szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 5 éve ülünk a befektetésre nem ajánlott, nem éppen díszes társaságban, és a leminősítésekre még mindig nem következtek a várt felminősítések. Ma sem, a Fitch Ratings minden ellenkező jelzés ellenére bóvliban hagyta az adósbesorolásunkat.

Megerősítette Magyarország eddigi BB+-os besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő és egyben meghagyta a kilátásokra vonatkozó pozitív minősítést - olvasható a hitelminősítő honlapján. A BB+ szintű devizaadós osztályzat a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmarad, a pozitív kilátás pedig a felminősítés valószínűségét jelzi.

Orbán ígérete

Már öt éve várjuk, hogy teljesüljön a miniszterelnök ígérete, mely szerint a leminősítéseket felminősítések fogják követni. Ezt Orbán Viktor 2010 decemberében mondta, amikor az ország elindult a befektetésre ajánlott kategória alljára, majd a nem szokványos magyar gazdaságpolitikának köszönhetően a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában landolt 2011-2012-ben.

Orbán Viktor februárban megállapodott Andreas Treichllel és az EBRD-vel, hogy csökkenti a bankadót, és a kormány nem sújtja további terhekkel a szektort.
©

A miniszterelnök még egy ideig mondogatta a szlogent, de a felminősítések nem jöttek. Nem csoda, hogy fideszes berkekben már jó ideje hallani, hogy úgy kellene a felminősítés, mint egy falat kenyér. Varga Mihály is azt nyilatkozta nyáron, hogy ez már igazán kijárna Magyarországnak. Aztán eljött a szeptember, és nagyon várták a Moody’s felminősítését, de csak felminősítésre utaló pozitív kilátást tett a bóvli sáv tetején beragadt (Ba1) adósosztályzatunkhoz.

Pénteken ismét eljött az alkalom, ugyanis november 20-ra harangozták be, hogy a Fitch Ratings jelentést tesz a magyar adósbesorolás hogylétéről. Varga Mihály megint rákészült, és ismét lenyilatkozta, hogy jó okunk van bízni a felminősítésben. A hitelminősítő november elején nyilvánosan is közölte, hogy van esély a felminősítésre. Ez mégsem következett be.

Összezördültek a bankokkal

A hitelminősítő jelentésének közzététele előtt rossz hírt kaphatott Varga, mert az M1 műsorában pénteken délelőtt azt mondta, nem számít felminősítésre. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra most nem lehet számítani (a pozitív kilátásnak általában éppen az az üzenete, hogy felminősítést valószínűsít, persze ennek nincs határideje).

A Fitch régóta üzengeti a kormánynak, hogy azzal húzhatná ki az országot a bóvliból, ha csökkenne a bankadó és barátságosabb környezetet alakítana ki a cégeknek. Emiatt a lehető legrosszabb pillanatban jött, hogy november elején összekülönbözött az Erste-vezérrel és a bankokkal. Kiderült ugyanis, hogy csak olyan mértékben csökkentenék a bankadót az egyes bankoknak, amilyen mértékben növelik a hitelezésüket.

Pedig ilyen feltételekről nem volt szó, amikor a kormány beígérte az adócsökkentést az Erstével és az Európai Beruházási és Újjáépítési Bankkal (EBRD) kötött februári megállapodásban, amit mindenki a bankokkal való kiegyezésként értékelt. A bankoknak azzal is komoly problémájuk volt, hogy a Quaestor-kötvényesek 200 milliárdos kártalanítását is nekik kellett volna állniuk, pedig semmi közük nem volt a történethez.

Aztán a kormánynak is leeshetett, hogy nem lesz felminősítés, ha megszegi a megállapodást, és sietve megüzente a Fitchnek, csökkeni fog a bankadó. Az Alkotmánybíróság pedig éppen a héten döntött a bankok másik sérelméről, és elkaszálta a kártalanítást előíró törvény vonatkozó rendelkezéseit).

Rossz társaságba keveredtünk

Az teljesen érthető, hogy a miniszterelnök és a kormánypárt nagyon szeretné, hogy levegyék rólunk a bóvli címkét. Nézzék csak micsoda társaságban vagyunk a Fitchnél már évek óta! A befektetésre nem ajánlott sáv tetején és környékén érdemes szétnézni:

A Fitchnél a hosszú távú fizetőképességünk alapján ugyanolyan megbízható országok vagyunk, mint Macedónia, Costa Rica vagy Portugália, és kevésbé megbízhatóak, mint Azerbajdzsán, Bulgária, Románia, Oroszország vagy éppen Namíbia. A közép-európai országok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, de a balti országok is hozzánk képest sokkal megbízhatóbb adósok.

A másik, amire ácsingózhat a kormány, hogy a Fitch felminősítése után valóban eljöhetne a felminősítések sorozata, ugyanis a másik két hitelminősítő is nagy valószínűséggel követné.

Jelenleg mindhárom hitelminősítőnél egy szinten vagyunk, egy fokozattal a befektetésre ajánlott sáv alatt. Márciusban az S&P-től már kaptunk egy felminősítést, addig az volt a legrosszabb osztályzatunk, kettővel a befektetésre ajánlott sáv alatt. A Fitch is javított idén,  májusban pozitív kilátást tett az adósosztályzatunk mellé.

A felminősítés nyilvánvaló hozadéka az lenne, hogy ha már két hitelminősítőnél kikerülnénk a bóvliból, visszatérhetnének a magyar adósságpiacra azok az intézményi befektetők is, amelyeknek a szabályzata csak befektetési ajánlású szuverén papírok vásárlását engedélyezi.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten

Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten

Törölte a Mi Hazánk oldalát a Facebook

Törölte a Mi Hazánk oldalát a Facebook

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak