szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többkörös, színvonalas felkészítést tartott nagyjából 100-150, a vizes vébé idejére "rendszergazda light" pozícióba toborzott diáknak az Antenna Hungária egyik alvállalkozója. A 3000 forintos órabérrel kecsegetett fiatalok felét azonban elküldték, mielőtt munkába álltak volna. Bár a rendezvényen 3000 önkéntes is dolgozik, a diákmunka-szövetkezetek tele vannak ottani munkát kínáló hirdetésekkel.

A diákszövetkezeteknél kereshető órabérek háromszorosát, háromezer forintot ígért óránként az informatikai középiskolában érettségizett Tamásnak egy nagy, számítástechnikai cégnél dolgozó ismerőse, ha van kedve a vizes vébén dolgozni. A munka sem tűnt nehéznek: a világbajnokság hivatalos résztvevőinek kiosztott számítástechnikai eszközöket – telefonokat, tableteket és laptopokat – kellett IT-támogatói munkakörben kezelni: kipróbálni, beleltározni és operációs rendszerekkel ellátni a rendezvény előtt, majd a felmerülő problémákat megoldani a rendezvény ideje alatt.

A munka komolyságát mutatta, hogy a kezdés előtt nemcsak elbeszélgetésen, hanem háromkörös felkészítésen is részt kellett venni a jelentkezőknek, de ezekért ugyanúgy 3000 Ft/órás bért fizettek, mint amit a munkáért ígértek. Tamás elmondása szerint a tréningek felkészült előadókkal, nagyon jó szakmai színvonalon zajlottak: az elsőn, egy OKJ-s képzési helyszín előadójában kommunikációra és problémakezelésre okították őket, például, hogy miként kell beszélni-viselkedni egy ideges vagy agresszív ügyféllel. A világbajnokság fő helyszínén, a Duna Arénában tartott másodikon pedig konkrét feladatokat mutattak, hogy mit kell majd tenniük, és milyen technikai problémákra kell számítaniuk.

©

A harmadik, Gyálra hirdetett felkészítőn – és végül magán a vébés munkán – Tamás viszont már nem vehetett részt. Miután egy hétig hiába várta az értesítést, felhívta az ismerősét, aki közölte vele, hogy

nem kell többet mennie, mert túlbecsülték a szükséges létszámot, így a felkészítőre hívott 150 diák több mint felére, nagyjából 70 emberre már nem lesz szükségük.

Bár a tréningeken való részvételért Tamás korrektül megkapta a beígért bért, 15 órányi tanfolyam után 45 ezer forintot, mégis csalódott, mert számított a kéthetes vébé, plusz az augusztusi Masters bajnokság alatt megkereshető, napi 24 ezer forinttal számítva igazán jónak mondható fizetésre. Mindezt ráadásul – állítja ő – mindenféle levonások nélkül kapta volna kézhez, mivel ismerőse révén saját megfogalmazása szerint „csókosként” jutott a munkához.

Tamás szerint rajta kívül körülbelül még 20-25 „csókos” lehetett, aki a több tucat, diákszövetkezeten keresztül érkezett fiatallal szemben kézbe kapta (volna) a fizetést. Igaz, velük munkaszerződést vagy semmilyen más papírt sem írattak alá, így azt is például csak a tréningeken hallott beszélgetésfoszlányokból csípték el, hogy pontosan kinek dolgoznak: bár a munkát közvetítő ismerős az EuroOne Zrt. nevű számítástechnikai cég alkalmazottja volt, a Duna Arénában az Antenna Hungária munkatársai foglalkoztak velük. A helyszínen egyébként nemcsak diákok, hanem profi informatikusok, rendszergazdák is dolgoztak egész csapatokban – laptopcsapat, routercsapat, nyomtatócsapat stb. – a komolyabb problémákat az eligazításon hallottak szerint Tamáséknak hozzájuk kellett volna továbbítani.

Diákmunka, fesztiválszezonban? Muhaha

Miután a történteket Tamáson kívül még két forrásunk is megerősítette, megkerestük az EuroOne ügyvezetőjét, hogy az állítások megfelelnek-e a valóságnak. Kucska Árpád a hvg.hu kérdésére túlzónak nevezte a számot, hogy a felkészítés után a tréningek 70 résztvevőjét küldték volna el. Azt mondta: a munkára több diákszövetkezettel is szerződtek, és a tanfolyamon részt vett fiatalok túlnyomó része már dolgozik.

©

Azt, hogy összesen hány diák vett részt a tréningeken, és végül hány kezdte meg a munkát, Kucska Árpád nem tudta pontosan megmondani. A százas nagyságrend állítása szerint stimmel, de állítása szerint nem ők küldték el a diákokat, hanem közülük többen meg sem jelentek.

„Ne felejtsük el, ezek diákok, és fesztiválszezon van, nagyon nehéz belőlük stabil létszámot tartani” – mondta az ügyvezető.

A kérdésre, hogy valóban voltak-e, akik munkaszerződést sem kaptak, a tréningekért járó bérüket pedig feketén kapták meg, Kucska Árpád azt mondta, ez kizárt, mert mindenki diákszövetkezeteken keresztül érkezett, ott pedig senki nem dolgozhat szerződés nélkül. A beszélgetés egy későbbi szakaszában az ügyvezető azonban elismerte, volt róla szó, hogy lehet családtagokat hozni, bár úgy tudja, a munkára végül csak a diákszövetkezetesek mentek.

Mivel a pontos létszámokat és a megbízott diákszövetkezetek nevét Kucska Árpád nem tudta megmondani, kértük, hogy hadd beszéljünk akkor az ügyet bonyolító munkatársával, de az ügyvezető azt mondta: a kollégái szerinte nem szeretnének nyilatkozni. Az EuroOne vizes vébére szóló, Antenna Hungáriával kötött alvállalkozói szerződéséről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem akart beszélni, csak annyit árult el, hogy a 100 milliós nagyságrendű megbízási díjért nemcsak a diákok által végzendő támogatói feladatokra, hanem profi IT-szakemberek foglalkoztatására és call center működtetésére is szerződtek.

Keretmegállapodás-halmozó konzorciumvezető

Az Index éppen kedden írt arról, hogy a vizes vébé szervezői mindeddig titkolni igyekeztek a rendezvény költségeinek egy jelentős, az informatikai hátterére vonatkozó szeletét – számos egyéb tétel mellett például, hogy 1400 mobiltelefont, 600 laptopot, illetve tabletet osztottak ki a versenyzők, a FINA képviselői és az önkéntesek között. A technikai-technológiai rendszerekre költött 30 milliárd forintnyi megbízás döntő többsége a cikk szerint az Antenna Hungáriánál, a nyereség azonban az állami cég – részben kormányközeli – alvállalkozóinál landolt.

A Bravogroup Holdinghoz tartozó, tavaly 10,5, 2015-ben 16,9 milliárdos forgalmú EuroOne Zrt. rengeteg állami közbeszerezést nyert az elmúlt években az MFB-től  a különböző rendőrkapitányságokon és külképviseleteken át a Magyar Villamos Művekig. A rendszerint konzorciumvezetőként induló cég   például számítógéprendszerek szállítására és az üzemeltetésükhöz kapcsolódó szolgáltatásokra kötött 2013-ban négy évre szóló keretmegállapodást a Központi Ellátási Főigazgatósággal. (A KEF összesen 20 konzorciummal kötött keretmegállapodást ebben a tárgykörben, összesen 22 milliárd forint keretösszegben.) A Budapesti Közlekedési Központtal és a Diákhitel Központtal ugyanekkor, ugyanerre az időtartamra szoftverlicencek bővítésére, a Liget projektirodával pedig hardvereszközök beszerzésre szerződtek 187 millió, 20 millió illetve 5 millió forintért.

A 2010-ben még csak 7 milliárdos árbevétélű cég az Átlátszó tavalyi cikke szerint jó politikai kapcsolatok nélkül aligha nőhette volna ennyire ki magát az elmúlt hét évben. A 2012-es tusnádfürdői nyári egyetemen, ahol Orbán Viktor minden évben szellemi útmutatást ad politikai közösségének, a cikk szerint az EuroOne például támogatóként önálló infótérhelyszínt üzemeltetett, amelynek beszélgetéseit az a Gulyás Kovács Gergely stratégiai igazgató moderálta, aki az első Orbán-kormány alatt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, majd Fellegi Tamás főtanácsadója volt, 2002 után pedig a Questor Csoport ügyvezető igazgatójaként a botrányosan bedőlt cég kiemelt ingatlanfejlesztéseit koordinálta.

Vízgereblyézés ezer forintért, medencetisztítás ezerháromért 

A kiképzett, de végül nem alkalmazott fiatalok esete nem az egyetlen furcsaság a vizes vébéhez kötődő diákmunkák körül: két hete írtunk róla, hogy a rendezvény fő helyszínének számító úszóarénában 1000 forintos órabérért a semmittevésért fizették a diákmunkásokat, akiknek kifejezett kérésére sem tudott munkát adni a létesítményvezető.

A diákmunkások alkalmazása amúgy azért is érdekes, mert a szervező Bp2017 Nonprofit Kft. összesítése szerint a világbajnokság ideje alatt 3500 önkéntes is segíti a szervezést: ők a vendégek fogadásától, a versenyzők és a csapatok kísérésén, irányításán és szállításán át még a létesítmények üzemeltetésébe és FINA-irodák munkájába is besegítenek. Az interneten ennek ellenére mégis legalább fél tucat olyan hirdetést is találtunk, amelyben diákmunka-szövetkezetek keresnek jelentkezőket a világbajnoksághoz kapcsolódó feladatokra.

Hostessnek és eladónak például átlagosan 1000, rakodásra, pakolásra 1100 forintos órabérért lehetett elszegődni, de olyan felhívást is láttunk, amely autószimulátorok üzemeltetésére keresett – szintén a vébéhez kapcsolódóan – jelentkezőket. A létszámkereteket viszont, úgy tűnik, mégsem sikerült egyelőre feltölteni: két nappal a rendezvény kezdete előtt legalábbis SOS/azonnal jelzővel, a kiemelt ajánlatok között futottak még például épületüzemeltetési műszaki asszisztenseket, és medencekarbantartókat toborzó hirdetések. Az összes munka közül meglepő módon egyébként ez utóbbi fizet a legjobban. Igaz, az 1353 forint órabérért éjszakai műszakot kell vállalni: este tíz és reggel hét óra között kell „medencetisztító robotokat kezelni, vízgépészeti rendszereket tisztítani, és vízgépészeti rendszerek üzemeltetési asszisztenciáját ellátni”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Fernardo Alonso ismét világbajnok, de nem a Forma-1-ben

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

Veretlenül jutott ki a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-re

Veretlenül jutott ki a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-re

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit