Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Melyik Oscar-jelölt a legnagyobb kasszasiker? Megéri ilyen filmekbe ölni a pénzt? Melyik jelöltre érdemes fogadni? És hogy néz ki a nyertes? Sok-sok adat Hollywood legnagyobb eseménye elé.

Elmúltak már azok az idők, amikor az Oscar egyet jelentett a kasszasikerrel. Csoda kellene ahhoz is, hogy a húsz évvel ezelőtti nyertes, a Titanic 2,2 milliárd dolláros árbévetélehez akárcsak hasonlót tudjon produkálni bármelyik film az idei jelöltek közül. 

A Box Office Mojo 2016-os adatai alapján a legmesszebb A számolás joga jutott, ám ez a film is csak a 18. legsikeresebb produkció volt 147 millió dolláros amerikai bevételével. A Kaliforniai álom 136 milliót szedett össze tavaly az Egyesült Államokban. A Holdfény be se tudott kerülni az első százba, az októberben bemutatott film a 102. legmagasabb bevételét érte el az amerikai mozikban tavaly. 

Ha nyerne, mégsem ez lenne a legkevesebb pénzt hozó alkotás: Kathryn Bigelow háborús filmje, a 2010-es Oscart elnyerő A bombák földjén mindössze 17 millió dollárt hozott a készítőknek. (Ugyanennek az évnek a nagy esélyese, David Cameron Avatarja ma már csaknem 2,8 milliárd dolláros bevételnél jár.)

Az Oscarra jelölt filmek bevétele az elmúlt 365 napban (millió dollár, USA+külföld)

Érkezés 100+97

Fences 56+2

A fegyvertelen katona 67+108

A préri urai 27+n. a.

A számolás joga 147+23

Kaliforniai álom 136+206

Oroszlán 39+46

A régi város 46+15

Holdfény 22+n. a.

Forrás: Box Office Mojo

A befutó a pénztáraknál mindenesetre a Kaliforniai álom lesz: a film összbevétele már a 400 millió dollár felé közelít. Az Oscar-díjas filmek általában még 30 százalékkal tudják növelni bevételüket a gála után, vagyis Damien Chazelle 30 millióból készült filmje könnyedén átlépheti az 500 milliós határt. Igaz, erre akkor is számítani lehet, ha mégsem ez a film nyer, hiszen Kínában csak a múlt hét végén mutatták be. Egyelőre azonban ez tűnik az abszolút favoritnak. 

Milliárdosok klubja 

Ha nem Oscar-jelölt filmekre váltottak jegyet, akkor mire? Szuperhősökre, sorozatokra, rajzfilmekre - és ezek kombinációira. 2016 legsikeresebb filmje a Star Wars franchise legújabb darabja, a Zsivány egyes lett: a bemutató után hetven nappal már egymilliárd dollárnál is többet mutat a Mojo számlálója. Amerikában tavaly ez volt az egyetlen film, amely 500 millió dollárnál többet tudott kaszálni. 

Világszerte még három milliárdos film került ki a 2016-os hollywoodi bemutatók közül: a Szenilla nyomában, az Amerika kapitány: Polgárháború és a nálunk Zootropolisra fordított Zootopia. Az eredeti - vagyis nem egy sorozat darabjaként a mozikba került - alkotások közül a legnagyobb bevételt a A kis kedvencek titkos élete érte el, világszerte 875 millió dollárt. Nem folytatás, eredetinek mégsem nevezhető A dzsungel könyve sokadik feldolgozása, amelynek az összbevétele szintén egymillilárd felé közelít. 

Az említett filmek közül csupán a Zootropolis készítői reménykedhetnek az esti gálán a legjobb animációs film egyik jelöltjeként. A dzsungel könyvét és a Zsivány egyest a legjobb vizuális effektek kategóriájában jelölték, a Star Wars-történet ezen kívül még a legjobb hangvágás díjára is számíthat. 

2016 legnagyobb kasszasikerei az USA-ban (millió dollár, zárójelben a külföldi bevétel)  

  1. Zsivány egyes - Egy Star Wars-történet 529 (523)
  2. Szenilla nyomában 486 (542)
  3. Amerika kapitány: Polgárháború 408 (745)
  4. A kis kedvencek titkos élete 368 (507)
  5. A dzsungel könyve 364 (603)
  6. Deadpool 363 (420)
  7. Zootropolis 341 (683)
  8. Batman Superman ellen - Az igazság hajnala 330 (543)
  9. Suicide Squad - Öngyilkos osztag 325 (420)
  10. Énekelj 267 (264) 

Forrás: Box Office Mojo 

Mozifilm mozi nélkül 

Arról sok szó esett, hogy a Kaliforniai álom a Titanic és a Mindent Éváról rekordját megismételve 14 jelölést söpört be az Amerikai Filmakadémia tagjaitól. Arról már kevesebb, hogy a maga nemében igazi csúcsteljesítményről van szó: arra ugyanis még soha nem volt példa, hogy egy független (vagyis nem valamelyik nagy médiacég tulajdonában levő) stúdió filmje kapjon ilyen magas számú jelölést. Ráadásul a LionsGate-nek nem is ez az egyetlen befutója: a stúdió produkciójában készült Mel Gibson háborús drámája, A fegyvertelen katona is. 

A LionsGate-et természetesen nem garázscégként kell elképzelni: a húsz éve Vancouverben alapított, az Amerikai pszichóval befutott és az Éhezők viadalán meggazdagodott stúdió ma már az amerikai filmpiac 5 százalékát uralja, és épp arra készül, hogy globális céggé váljon. 

Nem ez az egyetlen jele annak, hogy radikálisan átalakul a hollywoodi moziipar. Miközben a nagy stúdiók leginkább a jól bevált - többnyire szuperhősös - produkciók felmelegítésével igyekeznek minél több pénzt keresni, a művészi filmeket az eddig csak a tévében nyomuló streamszolgáltatók finanszírozzák. Ennek ékes példája A régi város, amelybe az Amazon és a Netflix is tolt pénzt. Lassan megérhetjük azt is, hogy a filmek nem feltétlenül moziban jutnak el a közönséghez - és ezzel kivételesen nem csak a kalózok járnak jól. 

Ha hihetünk a statisztikának... 

Nem csak rekorder a Kaliforniai álom, de abszolút favorit - a fogadóirodáknál is. A Gold Derbynél 2/11 arányban lehet a film győzelmére fogadni - kérdés persze, kinek éri meg 11 dollárért kettőt kapni. A második számú esélyes a Holdfény: az iroda 30 szakértője közül jelenleg 1 látja úgy, hogy Barry Jenkins kamaradrámája kapja a szobrot, az oddsz pedig 18/1. A legtöbbet A préri urai című film győzelmével lehet kaszálni, egy dollár után százat kínál a Gold Derby erre az esetre. 

Mi pedig nagy tételben merünk fogadni arra, hogy a legtöbbször elhangzó szó a gálán Donald Trump neve lesz. A politikai kinyilatkoztatások legjobb terepének számító esemény tavaly még a „túl fehér“ kifejezéstől volt hangos, a Filmakadémia ugyanis egyetlen fekete művészt sem tartott méltónak jelölésre. 

Ha erről olvasna többet, ajánljuk az alábbi cikkünket:

Idén annál inkább, igaz, ezért sokat tettek a hollywoodi stúdiók is. Nem csak az afroamerikai színészek kaptak jobbnál jobb szerepeket, de mintha vezényszóra rendelték volna be a feketékkel foglalkozó alkotásokat A számolás jogától a Holdfényig. Volt a 2016-os #OscarsSoWhite kampánynak egy másik következménye is: az eddig 6500 fős Akadémia 683 új taggal bővült, az újak 41 százaléka nem fehér. Összességében azonban még így 89 százalékban fehér szakemberek szavazak az Oscarra. A nők aránya pedig 27 százalék. 

A Bloomberg adatbányászai az eddigi díjazottak alapján a nyertes profilját is megalkották. E szerint a legjobb női főszereplő díját egy fehér, harmincas éveiben járó, 160-170 centi közötti, barna hajú és kék szemű színésznő nyeri, akit még soha nem jelöltek Oscarra. Ez utóbbi igaz szerintük a nyertes férfira is, ám ez esetben 180 centinél magasabb, barna hajú, barna szemű, negyvenes éveiben járó fehér színészről lesz szó.

Segítünk megspórolni néhány percet olvasóink életéből: a jelenlegi jelöltek egyikére sem illik ez a leírás. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Feljelentésből tudta meg, hogy a miskolci kórházban három éve kivették a petevezetékeit

Feljelentésből tudta meg, hogy a miskolci kórházban három éve kivették a petevezetékeit

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Fordulat a Czeglédy-perben: Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Fordulat a Czeglédy-perben: Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt