Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

771 millió forintos veszteség a HírTv-nél, 762 millió a Magyar Nemzetnél, de a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió is deficites.

Zuhanó árbevételek mellett veszteségbe fordultak Simicska Lajos sajtóvállalkozásai tavalyra. 2016, az első teljes G-év – vagyis az Orbán Viktorral való 2015 eleji szakítás után üzleti év – megmutatta, hogy az állami hirdetések nélkül a cégek nem képesek nyereségre, vagyis a Orbán-kabinet „büntetőpolitikája” üzleti értelemben bevált a kegyvesztetté vált üzletember cégei ellen.

A HírTv több mint 7 milliárd forintos 2014-es árbevétele 2,7 milliárdra zuhant, a még 2015-ben is létező nyeresége eltűnt, sőt 771 millió forint deficitet hozott össze a televízió. A Magyar Nemzet se áll sokkal jobban, a naponta körülbelül 16 ezer példányban eladott újság 762 millió forint veszteséget könyvelt el, miközben az árbevétele megfeleződött 2015-höz képest. A hirdetési bevételek a Nemzet Kft.-nél például 1,2 milliárd forintról 276 millióra estek. A kisebb cégek hasonlóképp jártak: a Heti Válasz vesztesége 114 millió, a Lánchíd Rádióé 102 millió forint.

Némi vigaszt az nyújthat Simicskának, hogy a hirdetési cégei a kormányzati nyomás ellenére jobban állják a sarat. A Publimont például 432 millió forint nyereséget hozott 2016-ban, és ezt a pénzt az eredménytartalékban hagyták. A Simicska-anyacég, a még 1994-ben privatizált viszont Mahir ugyancsak veszteséges lett tavaly, 104 millió forintot volt kénytelen elkönyvelni. Az ok hasonló: a belföldi árbevétele a 2015-ös 1,3 milliárdról 44 millió forintra esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot