakában esedékes EU támogatásokból.

Azért nem épül fel az említett szakasz,

A pornókirályként is emlegetett Gattyán György megelőzte Csányi Sándort a leggazdagabb magyar toplistáján. Gattyánnak annak ellenére sikerült az élre ugrania, hogy tavaly a kedvezőtlenné váló hazai viszonyok miatt Luxemburgba költöztette a legnagyobb cégét, a Docler Holdingot. Vagyonát 174,3 milliárd forintra becsülte a Forbes magazin, Csányi 159,5 milliárd forintjával a második helyre szorult, a harmadik Demján Sándornak pedig 146,3 milliárdja van a magazin számításai szerint. Simicska Lajos először került fel a listára, és 45,3 milliárd forintjával a 16. helyen végzett.

A kis magyar oligarchahatározót ön úgy értelmezi, hogy ...

 

A hét képe: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője találkozott szerdán a Parlamentben, ahol Lech Walesa, Lengyelország korábbi elnöke megkapta a Visegrád Bridge-díjat.
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett