szerző:
Gyenis Ágnes
Tetszett a cikk?

A brókerház vezérigazgatója a razzia előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől. Nem menekültek el külföldre a Buda-Cash vezetői, mondta az ügyvédjük a HVG-nek, és azt is állította, a hiány valóban "köszönő viszonyban" van a 100 milliárd forinttal.

„Nem menekültek külföldre, itthon vannak és a hatóságok rendelkezésére állnak” – szögezte le a magyar sajtóban elsőként a HVG-nek nyilatkozó Bánáti János, Tölgyesi Péternek, a Buda-Cash Brókerház vezérigazgatójának védője. Hozzátette, ezt a kijelentést a két vezérigazgató-helyettes, Varga Péter és Gyarmati János nevében is tette.

Az ügyvéd elmondása szerint az ügyről egyelőre annyit közölhet, hogy védence a rendőrség hétfő esti razziája előtt meghallgatást kért az MNB vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal „köszönő viszonyban” álló hiányát.

©

A hiány valóban abból jött össze, hogy a brókercég nem tudott elszámolni a DRB bankcsoport négy pénzintézetének értékpapírjaival, főképpen állampapírokkal, ám azt még nem tárták fel, hogy pontosan milyen ügyletek deficitjének a fedezésére használták fel azokat. A rendőrségen egyelőre folynak a tanúkihallgatások, de az eljárás hangvételéből az következik, hogy sikkasztással gyanúsíthatják majd meg őket és esetleges társaikat.

Bánáti elmondta még, hogy a felügyeleti ellenőrzés előtti éjszakán dolgoztak a Buda-Cash Brókerház Gellért-hegyi fellegvárásban, de nem a brókerek, hanem az épület egyik bérlője, amely bankkártya-ügyeletek rögzítését végezte éjszakai műszakban, állítólag teljesen legálisan. Az ügyvéd szerint senki sem pancsolt bele a brókercég dokumentumaiba, és a sajtóhírekkel ellentétben nem tüntettek el esetleges bizonyítékokat.

A hvg.hu is arról írt, hogy a razzia előtt, vasárnap, illetve hétfőn hajnalban valakik feket zsákokat pakolásztak az épület közelében. Azonban csütörtökön beszéltünk Jendrolovics Pállal, a brókerházhoz kirendelt felügyeleti biztossal is, és ő is azt állította a HVG-nek, hogy egy a Buda-Cashtől független bérlő dolgozik ott éjszakánként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket