szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiszámolta a Bloomberg, milyen ára lenne annak, ha Donald Trump kívánságának megfelelően az Egyesült Államokban gyártanák az iPhone-okat. Brutális eredmény jött ki.

Tárgyalni kezdett az Apple legfontosabb kínai gyártójával, a Foxconnal arról, hogyan tudnák a távol-keleti országban zajló gyártást a cég hazájába, az Egyesült Államokba költöztetni. A cég nem önszántából térne haza: a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump gazdasági programjának egyik alapeleme ugyanis éppen a gyártás Amerikába költöztetése lenne, sőt, egy kampánybeszédében a technológiai óriáscégtől várta ezt el.

Trump híveinek bizonyára tetszene az, ha az iPhone-t vagy a MacBookokat az USA-ban szerelnék össze, kár, hogy ez soha nem fog megtörténni – prognosztizálja a Bloomberg. A hírügynökség technológiai szakblogja szerint ugyanis sem a munkaerő, sem a szükséges ellátási lánc nincs meg ehhez.

Ázsia ugyanis már jóval azelőtt központi szerepet játszott a cég gyártásában, hogy a világ legnagyobb cégévé nőtte ki magát. Első távol-keleti üzemét 1981-ben nyitotta meg Szingapúrban, és a választás akkor sem volt véletlen. A gyorsan fejlődő városállamban nem csupán az adózási környezet volt ideális, de a gyártási és szállítási infrastruktúra, a tudás és a beszállítói lánc is.

Később Kína is felzárkózott, így 2004-re az Apple az utolsó amerikai gyárát is bezárta, és a távol-keleti országot – Trump mostani fő ellenségét – tette meg ipari központtá. Kínában persze leginkább az óriási rendelkezésre álló munkaerő-kapacitás lehetett vonzó és természetesen a dolgozók alacsony bérköltsége.

Ma a legnagyobb iPhone-gyár Csengcsouban 110 ezer embert alkalmaz, a létszám pedig – ha szükséges – ennek akár a duplájára is növelhető. Tavaly, az iPhone 6S bevezetése előtt még 100 ezer embert vettek fel a gyártás meggyorsítása érdekében. Az Egyesült Államokban mindez elképzelhetetlen lenne, függetlenül attól, az elnök mit gondol – jegyzi meg a Bloomberg. A sencseni Foxconn-gyár – amely leginkább az embertelen munkakörülmények miatt elkövetett öngyilkosságokkal került be a hírekbe – 240 ezer embert alkalmaz.

Nem csak a létszám lenne azonban a probléma, megfelelően képzett mérnökökből sem találnának eleget Amerikában. Tim Cook, az Apple vezetője tavaly úgy nyilatkozott, hogy a 200 ezer összeszerelő munkás felügyeletére 8700 mérnökre van szüksége a cégnek, ehhez képest az amerikai egyetemekről mindössze 7000 ilyen szakember került ki 2014-ben.

A Kínában kialakított ipari koncentráció másik nagy előnye az, hogy a különböző helyeken előállított alkatrészek könnyen és gyorsan szállíthatók az összeszerelő gyárakba. Ez is olcsóbbá teszi a termékek előállítását.

Vagyis ha valami csoda folytán mégis sikerülne Amerikába költöztetni az összeszerelést, azzal nem csak a kínaiak járnának rosszul, de az amerikaiak is, hiszen jóval drágábban jutnának hozzá az Apple termékeihez. A Bloomberg kétszeres árat sem tart elképzelhetetlennek.

Trump ötletének a véghezvitele tehát évtizedekbe telne, és igen sokba kerülne. Van azonban még egy probléma: ha a csúcstechnológiát előállító cégek rákényszerülnének a hazaköltözésre, akkor vélhetően a mostaninál sokkal jobban automatizálnák a termelést. Így pedig nem az amerikai emberek jutnának munkához, hanem robotok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok