szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár zsarolásként is lehet értelmezni azt, hogy a norvég kormány csak akkor folytatná a Magyarországnak járó összes pénz folyósítását, ha továbbra is az Ökotárs Alapítvány oszthatja szét a civileknek szánt támogatásokat – mondta a Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Ha rosszindulatúak lennénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a norvég nagykövet kvázi zsarolja Magyarországot, a magyar adófizetőket – mondta a Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Arra reagált, hogy Tove Skarstein norvég nagykövet az ATV-ben szerda este azt mondta, ha a magyar kormány nem hagyja dolgozni az Ökotárst, akkor Norvégia azt a pénzt sem fogja elutalni, amit egyébként a magyar kormány osztott szét eddig. Ezzel 140 millió eurót veszíthet Magyarország.

©

Csepreghy Nándor most a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem is tudják értelmezni a norvég feltételeket, és van egy szerződés, amely szerint Magyarországot megilleti 36 milliárd forint.

Habár a norvég kormány az összeg folyósítását korábban felfüggesztette arra hivatkozva, hogy a pénz elosztása kikerült az államigazgatásból, ezt már orvosolták Csepreghy Nándor szerint, a feladat ugyanis visszakerült a Miniszterelnökségre. Ráadásul ez el is különül a civil pénzek ügyétől – tette hozzá.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint a norvég nagykövet mondatai azt sugallják, a magyar kormány hunyjon szemet afelett, hogy a Kehi-vizsgálat több bűncselekmény gyanúja is megfogalmazódott az Ökotárs tevékenységével kapcsolatban, ami miatt már feljelentést is tettek.

A norvég nagykövet szerdán egyébként arról is beszélt, azért utasították vissza Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlatát, hogy tárgyaljanak az Ökotárst elmarasztaló Kehi-jelentésről, mert nem ismerik el a hivatal nyomozását és a jelentést sem. Nem hiteles, mivel először volt meg a végkövetkeztetés, és ehhez gyártották le a jelentést – mondta Tove Skarstein, aki szerint egy norvég vizsgálat is folyik, ezt november végén zárhatják le.

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy az igazságszolgáltatás végezze a feladatát, a munkájába nem lehet beleavatkozni – tette hozzá Csepreghy Nándor. Azt mondta, nem engednek semmiféle zsarolásnak, és arra kérik a norvég felet, tartsa be a szerződésben foglaltakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro