szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnt, újra összerúgja a port a bankszektorral a kormány. Most úgy fest, meggondolták magukat, a bankadót a korábban ígértnél is nagyobb mértékben csökkentik.

Úgy fest, visszavesz a harcias hozzáállásból a magyar állam a bankadónál.

Ígéret újragondolva

Az elmúlt hetekben több komoly figyelmeztetést is kapott a kormány, hogy baj lesz abból, ha – mint ahogyan az jó ideig úgy is tűnt – megsérti a bankszektorral való kiegyezésnek tekintett tavaszi megállapodást. Tavasszal az Erste Bankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött egyezséget a kormány, melynek értelmében csökkenti a bankok terhét, újabb terheket nem sóz a hitelintézetek nyakába, cserébe pedig bevásárolhatja magát 15 százalék erejéig az Erstébe. A kormány bár elfogadtatott a parlamenttel ennek megfelelő törvényt, mégis közben a brókerbotrányok okozta károk enyhítése, a károsult magánszemélyek kártérítése céljából a bankszektorra nagy terhet rakott. Pár hete pedig azt dobta be a jegybank, hogy érdemes lenne a bankadó csökkentését ahhoz kötni, hogy növeli-e a hitelezését adott bank. Az Erste vezére ezek miatt emelte fel hangját nemrég, kilátásba helyezte, hogy ők visszalépnek a tulajdonrész magyar államnak történő eladásából.

Orbán Viktor az EBRD és az Erste Bank vezére között idén februárban, a megállapodás bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón
©

A kormány pedig hiába várta azt, hogy hitelminősítők kivegyék az országot a bóvli kategóriából, nem tették meg, amelyben szerepe volt a bankokra rótt vagy kilátásba helyezett terheknek is. Annak ellenére sem tették meg a szívességet a hitelminősítők, hogy az Alkotmánybíróság a múlt héten a kormány kezére játszott, elkaszálva a Quaestor-kötvényesek kártalanítását szabályozó törvénynek két kardinális részét, ezzel pedig lehetővé vált, hogy a kormány esetleg kisebb cechet pakoljon a bankokra.

Új, még kedvezőbb ajánlat

A kormány, úgy fest, elhatározta, tartani akarja a szavát. A most benyújtott friss adótörvényben módosítják a bankadót, még jobban csökkentik annál, mint amennyit a kormány még tavasszal ajánlott, vállalt.

Tavasszal azt mondták, a bankadó jövőre a mérlegfőösszeg 0,15 százaléka (mint most) 50 milliárdos adóalapig, afeletti mérlegfőösszegnél pedig – a mostani 0,53 helyett – 0,31 százalék. Ezt annyival toldaná meg a kormány, hogy a bankadó összege jövőre az ideinek maximum a 45 százaléka lehet – vagyis összességében a vállaltnál is nagyobb mértékben apadhat egyes bankok bankadó-terhe.

2017-ben és 2018-ban a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékra apadna (mint ahogyan tavasszal meg is állapodtak), de most ehhez még hozzávarrnák, hogy az összeg nem haladhatja meg a 2016-ost. Sőt, ha az adott bank növelné jövőre a vállalati vagy lakossági hitelek állományát, növelné a hitelezését, annál a 2017-es és 2018-as bankadó az ideinek legfeljebb 30 százaléka lehetne.

A kormány még egy dolgot tesz a bankadóval. Korábban lehetőséget biztosított volna, hogy az orosz vagy ukrán leánybankkal rendelkező magyar bankok csökkentsék pár milliárd forinttal az adójukat. Ez praktikusan az OTP-t jelentette volna. Az EU szerint azonban ez tiltott állami támogatás lehet, ezért ezt a könnyítést a kabinet most kiveszi a törvényből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába