szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Több kiemelt intézmény küzd aggasztó eszköz- és orvoshiánnyal, és ezen a kormány nyilatkozatai sem segítenek.

Még abból is sikerpropagandát űz a kormány, hogy két beteg CT-vizsgálatra szállítás közben, illetve utána hunyt el. Lázár János arról beszélt, hogy 2010 óta megduplázták a CT- és az MR-készülékek számát, az Emmi államtitkára, Rétvári Bence pedig azzal dicsekedett, hogy a kormány másfél éve 50 milliárd forintot költött a képalkotó diagnosztikai eszközökre.

Kár, hogy a diagnosztikai géppark nem a kormánynak, hanem az uniós támogatásoknak és a magánberuházóknak köszönhetően javult – derül ki a HVG friss számából. Vagyis azok a számok sem feltétlenül igazak, amelyeket az Emmi a berendezésekről említ, azok egy része ugyanis nem az állami működtetésű rendelőkben, hanem a magánvállalkozásokban működő intézményekben találhatók.

Jóllehet ma már majdnem valamennyi, aktív ellátást nyújtó gyógyintézményben van CT, akadnak aggasztó kivételek, amire a HVG már 2015 elején felhívta a figyelmet. Ilyen az Országos Kardiológiai Intézet, a balatonfüredi szívkórház, a Bethesda Gyermekkórház vagy a használhatatlan matuzsálemnek nyilvánított CT-jétől éppen a napokban megfosztott Ajka.

A géppark bővítésének azonban nem csak az anyagi források szűkössége, hanem a szakemberhiány is határt szab. Egyaránt nehéz radiográfus technikust és közalkalmazott radiológus orvost találni, az ő hiányukban jellemzően orvosi magánvállalkozásokat kell megfizetni a feladat ellátására.

A diagnosztikai zavarokról bővebben a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes