szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többkörös, színvonalas felkészítést tartott nagyjából 100-150, a vizes vébé idejére "rendszergazda light" pozícióba toborzott diáknak az Antenna Hungária egyik alvállalkozója. A 3000 forintos órabérrel kecsegetett fiatalok felét azonban elküldték, mielőtt munkába álltak volna. Bár a rendezvényen 3000 önkéntes is dolgozik, a diákmunka-szövetkezetek tele vannak ottani munkát kínáló hirdetésekkel.

A diákszövetkezeteknél kereshető órabérek háromszorosát, háromezer forintot ígért óránként az informatikai középiskolában érettségizett Tamásnak egy nagy, számítástechnikai cégnél dolgozó ismerőse, ha van kedve a vizes vébén dolgozni. A munka sem tűnt nehéznek: a világbajnokság hivatalos résztvevőinek kiosztott számítástechnikai eszközöket – telefonokat, tableteket és laptopokat – kellett IT-támogatói munkakörben kezelni: kipróbálni, beleltározni és operációs rendszerekkel ellátni a rendezvény előtt, majd a felmerülő problémákat megoldani a rendezvény ideje alatt.

A munka komolyságát mutatta, hogy a kezdés előtt nemcsak elbeszélgetésen, hanem háromkörös felkészítésen is részt kellett venni a jelentkezőknek, de ezekért ugyanúgy 3000 Ft/órás bért fizettek, mint amit a munkáért ígértek. Tamás elmondása szerint a tréningek felkészült előadókkal, nagyon jó szakmai színvonalon zajlottak: az elsőn, egy OKJ-s képzési helyszín előadójában kommunikációra és problémakezelésre okították őket, például, hogy miként kell beszélni-viselkedni egy ideges vagy agresszív ügyféllel. A világbajnokság fő helyszínén, a Duna Arénában tartott másodikon pedig konkrét feladatokat mutattak, hogy mit kell majd tenniük, és milyen technikai problémákra kell számítaniuk.

©

A harmadik, Gyálra hirdetett felkészítőn – és végül magán a vébés munkán – Tamás viszont már nem vehetett részt. Miután egy hétig hiába várta az értesítést, felhívta az ismerősét, aki közölte vele, hogy

nem kell többet mennie, mert túlbecsülték a szükséges létszámot, így a felkészítőre hívott 150 diák több mint felére, nagyjából 70 emberre már nem lesz szükségük.

Bár a tréningeken való részvételért Tamás korrektül megkapta a beígért bért, 15 órányi tanfolyam után 45 ezer forintot, mégis csalódott, mert számított a kéthetes vébé, plusz az augusztusi Masters bajnokság alatt megkereshető, napi 24 ezer forinttal számítva igazán jónak mondható fizetésre. Mindezt ráadásul – állítja ő – mindenféle levonások nélkül kapta volna kézhez, mivel ismerőse révén saját megfogalmazása szerint „csókosként” jutott a munkához.

Tamás szerint rajta kívül körülbelül még 20-25 „csókos” lehetett, aki a több tucat, diákszövetkezeten keresztül érkezett fiatallal szemben kézbe kapta (volna) a fizetést. Igaz, velük munkaszerződést vagy semmilyen más papírt sem írattak alá, így azt is például csak a tréningeken hallott beszélgetésfoszlányokból csípték el, hogy pontosan kinek dolgoznak: bár a munkát közvetítő ismerős az EuroOne Zrt. nevű számítástechnikai cég alkalmazottja volt, a Duna Arénában az Antenna Hungária munkatársai foglalkoztak velük. A helyszínen egyébként nemcsak diákok, hanem profi informatikusok, rendszergazdák is dolgoztak egész csapatokban – laptopcsapat, routercsapat, nyomtatócsapat stb. – a komolyabb problémákat az eligazításon hallottak szerint Tamáséknak hozzájuk kellett volna továbbítani.

Diákmunka, fesztiválszezonban? Muhaha

Miután a történteket Tamáson kívül még két forrásunk is megerősítette, megkerestük az EuroOne ügyvezetőjét, hogy az állítások megfelelnek-e a valóságnak. Kucska Árpád a hvg.hu kérdésére túlzónak nevezte a számot, hogy a felkészítés után a tréningek 70 résztvevőjét küldték volna el. Azt mondta: a munkára több diákszövetkezettel is szerződtek, és a tanfolyamon részt vett fiatalok túlnyomó része már dolgozik.

©

Azt, hogy összesen hány diák vett részt a tréningeken, és végül hány kezdte meg a munkát, Kucska Árpád nem tudta pontosan megmondani. A százas nagyságrend állítása szerint stimmel, de állítása szerint nem ők küldték el a diákokat, hanem közülük többen meg sem jelentek.

„Ne felejtsük el, ezek diákok, és fesztiválszezon van, nagyon nehéz belőlük stabil létszámot tartani” – mondta az ügyvezető.

A kérdésre, hogy valóban voltak-e, akik munkaszerződést sem kaptak, a tréningekért járó bérüket pedig feketén kapták meg, Kucska Árpád azt mondta, ez kizárt, mert mindenki diákszövetkezeteken keresztül érkezett, ott pedig senki nem dolgozhat szerződés nélkül. A beszélgetés egy későbbi szakaszában az ügyvezető azonban elismerte, volt róla szó, hogy lehet családtagokat hozni, bár úgy tudja, a munkára végül csak a diákszövetkezetesek mentek.

Mivel a pontos létszámokat és a megbízott diákszövetkezetek nevét Kucska Árpád nem tudta megmondani, kértük, hogy hadd beszéljünk akkor az ügyet bonyolító munkatársával, de az ügyvezető azt mondta: a kollégái szerinte nem szeretnének nyilatkozni. Az EuroOne vizes vébére szóló, Antenna Hungáriával kötött alvállalkozói szerződéséről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem akart beszélni, csak annyit árult el, hogy a 100 milliós nagyságrendű megbízási díjért nemcsak a diákok által végzendő támogatói feladatokra, hanem profi IT-szakemberek foglalkoztatására és call center működtetésére is szerződtek.

Keretmegállapodás-halmozó konzorciumvezető

Az Index éppen kedden írt arról, hogy a vizes vébé szervezői mindeddig titkolni igyekeztek a rendezvény költségeinek egy jelentős, az informatikai hátterére vonatkozó szeletét – számos egyéb tétel mellett például, hogy 1400 mobiltelefont, 600 laptopot, illetve tabletet osztottak ki a versenyzők, a FINA képviselői és az önkéntesek között. A technikai-technológiai rendszerekre költött 30 milliárd forintnyi megbízás döntő többsége a cikk szerint az Antenna Hungáriánál, a nyereség azonban az állami cég – részben kormányközeli – alvállalkozóinál landolt.

A Bravogroup Holdinghoz tartozó, tavaly 10,5, 2015-ben 16,9 milliárdos forgalmú EuroOne Zrt. rengeteg állami közbeszerezést nyert az elmúlt években az MFB-től  a különböző rendőrkapitányságokon és külképviseleteken át a Magyar Villamos Művekig. A rendszerint konzorciumvezetőként induló cég   például számítógéprendszerek szállítására és az üzemeltetésükhöz kapcsolódó szolgáltatásokra kötött 2013-ban négy évre szóló keretmegállapodást a Központi Ellátási Főigazgatósággal. (A KEF összesen 20 konzorciummal kötött keretmegállapodást ebben a tárgykörben, összesen 22 milliárd forint keretösszegben.) A Budapesti Közlekedési Központtal és a Diákhitel Központtal ugyanekkor, ugyanerre az időtartamra szoftverlicencek bővítésére, a Liget projektirodával pedig hardvereszközök beszerzésre szerződtek 187 millió, 20 millió illetve 5 millió forintért.

A 2010-ben még csak 7 milliárdos árbevétélű cég az Átlátszó tavalyi cikke szerint jó politikai kapcsolatok nélkül aligha nőhette volna ennyire ki magát az elmúlt hét évben. A 2012-es tusnádfürdői nyári egyetemen, ahol Orbán Viktor minden évben szellemi útmutatást ad politikai közösségének, a cikk szerint az EuroOne például támogatóként önálló infótérhelyszínt üzemeltetett, amelynek beszélgetéseit az a Gulyás Kovács Gergely stratégiai igazgató moderálta, aki az első Orbán-kormány alatt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, majd Fellegi Tamás főtanácsadója volt, 2002 után pedig a Questor Csoport ügyvezető igazgatójaként a botrányosan bedőlt cég kiemelt ingatlanfejlesztéseit koordinálta.

Vízgereblyézés ezer forintért, medencetisztítás ezerháromért 

A kiképzett, de végül nem alkalmazott fiatalok esete nem az egyetlen furcsaság a vizes vébéhez kötődő diákmunkák körül: két hete írtunk róla, hogy a rendezvény fő helyszínének számító úszóarénában 1000 forintos órabérért a semmittevésért fizették a diákmunkásokat, akiknek kifejezett kérésére sem tudott munkát adni a létesítményvezető.

A diákmunkások alkalmazása amúgy azért is érdekes, mert a szervező Bp2017 Nonprofit Kft. összesítése szerint a világbajnokság ideje alatt 3500 önkéntes is segíti a szervezést: ők a vendégek fogadásától, a versenyzők és a csapatok kísérésén, irányításán és szállításán át még a létesítmények üzemeltetésébe és FINA-irodák munkájába is besegítenek. Az interneten ennek ellenére mégis legalább fél tucat olyan hirdetést is találtunk, amelyben diákmunka-szövetkezetek keresnek jelentkezőket a világbajnoksághoz kapcsolódó feladatokra.

Hostessnek és eladónak például átlagosan 1000, rakodásra, pakolásra 1100 forintos órabérért lehetett elszegődni, de olyan felhívást is láttunk, amely autószimulátorok üzemeltetésére keresett – szintén a vébéhez kapcsolódóan – jelentkezőket. A létszámkereteket viszont, úgy tűnik, mégsem sikerült egyelőre feltölteni: két nappal a rendezvény kezdete előtt legalábbis SOS/azonnal jelzővel, a kiemelt ajánlatok között futottak még például épületüzemeltetési műszaki asszisztenseket, és medencekarbantartókat toborzó hirdetések. Az összes munka közül meglepő módon egyébként ez utóbbi fizet a legjobban. Igaz, az 1353 forint órabérért éjszakai műszakot kell vállalni: este tíz és reggel hét óra között kell „medencetisztító robotokat kezelni, vízgépészeti rendszereket tisztítani, és vízgépészeti rendszerek üzemeltetési asszisztenciáját ellátni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra