szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rogyadozik a Quaestor-vád, hazahozták a karibi paradicsomból Bróker Marcsit, nő a káosz a nyugdíjasok ajándék Erzsébet-pakkja körül. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Beütött a krach a Quaestor-perben: kizárta a bíróság a vád egyik szakértőjét, miután kiderült, hogy a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához köthető, így elfogult lehet. Ha emiatt a szakértői vélemény sem használható, a vád talán legfontosabb bizonyítékát veszíti el. Különös, hogy a szakértő véletlenszerű kiválasztásakor ezt nem közölte, de a kapcsolatra a szakértői vizsgálat kezdetekor sem derült fény.

Én nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de

A héten megkezdődött az Erzsébet-utalványok kézbesítése, de nem sikerült zökkenőmentesen levezényelni az eddig sem bonyodalommentes történetet. A hét elején többen jelezték, hogy az ígért tízezer forint értékű utalvány helyett csak ötezer forintosat kaptak. Az államtitkárság szerint csak az okozott zavart, hogy több kisebb címletű Erzsébet-utalvány érkezik, amelyeket a perforáció mentén kell leválasztani egymásról. Akiket nem találtak otthon, azok rázúdultak az egyébként is túlterhelt postára, így több helyen sorszám nélkül adják ki az utalványokat. Majd a NAV közleményben megnyugtatott mindenkit, hogy nem kell adózniuk a tétel után.

Öröm látni,

Egy kivétellel minden ügyben azzal zárta le a rendőrség a nyomozást Horváth András egykori NAV-hivatalnok még 2013-ben tett feljelentései ügyében, hogy nem történt bűncselekmény, bár az indoklása több esetben meghökkentő volt, mert nem cáfolta a bejelentő állításait, viszont arra jutott, hogy amiről szó van, az nem bűncselekmény. Horváth legendás zöld dossziéjának dokumentumai az adóhatóság által nem vizsgált, ezermilliárdos nagyságrendű adócsalás, adóelkerülés gyanújával illetett ügyekről szóltak.

Nincs is ezzel semmi baj,

A Google mindent lát: a keresőóriási azt is tudja, miből szeretnének meggazdagodni a magyarok. A legnépszerűbb 2016-os Google-keresőkifejezések közül, amelyekben szerepelt a befektetés szó, a legnépszerűbb az arany volt, megelőzve az értékpapírt is. Sokan bíznak a földben, a növényekben és - L. Simon László még államtitkárként elmondott figyelmeztetése ellenére - a napelemekben, de a listára felkerültek nem épp hagyományos befektetési formák is.

Például idén nagyon sokan kerestek rá arra, hogyan lehetne tippmixen befektetni, bár olyan mázlista egy sem akadt, aki egyszerre fogadta volna meg a Brexitet, Trump elnökségét és azt, hogy angol bajnok lesz a Leicester. A szerverbefektetés – amelyről azóta kiderült, hogy egy orosz pilótajátékhoz is jókora köze van – a negyedik helyig jutott az idei listán. Van persze komoly elem is az ötletek közt: sokan például arról tudakozódtak, hogyan lehetne bitcoinból és más kriptovalutákból meggazdagodni, de a veterán autók is a legnépszerűbb befektetési lehetőségek közt vannak.

De miből gazdagodjunk meg 2017-ben?

A hét képe:

Hazahozták Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett vezetőjét kedd délután.
©

Új üzletágat “fedezett fel” egy kiugrott nagyvállalati pr-es: rendrakást vállal magánlakásokban vagy csak egy szobában, de lehet rendet rendelni egy szekrénybe vagy egy iratokkal teli aktatáskába. Első blikkre soknak tűnik az ötezer forintos óradíj, de legközelebb csak fél év múlva kell jönnie, sőt, az is lehet, hogy soha többé. Csak nyár közepe óta rak rendet megrendelésre, pénzért, marketingre vagy reklámra egyáltalán nem költ, mégis már több mint egy tucat – részben – visszatérő ügyfele van.

Ön káoszban vagy rendben él?

Véget ért azt NB I őszi szezonja, meccsenkénti átlagban annyi nézővel, ahány az új ferencvárosi vagy debreceni stadion nyolcadát már majdnem megtöltötte volna. A tabella élére az utolsó pillanatban beugrott a Videoton, a második leggazdagabb magyar csapat. Ám a pénz sem minden: a dobogón ott áll a Kispest és a Vasas is, a bevételi lista aljáról.

A leggazdagabb, a Ferencváros csak a negyedik helyen telel, a tavalyi bevételek alapján harmadik Debrecen pedig épp elkerülte a kiesőhelyet. A most NB I-esek közül az elmúlt években a legtöbb tao-támogatást a Diósgyőr kapta, ezzel is csak a 9. Persze a tao legnagyobb nyertese, a Felcsút nem is lehet ott az első osztályú listán: az NB II első helyén tölti a telet. Nagy tervekben így sem szenved hiányt, az elmúlt öt év 11 milliárd tao-forintja után épp a héten 2,9 milliárdot kapott, amelyből nem csak sportcsarnokot, hanem tavat is épít.

Hol van a legjobb helyen a közpénz a fociban?

Japán cég vásárolja meg az Anheuser-Busch InBev öt kelet-európai sörmárkáját, köztük a magyar Drehert – értesült egy japán üzleti lap. A Nikkei úgy tudja, hogy az Asahi Group Holdings mintegy 900 milliárd jent (7,8 milliárd dollárt) fizet egyebek között a cseh Pilsner Urquell, a lengyel Tyskie és Lech, valamint a magyar Dreher megszerzéséért. Egy november eleji Reuters-értesülés szerint a Mol is ajánlatot tett egy konzorcium tagjaként a sörmárkák megvásárlására. A Mol a lengyel Maspex Wadowice Group üdítőital-gyártóval és a PZU biztosítóval együtt nyújtotta be ajánlatát. A Mol akkor nem kommentálta az értesülést.

Szereti Ön a sört?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Családot tervez lakással? Ha jól kombinál, több pénzt kaphat hozzá

Családot tervez lakással? Ha jól kombinál, több pénzt kaphat hozzá

Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

Tömeggyártásra kész az újfajta légzéssegítő, amellyel koronavírusos betegek kezelhetők

Tömeggyártásra kész az újfajta légzéssegítő, amellyel koronavírusos betegek kezelhetők