szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Nem látszódik a sertéshús árán a januártól érvényes jelentős áfacsökkentés, mert a nemzetközi helyzet év közben erősen fokozódott.

A sarki hentes széttárja a kezét, amikor arról kérdezzük, miért adja 1200 forintért a sertéslapockát, hiszen az áfacsökkentés következtében januárban még 1000 forint körül mozgott az átlagos ára. „Én is ennyiért kapom, higgye el” – mondja, több magyarázatra pedig nincs ideje. Csúcsidő van, pörög az üzlet, jönnek a sült kolbászra ácsingózó ebédelők.

A vásárlók is beletörődve fogadják, hogy a sertéscombért, illetve a lapockáért többnyire mindenhol 1100-1200 forintot kell adniuk. A sertéshús áfájának csökkentésére már csak halványan emlékeznek.

Sertéshúsajánlat a Spartól.
©

Amint azt korábban részletesen bemutattuk, a 27 százalékos áfa 5 százalékra csökkentéséből származó előnyöket a kisebb hentesboltok általában eleve nem tudták átadni a fogyasztóknak, mert az ágazatban jellemző áfaeltüntetési praktikák miatt ők már korábban is csaknem nettó áron árulták a portékájukat. A nagyobb láncok árképzését pedig az egyedi akciók miatt szinte lehetetlen pontosan követni.

Áfacsökkentés utáni ajánlatok az Aldiban, januárban.
©

Ám az biztos, hogy az év eleje óta körülbelül 10 százalékkal magasabban van az árszint, a láncok pultjaiban jelenleg leginkább 1100 forint körül lehet lapockát venni, és 1200 körül van a comb kilónkénti ára. Nagyjából ezt a szintet igyekeznek tartani a kisebb hentesboltok is.

Sertéshús árak a Prima üzletekben.
©

A vásárló szempontjából tehát az áfacsökkentésnek annyi.

Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy Magyarországon a hasított sertés ára hogyan alakult idén (az adatok a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (VHT) származnak ). 

Míg az év elején még 400-430 forint között mozgott az ár, április vége felé meredeken emelkedni kezdett és csak július közepére állapodott meg, 530-540 forint magasságában. (A boltokban is ez az emelkedés jelenik meg, a kereskedői lánc végén, kicsit nyomottabb mértékben.)

Nézzük meg ugyanezt az EU 28 országának átlagával: 

A vonalak szépen követik egymást, vagyis semmi mást nem látunk, minthogy a magyar piac szerves része az európainak.

Kissé elkeserítő csak az, ha a magyar adatokat a dán és a holland számokkal vetjük össze, ebből ugyanis az derül ki, hogy ezekben a jóval magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban a sertéshús ára alacsonyabb szinten követi le az európai trendeket: 

A Magro.hu agrárportál saját gyűjtését is megnéztük, e szerint a rövidkaraj és a comb bolti ára egészen májusig-júniusig tartotta magát, majd nem tudott ellenállni a nemzetközi trendnek, és szépen emelkedni kezdett:

„Túl kicsi piac vagyunk ahhoz, hogy tiszta, minden évre érvényes ártrendjeink legyenek” – mondja Németh István, a portál szakértője. Az áfa változásai, az orosz embargó, de még egy másik húsféle előretörése vagy visszaszorulása is bele tud zavarni a képbe – teszi hozzá. Magyarország ugyan nem szállít sok sertést Oroszországba, de más európai országok igen, és az embargó alatt az unióban ragadt hús a kínálatot növeli, lejjebb viszi az árakat.

Babati Zoltán, a VHT elnöke, maga is sertéspiaci résztvevő azonban azt mondja, idén az ázsiai, főleg kínai kereslet erősödött, ez pedig éppenséggel felfelé nyomta az árakat.

Amit a boltban látunk, az a feldolgozói árak emelkedésének lenyomata. A drágulás nem feltétlenül jelenik meg teljes mértékben, mert az áruházláncok az akcióikkal és az egyedi beszerzéseikkel időről időre el tudnak térni a trendtől, de végső soron a fő irányoktól hosszabb távon még ők sem tudnak függetlenedni.

"A sertéshúsok ára a világpiaci árak alakulása miatt emelkedett, ami az erős kínai érdeklődés, illetve felvásárlás miatt jelentősen megnőtt, ezért a mi beszállítóink is kénytelen voltak emelni a sertéshús árán, ami a polci árak változásához is vezetett" – magyarázta érdeklődésünkre az Aldi.

Az áfa csökkentése tehát elsősorban arra volt jó, hogy – az időleges árcsökkenés mellett – a piac fehéredéséhez járuljon hozzá (5 százalékos áfatömegnél gyakorlatilag nem éri meg elcsalni az adót). Ez persze nem jelenti azt, hogy a csalók feladták volna, csak azt, hogy most más áruféleségekre kénytelenek koncentrálni.

Újra bemártották itthon a Tescót, most a húsok miatt

Gyengébb minőségű, alacsonyabb áron beszerezhető tőkehúsokra váltott a Tesco - állította a Magyar Idők a lánc beszállítóira hivatkozva. A lap szerint tovább szűkül a legnagyobb piaci szereplő árukészlete, illetve az üzletek eladótere, amit a cég a vásárlók igényeivel indokol.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!