szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt

Várhatóan politikailag túlfűtött Oscar-gálát rendeznek hétfőn hajnalban, ahol mégis az egyik legkönnyedebb hangulatú film, a Kaliforniai álom viszi el a legtöbb díjat. A színésznők mezőnye még sohasem volt ennyire kiegyensúlyozott, de a forgatókönyvek esetében is nehéz döntésre készül az Amerikai Filmakadémia. Magyarként pedig az egyik legkiszámíthatatlanabb kategóriában szoríthatunk a Mindenki sikeréért.

A díjszezon fináléjára felvezető utóbbi hetekben szinte nem volt olyan gála Hollywoodban, amelyen a politikai kommentár ne váltotta fel volna a köszönőbeszédeket. Mint kiderült, Meryl Streep elhíresült Golden Globe-beszéde még csak a kezdet volt – a SAG- és a BAFTA-átadókon olyan nevek szólaltak fel Trump ellen, mint Emma Stone, Bryan Cranston, Viola Davis vagy George Clooney.

És ne gondoljuk, hogy pont az Oscar nem folytatja ezt a sort – még akkor sem, ha az elnök szóvivője már bejelentette, a Trump-házaspár egy másik rendezvényen vesz részt aznap este. Az elmúlt pár hétben ráadásul egy díj odaítélése mögött is állhat majd a Trump-kritika: ha eddig a német Toni Erdmann is volt a legjobb idegen nyelvű filmek közt a legesélyesebb, simán elképzelhető, hogy inkább a muszlimellenes beutazási rendelet miatt mindenképp távolmaradó, iráni Asghar Farhadi filmjét, Az ügyfelet jutalmazzák.

Farhadi 2012-ben, a Nader és Simin - Egy elválás története c. filmjéért elnyert Oscar-díjával
©

Persze az idei házigazda Jimmy Kimmeltől nem csak a politikát lehet várni (bár a tavalyi Emmy-szereplése során ebben sem vallott szégyent) – a népszerű talkshow-vezér a hírek szerint nem fog még egy musical-számmal fárasztani a nyitó monológban, Jimmy Fallon Golden Globe-húzása után. És aki ismeri a híres viszályát Matt Damonnal (megéri rákeresni Youtube-on), az is reménykedhet, főleg, hogy a színész ezúttal jelölést is szerzett, A régi város producereként. Kérdés, hogy be meri-e vállalni annak a kommentálását, hogy a tavalyi #OscarsSoWhite balhé után idén a húsz színészjelölt közt hét más etnikumú esélyest is találunk.

Na és azt se feledjük, hogy a Saul fia tavalyi győzelme után ismét van egy magyar alkotás a díjvárományosok között: Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje több hollywoodi szaklap szerint is nagy esélyekkel indul a szobrocskáért.

Körbenéztünk, mi a helyzet a legnagyobb kategóriákban.

Legjobb film

Ryan Gosling a Kaliforniai álom c. filmben
©

Valószínűleg az idei gála legnagyob meglepetése lenne, ha a legfontosabb kategóriában nem a hollywoodi klasszikusokat idéző musical nyerne. Mégis, az esélylatolgatások nem felejtik el megemlíteni, hogy a kritikák és a visszhang alapján még két film simán megérdemelten elhappolhatja a szobrot: a három részre bontott, érzékeny felnövéstörténet, a Holdfény (Moonlight), illetve a fordulatos, remek színészi teljesítmények miatt kiemelkedő családi dráma, A régi város (Manchester by the Sea) is az Akadémia ízlésének kedves témákat feszeget.

 • Nyerni fog: Kaliforniai álom
 • Szerintünk megérdemelné: Holdfény

Legjobb rendező

Damien Chazelle és Emma Stone a Kaliforniai álom forgatásán
©

Szinte ugyanaz a felállás mint a legjobb film kategóriájában: világraszóló szenzáció lenne, ha nem Chazelle-t szólítanák a színpadra. Még az Oscar-díjátadók történetének legnagyobb botrányának esetében is, amikor nem a Brokeback Mountain lett a legjobb film, Ang Lee legalább a legjobb rendezés díjával vigasztalódhatott.

 • Nyerni fog: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
 • Szerintünk megérdemelné: Damien Chazelle (Kaliforniai álom) / Barry Jenkins (Holdfény)

Legjobb férfi főszereplő

Ha nincs a magánéleti botrány, most Casey Affleck lenne a tuti befutó
©

2003-ig kell visszamennünk, hogy olyan évet találjunk, amikor a színészi szakszervezet (SAG) és az Oscar e kategóriájának győztese nem egyezett meg. Mivel idén Denzel Washington nyerte a kollégák elismerését azért a szerepért, amiért 2010-ben már kapott egy Tonyt, ő számít a legfőbb esélyesnek, annak ellenére, hogy Casey Affleck egész 2016-on végigment egyértelmű győztesként – amíg fel nem elevenedett egy hét évvel ezelőtti szexuális zaklatás-botrány.

 • Nyerni fog: Denzel Washington (Fences)
 • Szerintünk megérdemelné: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb női főszereplő

Emma Stone (kékben) a Kaliforniai álom c. filmben
©

Minden idők egyik legerősebb mezőnyét találjuk ebben a kategóriában. Ezt jelzi, hogy óriási meglepetésre, a karrierje legjobb szerepeiben brillírozó Amy Adams (Éjjeli ragadozók, Érkezés) be sem került az öt jelölt közé. A díjért azonban valójában ketten versenyeznek: Emma Stone és a nemrég a francia Oscart, a Césart már bezsebelő Isabelle Huppert. Előbbi győzelme a valószínűbb, hiszen Huppert az Akadémia ízlésének túl sötét, és morálisan megkérdőjelezhető szerepben tűnt fel a fantasztikus Elle-ben.

 • Nyerni fog: Emma Stone (Kaliforniai álom)
 • Szerintünk megérdemelné: Isabelle Huppert (Elle) / Natalie Portman (Jackie)

Legjobb férfi mellékszereplő

Mahershala Ali (balra) a Holdfény c. filmben
©

Ali borítékolható elismerése (végignyerte a díjszezont) egy nagyszerű gesztus lenne a Kaliforniai álommal szemben valószínűleg elvérző Holdfény iránt, de a többiekkel összevetve túl rövidnek tűnik a szerepe. Ez persze csak a kategória hibája, a morális díler és apafigura szerepében óriásit alakító Alival ellentétben azonban sokkal inkább ki tudott bontakozni filmjében Jeff Bridges, aki szokásos morgásához egy zseniális modern cowboy-karaktert kapott, és elérte A Jeff Bridges-csúcsot.

 • Nyerni fog: Mahershala Ali (Holdfény)
 • Szerintünk megérdemelné: Jeff Bridges (Hell or High Water)

Legjobb női mellékszereplő

Denzel Washington és Viola Davis a Fences c. filmben
©

Egy pillanatra sem kérdőjeleznénk meg a potenciális 3-szoros Oscar-díjas Denzel Washington tehetségét, de azt kell mondanunk, hogy Viola Davis simán lejátssza őt a Fences című filmben, sokkal kevésbé színpadias, érzékeny alakításával így joggal viheti haza végre a díjat, ami már rég kijárt neki. Kissé bonyolítja a helyzetet, hogy klasszikus kategória-tévesztésről van szó, Davis ugyanis egyértelmű női főszerepet játszik a filmben, míg Michelle Williams (A régi város), Nicole Kidman (Oroszlán) vagy Naomie Harris (Holdfény) tényleg kőkemény mellékszerepekben brillíroznak.

 • Nyerni fog: Viola Davis (Fences)
 • Szerintünk megérdemelné: Viola Davis (Fences)

Legjobb operatőr

Egy kocka a Kaliforniai álom nagyszabású nyitójelenetéből
©

Talán a legkeményebb mezőny, egyetlen gyenge láncszem nélkül. Linus Sandgren munkája felbecsülhetetlen, azt a nagy ívű, teljesen őrült, mégis őszinte musical-varázst, amit a Kaliforniai álom képi világával elért, tényleg jutalmazni kell. De sokkal mélyebb, hosszabban tartó vizuális emlékeket szült James Laxton munkája a Holdfény hol élénk, napfényben virító, hol a szürkületi tengerparton játszódó képeivel. Az Érkezés Bradford Youngja ugyanakkor soha nem látott emberséggel mutatta meg a földönkívülieket, a Lion Greig Fraserje pedig az indiai és ausztrál tájakban merülhetett el úgy, hogy az operatőrtársaság (ASC) őt díjazta. Rodrigo Prieto minden bizonnyal kápráztató munkáját a tizenhetedik századi Japánban játszódó Némaságban pedig még nem is láthattuk Magyarországon.

 • Nyerni fog: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)
 • Szerintünk megérdemelné: James Laxton (Holdfény)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Damien Chazelle és Ryan Gosling a Kaliforniai álom forgatásán
©

Bár azt nagyjából mindenki elismeri, hogy a Kaliforniai álom leggyengébb eleme maga a történet, nehéz elképzelni, hogy az Akadémia a racionális döntést erőltesse a díjeső lehetőségével szemben, így Chazelle akár két saját szoborral is hazatérhet. Pedig mennyivel erősebb és kimunkáltabb A régi város, mennyivel teljesebb karakterekkel dolgozik a Hell or High Water, és akkor A homár őrült eredetiségéről már ne is beszéljünk.

 • Nyerni fog: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
 • Szerintünk megérdemelné: Kenneth Lonergan (A régi város)

Legjobb adaptált forgatókönyv

Barry Jenkins író-rendező a Little szerepét játszó Alex Hibberttel a Holdfény forgatásán
©

A forgatókönyvnél idén van egy nagy kavarás: a díjról szavazó közösséggel nagy átfedésben lévő írói szakszervezet, a WGA saját díjkiosztóján az eredeti forgatókönyvek közt díjazta a Holdfényt, de az Oscar-szabályok már a sztori ötletét adó, ám megvalósulatlan színdarab miatt is az adaptációkhoz sorolták az egyetlen életet zseniálisan, három különböző időszakban elmesélő történetet. Nincs mese, Jenkinséknek legalább ezt be kell húzni.

 • Nyerni fog: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney (Holdfény)
 • Szerintünk megérdemelné: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney (Holdfény)

Legjobb animációs film

Zootropolis
©

Mivel a Pixar a nem túl inspirált Szenilla nyomábannal offolta magát a versenyből, a dicsőség valószínűleg az anyacég Disneynél marad – az utóbbi tíz évben kilencszer az egyikükhöz vándorolt a díj, most is egyedül akkor lenne esélye a csendes, poétikus A vörös teknősnek vagy a különös hangulatú, elképesztő látványvilágú Kubónak, ha a két Disney-jelölt (az egybként teljesen jó Zootropolis és Vaiana) szavazatai ütnék egymást.

 • Nyerni fog: Zootropolis
 • Szerintünk megérdemelné: A vörös teknős / Kubo és a varázshúrok

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot

Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot

Törnek? Nem törnek? Leejtették a legújabb összecsukható telefonokat

Törnek? Nem törnek? Leejtették a legújabb összecsukható telefonokat

Sikeres volt a drónrepülő tesztje, ami egy évig maradhat leszállás nélkül a levegőben

Sikeres volt a drónrepülő tesztje, ami egy évig maradhat leszállás nélkül a levegőben

Tényleg csak 180 km van ebben az eladó 1989-es Ferrari Testarossában

Tényleg csak 180 km van ebben az eladó 1989-es Ferrari Testarossában

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Rákapcsolt Kína: több mint 80 kísérletbe kezdtek, hogy megtalálják a koronavírus gyógymódját

Rákapcsolt Kína: több mint 80 kísérletbe kezdtek, hogy megtalálják a koronavírus gyógymódját