szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínos hiba történt: üzleti titoknak szánt adatok tömegét tette közzé a holland piaci felügyelet véletlenül.

Egészen véletlenül nyilvános lett, mely részvényes esésére fogadott több nagy hedge fund kockázatitőke-alap Hollandiában. Ezek között Soros György cégének adatait is elérhetővé tették mindenki számára.

A holland piaci felügyelet, az AFM szerint rendszerhiba történt. Az európai szabályok szerint a shortolást – vagyis azt, amikor egy részvény esésére játszik a befektető – közzé kell tenni, de csakis akkor, ha az adott cég összes részvényének legalább 0,5 százalékát érinti ez. A hollandok ehelyett hatalmas bakit követtek el, véletlenül 2012-ig visszamenőleg az összes shortolást nyilvánosságra hozták. Így kiderült az is, hogy Soros György cégei több holland bank részvényeinek esésére számítottak, ezek közül az ING-t nevesítették.

Nem véletlen, hogy az érintettek között nagy a felháborodás, amiért az üzleti titkaikat kiteregették. A Financial Timestól egy befektető csupán annyit kérdezett: ha egy bank vagy hedge fund hibát követ el, megbírságolják, de ki fogja most megbüntetni a holland piacfelügyeletet?

Nemrég derült ki az is: csaknem egymilliárd dollárt veszített Donald Trump megválasztását követően Soros György. Arra játszott ugyanis, hogy összeomlik a tőzsde, tanácsadói azonban tévedtek: az első sokk után komoly felfutás kezdődött a részvénypiacokon

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!