Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Nem hiába robbant be egyből a jegyeladási listák élére szinte mindenhol a Disney legújabb animációs filmje, az emberszerű állatokról szóló Zootropolis: ebben a sztoriban minden megvan, ami miatt az egész családnak érdemes kifizetni az egyre dráguló mozijegyet. A lenyűgöző képi világ és az egyszerű gegek mellett a legfrissebb társadalmi problémákra való reflektálás is megjelenik a rendőrnyúl és a csalóból hőssé váló róka történetében, és még olyan felnőtteknek szóló alkotásokra is kikacsint, mint A keresztapa vagy a Breaking Bad.

Amikor 2015 júniusában kiadta a Disney a Zootropolis első előzetesét, gyakorlatilag senkit nem hozott lázba: a történetről szinte semmit nem tudtunk meg, az pedig, hogy ruhába öltözött állatok okostelefonnal szaladgálnak, hát, nem túl eredeti. Nem segített a helyzetén az sem, hogy egy hétre rá az egyre erősödő animációs szekcióval rendelkező Universal (a Gru és a Minyonok is tőlük érkezett) is feltette a netre a maga állatos animációs filmjének az előzetesét: A kis kedvencek titkos élete pedig első látásra lenyűgözött mindenkit.

Szerencsére a Disney név hosszabb idő után újra valamiféle garanciát jelent a minőségre, ezért lehetett bizakodni, hogy a félresikerült marketingkampány mögött valami több rejlik. Pedig a stúdió a hibátlan kilencvenes évek után (A szépség és a szörnyeteg, Aladdin, Az oroszlánkirály, Pocahontas,  Notre Dame-i toronyőr, Herkules, Mulan, Tarzan – mekkora sorozat) teljesen elvesztette a fonalat, és a kétezres éveket felejthető vagy egyenesen rossz produkciókkal kezdte, egy-két kivétellel. Ki emlékszik már A kincses bolygóra, A legelő hőseire vagy a Csodacsibére?

©

Ahogy azonban a Disney által bekebelezett, de mégis teljesen különálló csapatként működő Pixar a tökéletes kezdetek után kisebb hanyatlásnak indult a kétezernullás évek végére, úgy tért magához az anyavállalat, és a 2009-es A hercegnő és a békától kezdve (amely meghozta az első fekete Disney-hercegnőt) ontotta magából a remekműveket. Az Aranyhaj és a nagy gubanc, az új Micimackó és a Rontó Ralph sikerei után tényleg visszatért a csúcsra a stúdió, amikor 2014-ben a Jégvarázs, 2015-ben pedig a Hős6os vitte haza a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat.

Egy ilyen sorozat után tehát nagy volt a várakozás, és örömmel jelenthetjük ki: a Zootropolis (Amerikában Zootopia) egy újabb zseniális mese a Disneytől, amit az aranyos és vicces állatokra vágyó gyerekek és a mögöttes tartalomra fogékony szülők – vagy nem szülő felnőttek – ugyanúgy élvezni fognak.

A sztori főhőse Judy, az örök optimista, vidéki nyúl már olyan világban nőtt föl, ahol a ragadozók és az egykor zsákmánynak számító egyedek békében élnek egymás mellett, de azért még mindig elég előítélet van az állatokban ahhoz, hogy körberöhögjék, amikor előáll a tervével: ő lesz az első nyúl, aki a rendőrség kötelékébe áll. A szülei is próbálják eltántorítani, a répatermelő ősök szerint az a boldog élet titka, ha a céljaidat a reális lehetőségeidhez igazítod. Judy azonban tántoríthatatlan, az élet pedig őt igazolja, és hamar csatlakozhat az emlősök lakta főváros, Zootropolis rendőrségéhez.

©

Zootropolis egy igazi utópia (az eredeti cím, ugye, Zootopia), ahol ugyan szentül hirdetik, hogy minden állat egyenlő, de azért nehéz kivitelezni, hogy a kisegerek ugyanabban a bánásmódban részesüljenek, mint mondjuk az elefántok. Ezért óhatatlanul is jelen van a szegregáció, amely a később kibontakozó társadalmi üzenet mellett még humorforrásként is szolgál: egy nagyszerűen megkomponált üldözésjelenetben egy nagyobb ragadozó és Judy kergeti egymást az egerek minivárosában.

De Judy eleinte nem jár sok sikerrel, az első eligazításon egyből megkapja az aljamunkát – a rendőrfőnök bivaly parkolási bírságok kiszabására kötelezi a társaihoz képest jelentősen alulméretezett nyuszit. A rárótt feladat túlteljesítése után belekóstolhat az igazi rendőrmunkába is: a Zootropolis számtalan rendőrös-nyomozós filmklisét kiaknáz, ennek megfelelően 48 órát kap, hogy előkerítsen egy eltűnt vidrát, amihez össze kell fognia egy csalásból élő rókával, Nickkel. A film noirba illő nyomozás során ők ketten egy sokkal magasabb szintekre vezető konspirációra bukkannak.

©

Anélkül, hogy elárulnánk a meglepően csavaros történet részleteit, elég annyit megjegyezni, hogy valószínűleg nem véletlenül ennél a sztorinál érezte azt a Disney, hogy antropomorfizált, vagyis emberszerű állatokat kell alkalmaznia (a legutóbbi nagy antropomorf Disney-siker az 1973-as Robin Hood volt), ugyanis égetően fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. Többek közt a feketék elleni rendőrségi erőszak problémája, a feminizmus és az egyes csoportok elleni uszítással való félelemkeltés is megjelenik benne, a Zootropolis világára alakított formában.

Hogy ebből mennyit értenek meg a gyerekek, az persze nagy kérdés, mindenesetre ezért éri meg velük együtt megnézni a filmet, és a moziból kifele jövet, vagy a vacsoránál elbeszélgetni velük a látottakról.

De a komolykodás mellett persze őrülten szórakoztató is a Zootropolis. A gyerekek meg fognak őrülni a színes állatvilágért és a nekik szánt botladozó poénokért, de a felnőtteknek is tartogattak jó néhány csemegét: olyan alkotásokra kacsint ki a film, mint A keresztapa vagy a Breaking Bad, de még egy élvezethajhász raszta jakot is sikerült belecsempészni, akit – ha bármilyen kétség is felmerülne azzal szemben, hogy a karakter nem veti meg a marihuánát – a füves poénokra karriert építő Cheech & Chong duó Tommy Chongja szinkronizált az eredetiben.

©

És akkor még arról a fájdalmasan elnyújtott, de végig zseniális jelenetről nem is beszéltünk, amelyben a két főhős a jármű-nyilvántartási hivatalban szeretne SOS információhoz jutni, épp csak az tesz keresztbe nekik, hogy az egész irodában lajhárok dolgoznak.

Lehet, hogy kicsit túltolták a mondanivaló szájbarágását (Shakira „Nem adom fel” üzenetű főcímdalát jövőre valószínűleg az Oscar-gálán látjuk viszont), de egyrészt ez egy 6-os karikával ellátott animációs film esetében talán megbocsátható bűn, másrészt pedig kit érdekel, amikor két szájbarágás között ilyen szórakoztató az egész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban