szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

130 milliárd folyt be eddig az államiföld-árveréseken - összegzett Fazekas Sándor szakminiszter egy reggeli interjúban. Az állam a bevételből földeket fog venni, mondta egy nappal az után, hogy az Alkotmánybíróság lényegében előírta: csak földvásárlásra fordíthatók a földeladásokból származó összegek.

Földet vásárol az állam az állami földek árverésén befolyt bevételből - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

A hatályos jogszabályok és a kormányrendelet is tartalmazza, hogy az állami vagyon gyarapítására kell fordítani a földeladásból származó bevételt - mondta Fazekas.

Mint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság egy pontban kaszálta csak el az állami földek elárverezéséről rendelkező jogszabályt, mégpedig éppen a bevételek felhasználása tekintetében. A törvény lehetővé tette volna, hogy az állam a földvásárlástól eltérő célokra - így akár stadionépítésre, részvényvásárlásra, egyéb ingatlan megszerzésére - is felhasználhassa az árveréseken beszedett bevételeket. Ezután viszont csak földvásárlásra költheti a befolyó 300 milliárd forintra saccolt összeget.

©

Az Alkotmánybíróság kifogása azonban nem okoz nagy gondot a kormánynak, a testület gyakorlatilag áldását adta arra, hogy a földekből Fideszhez közeli körök profitáljanak. Cikkünkben több példát hoztunk a liciteken történt visszás esetekre.

Az államnak eddig mintegy 130 milliárd forint bevétele származott az árverésekből, a programot folytatják. A föld vagyon, nemzeti kincs, akkor is, ha a gazdák tulajdonában van - mondta szerda reggel Fazekas Sándor. A miniszter szerint eddig mintegy tízezer gazdálkodó tudott 100 ezer hektár földet venni. Árveréseken 4800 parcella talált gazdára, a szerződéskötések folyamatban vannak.

Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is lesz érdeklődés a döntően 10-20 hektáros parcellák iránt.

Fazekas Sándor szerint az árverések rendszere átlátható, a törvényben rögzítettek szerint a helyben lakó gazdálkodók vehetnek részt rajta, mindet adat nyilvános.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!