szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

A tej, a sajt és az összes tejtermék jelenlegi ára tarthatatlan, a boltok még erőlködnek, de csak idő kérdése, és kénytelenek lesznek árat emelni.

Ha bemegy egy élelmiszerboltba, alaposan nézze meg az összes tejtermék árát, az UHT és ESL tejtől kezdve a kefiren át a joghurtig, a sajtokra pedig külön szenteljen figyelmet. Utána búcsúzzon el az árcédulán lévő számoktól, mert hamarosan nem látja azokat viszont: legalább 10 százalékos drágulás várható a következő hónapokban – mindegy, melyik láncnál szokott vásárolni.

Képünk illusztráció
©

A tejtermékek átvételi árát (tehát azt, amit a bolt fizeti a feldolgozónak) az utóbbi időben gyakorlatilag minden lánc megemelte – nem feltétlenül azért, mert szociálisan érzékeny lenne a magyar tejtermelők sanyarú helyzete iránt, hanem azért, mert kénytelen volt.

A nemzetközi piacokon ugyanis olyan áremelkedés volt, hogy a termelők ott literenként már akár 30-35 forinttal is drágábban adhatták volna el a tejet, ahhoz képest, mintha a magyar felvásárlókkal üzleteltek volna. Míg Magyarországon 70 forint körül volt az átadási ár, az úgynevezett spot (azonnali) piacokon már a 110 forintot is megadják a vevők a tejért.

Ez tarthatatlan különbség, muszáj volt idehaza is feljebb menni,

különben a boltok nem jutottak volna magyar tejhez.

Megkérdeztünk néhány élelmiszerboltláncot arról, hogy ez a literenként egyelőre mintegy 10 forintos növelés (ami ideiglenesen stabilizálta a piacot, de még nem tekinthető hosszabb távú megoldásnak) megjelent-e már a polcokon, de egyelőre úgy tűnik, hogy a boltok igyekeztek benyelni a drágulást. A trend az, hogy a láncok a megnövekedett költségeiket igyekeznek nem áthárítani a fogyasztókra. Ami egyébként azért is egyre nehezebb, mert a személyi költségeik is mennek felfelé, a munkaerőhiány miatt ugyanis növelniük kell a béreket.

©

A tejet egyelőre az menti, hogy általában a legolcsóbb literes tej az egyik olyan áru, amellyel be szokták húzni a vevőket a boltba.

Kulcsfontosságú termék, így addig akcióznak, kitartanak vele, amíg tudnak.

Ez azonban csak ideig-óráig lesz így (az Aldi és a Lidl például lényegében azt mondta, hogy a magasabb átvételi árakat egyelőre nem érvényesítette kínálatában, illetve csak a termékek szűk körében lépte meg az áremelést).

„Az UHT, az ESL tej, a vaj és a sajtok esetében mindenképpen további áremelésekre lesz szükség, és arra számítunk, hogy ez végső soron valamennyire a polcokon is meg fog mutatkozni” – mondja Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke. A Lidl nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy szerinte tartható-e a jelenlegi árszint, az Aldi pedig azt mondta, hogy kooperatív megoldásra törekszik, mint eddig is tette.

Egészen olcsó tejbe egyébként még az elmúlt hónapokban is bele lehetett futni egy-egy boltban, de a szakértők szerint ennek alapvetően csak két reális oka lehetett: extrém vevőcsalogató akciózás vagy kreatív áfakönyvelés. Utóbbi különösen a szlovák import tejnél volt esélyes.

©

A tej átvételi ára egyébként az oroszországi embargó 2014-es bevezetése után kezdett csökkenni, akkor még 110 forint körül mozgott az árszint, de az Európában bennragadt mennyiség túlkínálathoz vezetett. A csökkenés üteme 2015-ben ugyan mérséklődött ugyan, de maradt a nyomott 80 forint körüli szint. Idén viszont beindult a hullámvasút. Először az év első felében 65 forintig zuhant az árfolyam, ami már tényleg az a szint,

amikor a gazdák inkább kiöntik a tejet egy-egy nagyáruház parkolójába,

vagyis elértük a trend alját. Hamarosan el is indult az emelkedés, amit most elsősorban a kínai kereslet élénkülése hajt, és végső soron ez érkezik meg most a magyar boltok polcaira is, némi fáziskéséssel.

Amint azt korábban részletesen bemutattuk, a sertéshúsnál is egészen hasonló folyamatok játszódtak le, amelynek következménye az lett, hogy az év elején bevezetett 22 százalékos áfacsökkentés előnyei elszivárogtak. A sertéshús ma 5 százalékos áfával ugyanannyiba kerül, mint tavaly év végén 27 százalékos teherrel, ha viszont nem lett volna áfacsökkentés, valószínűleg még a tavalyihoz képest is jókora drágulást érezhettünk volna.

A sertésnél a 27 százalékról 5 százalékra levitt áfa elsősorban arra lehetett jó, hogy a feketepiacot visszaszorítsa (ekkora áfatömegért nem éri meg a csalást kockáztatni).

A tej esetében viszont még megvan az ügyeskedők játéktere.

Januártól a baromfihús és a tojás mellett a friss tej áfája is 5 százalékra csökken, ez azonban nem érinti a feldolgozott termékeket, ahol az adóteher továbbra is 27 százalék marad. Így a tejtermékeknél nem lesz meg a sertéshús meséje, még arra sem lehet számítani, hogy a boltokban legalább időlegesen nem látjuk a nemzetközi áremelkedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index